Endorsed by

Massey University’s College of Creative Arts (CoCA)

There has been a clearing of the decks to create the new College of Creative Arts at Massey University’s Mt Cook, Wellington Campus. Architectural designer and artist Jacob Scott says that is what he did when commissioned to design artwork for CoCA, Te Ara Hihiko. The name broadly means, pathway to creativity. Scott was given carte blanche and, in consultation with Athfield Architects, designed the ply interior carvings for acoustic ceiling panels and white Corian exterior panels that float in the main entrance above Te Kuratini marae.

“Because it is an art and design faculty, we went right back to te kore [the void] whakapapa-wise, the place of all beginnings; from there everything is possible,” says Scott. “You go back to te kore and from te kore through to te ao mārama, into the light and just get rid of the baggage. It’s a valid base for people to be able to clear the decks, have a rethink, and be open-minded about where they want to go.”

CoCA wanted students and staff to go to a flexible space that presented them with new challenges. They are no longer confined to inadequate facilities that dictated timetables, teaching and learning; Te Ara Hihiko is intended to stimulate the imagination and creative practice. “Up until now, the way people teach has been determined by the fact they have been in small rectangular classrooms that can accommodate 20 students,” said CoCA’s pro vice-chancellor, associate professor Claire Robinson.

“Timetables are based on moving people from one room to another so once you take those structures away then it becomes the content of an assignment that drives how you teach. At any stage of a six-week assignment, there may be moments when students have to come together, moments when they go apart, moments when they work together in groups. How they do that shouldn’t be determined by the size or the space available. So that throws the challenge back to teachers.”

The physical space used to be the former museum building, refurbished to cater for 900 CoCA students when Massey University and Wellington Polytechnic merged in 1999. But enrolments grew rapidly. In 2007, 1,700 students were scattered around campus and almost half of them were back in the old polytechnic prefabs, Robinson says. “That was contrary to the original intent to bring people together and didn’t gel with the statement to offer world-class facilities.”

Discussions about a new facility coincided with the arrival of Steve Maharey as vice-chancellor. Maharey “could see that CoCA was a jewel in the crown of the University,” says Robinson.

“What we were offering was the profile of art and design being major contributors to New Zealand.” Athfield Architects’ design proposed, she says, “a robust and characterful architectural framework to provide for a range of multi-purpose, flexible and adaptive spaces for the creative arts.”

The lower, largely concrete levels of the new 3,500m2 building, follow the contours of the land, stepping up from the lower campus and Tasman Street entrance into wide circulation spaces, the lighter wood, glass curtain walls and internal light wells/natural ventilation shafts of the two top-floor studios.

Beams and columns of the laminated veneer lumber (LVL) frame, visible throughout the building, are also part of the aesthetic. The use of LVL allows studios and other teaching spaces to be configured in many different ways. The timber frame is part of the Pres-Lam seismic structure, which allows the building to rock back and forth during an earthquake, then return to an upright position without significant structural damage.

“The advantage of timber is that it is a lot lighter,” says Athfield Architects’s Chris Winwood. “The reason we were keen to use it initially was its sustainability aspects but also the warmth, the robustness of it, and being able to hammer into it, and patch it and not be too precious about it as a surface; that is harder to do with concrete or steel.”

The lower levels are organised by two double-height black boxes. “They are the two rocks, if you like: the buried elements that dictate the flow. Fluid spaces are built around those two buried spaces.”

One, dubbed the “Pit” is a multi-purpose performance lecture theatre with retractable seating, white-screen walls and state-of-the-art audiovisual equipment. “You name it, they might do it,” says Winwood. The other is a green-and-white screen production space for film and photography respectively. These industry-standard facilities are expected to attract the CoCA’s many professional contacts to work on site with their students.

The building creates a new circulation link between the upper and lower campuses of the university. This is intended to maximise interaction between the general public, other campus users and the CoCA as well as neighbouring schools. On the upper campus reception level, fashion, industrial design and art exhibits give a hint as to how work might be displayed in the hub area. Through the rest of the building, corridors with plug-in spots can also become galleries.

