Greening up: Martin House

This Californian bungalow has been renovated and extended by BG Architecture into a flexible series of spaces that will adapt to the changing needs of the growing family that lives here.

Establishing a connection between indoors and out is pretty much non-negotiable in Australian residential architecture. Views into gardens, flooring that flows out through bi-fold doors onto courtyards and decks, operable windows that draw in cool breezes on hot days – they’re the hallmarks of homes designed not just to look great but to also be lived in. And yet, despite the familiarity of all these design strategies, we can still be surprised and delighted by them. This Californian bungalow in the Melbourne suburb of Balaclava, newly renovated and extended by BG Architecture, is a case in point.

The front half of the house is given over to private spaces – a main bedroom with a walk-through robe and ensuite, three kids’ bedrooms and a communal bathroom – arranged either side of a dog-legged hallway that bisects the original bungalow. The bedrooms and hallway have simply been refreshed, but the bathrooms have been remade with a more contemporary vision. Heavy-grained timber joinery, concrete benchtops, mirrored cabinets and black large-format porcelain floor tiles give these wet areas an understated elegance, while feature walls clad in white, star-patterned mosaic tiles add detail that’s at once decorative and textural.

The day bed offers an ideal spot to relax under the bay window, and also provides storage space.

The day bed offers an ideal spot to relax under the bay window, and also provides storage space.

Image: Shannon McGrath

Further down the hall, a glance through an open powder room door reveals another elegant space – this time, a wall of rustic, terracotta tiles provides a warm backdrop to the neatly composed grouping of a small, white handbasin, a circular mirror and two simple white pendant lights.

The view is only a momentary distraction, however, because the powder room also marks the point of transition between the old bungalow and the new extension. And what a transition! The narrow central hall opens out into an expanse of linked indoor and outdoor zones, its sense of compression replaced by an awareness of space expanding vertically and horizontally. To the left is the kitchen; straight ahead, the dining area; beyond that, and partially concealed by a fireplace, is the lounge; and wrapping around all this, on two sides, an outdoor deck, lap pool, trees and grass.

The entire area, essentially the back half of the property, is artfully unified. Extensive glazing plays a key role in this, of course, but so too does the clever manipulation of sight lines. Plantings along the property’s boundary give a leafy backdrop in most directions, and because the outdoor spaces occupy a relatively shallow strip around the building structure, the angle of the outlook reveals much more green than sky blue. A low horizontal strip of windows at the rear of the kitchen provides views of a third green boundary. So instead of hard fences, with all the limitation and constraint that they imply, we see a space with soft, green, seemingly porous edges. (This effect will only be heightened as new plantings mature, and a bank of citrus trees is added along the rear wall of the old house.)

The pool deck sits under a timber pergola that resembles a deconstructed version of the timber-clad pavilion.

The pool deck sits under a timber pergola that resembles a deconstructed version of the timber-clad pavilion.

Image: Shannon McGrath

Materiality has also been used to break down boundaries. Inside, the kitchen, dining and lounge areas are unified by a single slab of polished concrete flooring; outside, the pool deck sits beneath a timber pergola that looks almost like a deconstructed version of the timber-clad pavilion itself, giving the impression of an extra room rather than simply another external space.

Despite this indoor/outdoor expanse, the extension doesn’t give itself away at a single glance. A small room leading off the kitchen accommodates a study area, and the fireplace at the centre of the main volume – a two-sided tile-clad element – conceals most of the lounge area. One wall here, constructed from red bricks salvaged on site, brings a cocooning warmth, and it doesn’t take much imagination to realize that the day bed under the lounge window must be a fantastic place to read the paper, particularly in winter when dappled sunlight streams through the garden from the north.

Extensive glazing and a clever manipulation of sight lines “artfully” unify the living spaces.

Extensive glazing and a clever manipulation of sight lines “artfully” unify the living spaces.

Image: Shannon McGrath

The day bed is more than just a perch for a lazy Sunday morning, however – it also accommodates an impressive amount of toy storage. And this highlights the reality of what BG Architecture has created. This house is, as required by the client brief, a home where three young kids will become tweens, teens, adolescents. Between the contained old section of the house and the carefully zoned new extension, they’ll be able to come together and avoid each other as activities and moods dictate.

