Endorsed by

All together now: Matraville Residence

Light-filled and airy, this dwelling by Tzannes re-imagines the suburban home and experiments with new modes of multi-generational living.

Experimentation is at the core of innovation. In architecture and design these terms are often associated with radical aesthetics, bold colours and novel materiality. However, the real day-to-day innovations that improve the quality of the built environment and people’s lives tend to happen in a less dramatic manner, though with no less impact. The Matraville Residence by Tzannes is one such project that aims to test the status quo of suburban residential design. This house experiments with new planning regulations and new modes of multi-generational living as well as fundamentally questioning the future of the suburban block.

Matraville is in the eastern suburbs of Sydney, about nine kilometres from the CBD. Sandy and suburban, the area is defined by inter-war bungalows in varying shades of liver and red brick. Sprouting from the roofs of many of these bungalows are first-floor additions built to the boundaries. This type of housing leaves the residents with little visual amenity or acoustic privacy and limited access to sunlight and cross-ventilation. This was the case with the existing house on the site. The clients had lived there as a family – plus grandmother – for six years before deciding to rebuild. They liked the area and, despite the old house’s short comings, wished to remain part of the local community. Luckily for them, they didn’t have to worry about trying to decide on an appropriate architect, as they had a family connection at Tzannes. Mladen Prnjatovic, director at the firm, took on the project.

Considered spatial configuration allows for comfortable multi-generational living, as required by the clients. Artwork (L–R): Mary Teague; Michael Rose.

Considered spatial configuration allows for comfortable multi-generational living, as required by the clients. Artwork (L–R): Mary Teague; Michael Rose.

Image: Katherine Lu

The budget was limited and the location an unremarkable plot in a typical suburb. This gave the Tzannes team the perfect conditions to experiment with its long-held hypothesis that suburban living does not have to equate to poorer amenity and design. The first stage was testing the potential of the new Complying Development Certificate process (CDC). Mladen says that for this project, the CDC process resulted in a better outcome than the traditional development application process might have, “unlocking a whole lot of potential.” The CDC allowed them to configure the ground floor as a giant east-facing U-form block, with two courtyards – one in the centre and one at the rear. Reminiscent of Spanish patio houses, this lower level is conceived as a masonry box, with the rooms opening onto either the central courtyard, such as the main bedroom, or both courtyards, as in the kitchen/living space. The double aspect of the living spaces provides wonderful light and cross-ventilation, with an incredible degree of visual privacy from the neighbouring house.

In contrast to the low-slung masonry base, the upper level has been conceived as a metal-clad pavilion. Its gable end pays homage to the suburban context and takes its cues in height from the neigh bours. It clearly stands out as a new development, but does not hog light and views and is respectful to its current neighbours, while also protecting the client’s amenity from any potential future developments. Dormer windows have been elongated to form giant pop-out hoods that open onto the inner courtyard. Their splayed reveals provide privacy as well as refracting the light that enters the rooms. This feature adds drama to the bedroom spaces, which are quite modest in plan but very generous in section. The upper level contains three bedrooms, a study and a large second living space.

The courtyards permit wonderful natural light and allow cross-ventilation.

The courtyards permit wonderful natural light and allow cross-ventilation.

Image: Katherine Lu

Integral to the brief was the desire for a “multi-generational mode of occupation,” whether that be the clients’ children or parents. The upper living room currently allows the children to have their own space, while the lower living room can accommodate communal meals or act as a quiet zone for the client. One of the best aspects of the design is that a lot of people can be in the house at any one time without feeling as if they are on top of each other. This is an aspect that the clients and Mladen believe is key to successful intergenerational living, and here it has been achieved through ingenious spatial configuration. The clients comment that the house has “so many different zones to escape to” and all of them are “light and airy.” A reverse brick-veneer wall system was used on the ground floor, where the majority of the wall is shaded; all of it is painted white to reflect the sunlight and reduce the heat load. Upstairs, the construction is lightweight. Along with a mechanically assisted extraction system and consideration for cross- ventilation, the first floor remains cool in summer and warm in the winter months.