Super-graphic orange numbers and bilingual type show ways around the building. Internal stairs, external stairs and a lift (the latter two encased with Kaynemaile) lead to the wider spaces of the studios. Generous spaces open out between levels and are designed to work harder than they would in a typical building. There are kitchens and lounges, places to meet, chat and work.

“The driver is to bring the students together in a community and say, ‘Hey we have provided some really good facilities. You don’t have to go home and sit in your cold flat and do your assignment – you can stay here’,” said Robinson.

In both studios, an expanse of glass faces west and north, selected panes covered with changeable blue and green film tie in to the tree line. A shift in pattern lends a different character to each floor. Computers line the windows; tables down the middle allow students to draw and move directly between media. The open-plan studios have retractable wall dividers and there are no doors along the corridors, allowing passers-by to see what is going on. At the time of the visit of Interior, just before the first influx of students, diagrams on a portion of wall painted with whiteboard paint explored how staff and students might utilise the space. Th eprospect of Te kore – the void and new beginnings – was exciting for some and terrifying for others says Robinson.

The orange graphics also caused a bit of a stir in some quarters. “With this one we didn’t think of it as being signage,” Robinson said. “It was part of the design [and artwork] of the building.” University signage guidelines prefer white type on a blue background she said. “We felt that the beautiful design of the building was going to be compromised if we had to think of attaching corporate brand identity to it. For a college of creative arts it seemed incredibly appropriate to be doing it ourselves and in a way that was in sync with the design of the building and not something that was just fixed at the end.”

Products and materials

Commissioned artwork
Jacob Scott
Storage
Athfield Architects
One chair
Fletcher Systems
Paint
Resene
Hardware
Legge
Flooring
Forbo
Lighting
Concept lighting
Feature textile
Kaynemaile
Studio Tables
Vidak
HAL chair
Cite
Precision lockers
Vidak
Carpet tiles
Interface
Surface coverings
Peter Fell
Circular tables
UR

Credits

Architect
Athfield Architects
Khandallah, Wellington, New Zealand
Project Team
John Hardwick-Smith, John McIntyre, Katherine Dean, Chris Winwood, Kevin Ma, Kylee Herbert, Robin Aitken
Consultants
Acoustic consultant Norman Disney & Young - Wellington
Builder Arrow International
Facade engineer Facade Services
Fire consultant Holmes Fire and Safety
Geotechnical consultants Aurecon
Lighting Athfield Architects
Quantity surveyor RLB
Services engineer Telco
Structural engineer Dunning Thornton Consultants
Typography and signage Nick Kapica
Site details
Location Wellington,  New Zealand
Site type Urban
Building area 3500 m2
Budget $20,100,000
Category Interiors
Type Education, Universities / colleges
Project Details
Status Built
Completion date 2012
Client
Client Massey University, Wellington

Source

Project

Published online: 2 Oct 2012
Words: Helen Frances
Images: Jeff Brass

Issue

Interior, September 2012

Related topics

More projects

See all
Storybook House inspires a childlike delight with its playful details, including secret compartments and an arched entry to the living room. Artwork: Sally Smart. Childlike delight: Storybook House

Folk Architects’ addition to a terrace in Melbourne’s inner-north stretches the limits of its compact site to create a pragmatic and surprising family home.

The central courtyard, lined with a landscaped garden, frames the sky and forms a pivot point around which daily life revolves. A calming plan: Courted House

Embracing the elements inherent in traditional courtyard houses, this home by Breakspear Architects in Sydney’s inner-west uses rational geometry in a way that is poised, …

Each house in this “dichromatic duo” has a unique identity inspired by the materials and geometry of Port Fairy’s built fabric. Dichromatic duo: Hello Houses

Perpetuating the verandah culture that exists in Port Fairy, a coastal town in south-west Victoria, this pair of houses designed by Sibling director Nicholas Braun …

The black and white palette is tempered in the kitchen by a marble splashback and spotted gum timber floors. Exploiting the vertical: House in Darlinghurst

This former electrical substation at the end of an inner-Sydney lane is recast as a couple’s contemporary home by Tribe Studio through the empathetic and …

Most read

Latest on site

Calendar