Later on, the discreet barbecue area at the rear of the old house, the deck, the pool and the patch of grass at the back of the property, will also give them a totally awesome place for parties. But let’s not get ahead of ourselves. This house is no place for rushing things. For now, at least, it’s an urban idyll of rustling newspapers, rummaging toy sounds and green leaves quivering in the breeze.

Products and materials

Roofing
Lysaght Klip-Lok in Zincalume.
External walls
Salvaged red bricks; Radial Timbers silvertop ash cladding in shiplap profile.
Internal walls
Plasterboard in Dulux ‘Natural White’; salvaged red bricks; Inax Dinaone Shijin Yu-Rin tiles from Artedomus to fireplace.
Windows
Elite Windows and Doors spotted gum timber windows; Viridian double-glazed glass.
Doors
Centor cavity sliding doors; Bellevue Architectural door hardware.
Flooring
Concrete Resurfacing Systems polished concrete floor with Lithofin Stain-Stop finish.
Lighting
Interior lighting by Lighting Partners Australia; Chimney Light pendants by Benjamin Hubert from Great Dane Furniture; Hermon and Hermon pendants; Flos The Block of Light external lighting from Euroluce.
Kitchen
Paco Jaanson sinks; Perrin and Rowe tap set; Bertazzoni cooker; Miele dishwasher; Qasair rangehood; Rutso Concreting concrete bench; Jordaine Stone marble bench; Amerind blackbutt timber veneer; Urban Salvage solid timber with Organoil finish; Adelaide Pressed Metal pressed metal in Dulux ‘Pearl White’ gloss powdercoat; Artedomus Slitborder wall tiles; Dulux ‘Vivid White’ paint; Ercol bar stools from Temperature Design.
Bathroom
Duravit Starck 3 basins; Astra Walker Icon+ tap sets; Kaldewei Centro Duo bath; Classic Ceramics floor tiles; Star wall tiles from Academy Tiles and Pozzi Ginori 500 Series basin to powder room.
Heating and cooling
Melbourne Hydronic Heating hydronic heating; Mercury Heating and Cooling Systems airconditioning.
External elements
MK2 Group brick paving and spotted gum decking; Minke Pools pool with quartzon finish; bluestone pavers.
Other
Furniture, rug and cushions in living room supplied by Hub Furniture; Maruni Hiroshima and Lightwood chairs to owner’s dining room table.

Credits

Architect
BG Architecture
Melbourne, Vic, Australia
Project Team
Donna Brzezinski, Greg Buhagiar, Katie Worters
Consultants
Builder MK2 Group
Engineer Meyer Consulting
Landscaping Owner
Stylist for photography shoot Merinda Garrett
Site details
Location Melbourne,  Vic,  Australia
Site type Suburban
Site area 655 m2
Building area 287 m2
Category Residential buildings
Type Houses, Residential
Project Details
Status Built
Completion date 2013
Design, documentation 12 months
Construction 11 months

Source

Project

Published online: 7 Apr 2015
Words: Mark Scruby
Images: BG Architecture, Shannon McGrath

Issue

Houses, December 2014

Related topics

More projects

See all
Kangaroo Valley Outhouse by Madeleine Blanchfield Architects. Mirror mirror: Kangaroo Valley Outhouse

A reimagining of the traditional Aussie outdoor dunny, this shimmering cube in the landscape offers 360-degree views and quiet sanctuary.

The space is designed as a central public piazza linked by a clock tower and public forum, pictured here. Dynamic classicism: Piazza Dell’Ufficio

Branch Studio Architects has updated a dark rabbit warren of office spaces at a high school in Melbourne’s west into a “monastic” central public piazza …

On the inside and out, a combination of Corten steel, shuttered concrete and schist in the home gives a rustic look that merges nicely with the landscape. Well grounded: Oliver's Ridge

With a clear mandate to be elegant, yet passive, Queenstown’s Team Green Architects has delivered a home that is powerful in many respects.

The kitchen and living areas are filled with colour and texture, which makes this a home of unmatched vibrancy and energy. Small but mighty: Il Duomo

A contemporary take on elaborate Italianate ornamentation by Wowowa Architecture embraces colour and texture, and defies the diminutive footprint of a worker’s cottage in Melbourne’s …

Most read

Latest on site

Calendar