The Tzannes team believes that “design can add value at any pricepoint,” and Matraville Residence demonstrates that this can be achieved. The aim of this project was to “re-imagine suburban living” and it has been done in a way that allows for all the benefits of this paradigm – swimming pool, garage, room for the children – without compromising on the quality of design and amenity. Let’s hope more clients and architects take on this challenge, because the results of this experiment demonstrate that the suburbs can only get better.

Products and materials

Roofing
Lysaght Custom Orb in Colorbond ‘Monument’
External walls
Rendered brick in Dulux 'Natural White'; Lysaght Custom Orb in Colorbond ‘Monument’
Internal walls
Plasterboard in Dulux 'Natural White'
Windows
Aneeta sliding windows; Vental retractable external blinds
Doors
Solid-core interior doors in Dulux 'Natural White'; Parisi hardware; front door in Dulux ‘Gold Rush’; Madinoz hardware (front door)
Flooring
Polished concrete, sealed; Abbey Timber timber flooring, oiled
Lighting
Cappellini Meltdown table lamp; lights from JSB Lighting; Hunza garden spike lights
Kitchen
Caesarstone benchtop in ‘Jet Black’; black glass splashback; American oak veneer and gloss black polyurethane joinery by Sublime Custom Cabinetry; Qasair rangehood; Zip Hydro Tap in matt black; Wolf cooktop; Miele ovens, fridges and dishwasher; Abey Schock Magma sink; Sussex Scala mixer in custom matt red
Bathroom
Axa Uno basin from Reece; Studio Bagno basin; Sussex Scala tapware and fittings in brushed brass; Kaldewei bath; Villeroy and Boch toilet and bidet; solid American oak benchtop and veneer joinery doors by Caravello Joinery
Heating and cooling
Big Ass Fans Haiku ceiling fan; Jetmaster fireplace; airconditioning
External elements
Polished concrete floor; Western Australian karri timber decking; aluminium front fence in Dulux powdercoat ‘Monument’
Other
Cappellini Cannot side table and Revolving Cabinet in red, PP Møbler Flag Halyard Chair and Offecct Montparnasse Easy Chair, all from Cult; Designer Rugs Hare and Klein rug

Credits

Architect
Tzannes
Chippendale, Sydney, NSW, Australia
Project Team
Mladen Prnjatovic, Connor Denyer, Thomas Hale, Bruce Chadlowe
Consultants
Builder Artechne
Engineer SDA Structures
Hydraulics Liquid Hydraulics
Landscaping Kate Mitchell Design
Lighting Light Practice
Site details
Site type Suburban
Site area 539 m2
Building area 290 m2
Category Residential buildings
Type Houses
Project Details
Status Built
Completion date 2018
Design, documentation 6 months
Construction 11 months

Source

Project

Published online: 14 Dec 2018
Words: Sing d'Arcy
Images: Katherine Lu

Issue

Houses, October 2018

More projects

See all
The floating roof ties together the home’s concrete and timber elements and gives lightness to its form. Tropical textures: Cove House

A thoughtful response to its unique setting and climate in the Gold Coast’s Sanctuary Cove, this house, by Justin Humphrey Architect, embodies principles of subtropical …

Sliding panels and bifold doors allow the interior to return to its original singular volume. Artwork: Elliott “Numskull” Routledge. ‘Changing the performance’: Camperdown Warehouse

Fusing concepts inherent in furniture design and architecture, this conversion of a former motor vehicle factory in Sydney serves as a prototype for a novel …

On the northern verandah, netted hammock seats lean in unison with the architecture, appearing to float over and into the landscape. Trademark lyricism: Stradbroke House

Well versed in designing for the tropical Queensland climate, the Gabriel and Elizabeth Poole and Tim Bennetton have collaborated to deliver an exuberant South Stradbroke …

The primary living space in Tierney Drive House is bush-bound, locating its inhabitants in a kind of pre-suburban site condition. Subtle occupation: Tierney Drive House

At once fluid and contained, this family home embraces the opportunities for connection and retreat offered by its sloping, bush-bound site near the Gold Coast’s …

Most read

Latest on site

Calendar