Endorsed by

First House: Scale Architecture

When Matt Chan received his first commission as a sole practitioner, he lived on the opposite side of the world from the project’s site. A triumph over both distance and inexperience, the resulting house went on to inform many of his practice’s projects.

I was living in Amsterdam and studying at the Berlage Institute when my mate Nick Milis called to let me know he’d bought an old weatherboard tear-down cottage in Alexandria, Sydney. Nick wanted advice on which architects he should speak to so I gave him a few household names. When we spoke again to discuss the various merits of each architect, the question came up: “Well, would you want to do it?” I had intended to take a break from my postgraduate degree to gain international experience in the field, but the opportunity to build my first solo project back home was a big win.

What followed was a series of conversations and late-night email exchanges that lasted another eighteen months. The Berlage Institute ran an intensely theoretical program – in fact you could call it an anti-design school because of its focus on urban strategy, architecture and the city – and at the same time as studying I had to communicate design instructions to a mate who had quit his job to build his first house. By necessity this had to be a very direct and efficient process. I had to switch from “Berlagese” by day to site speak by night.

The only fixed element on the ground floor is the concrete kitchen bench, which places the “hearth” of the home at the heart of the action.

The only fixed element on the ground floor is the concrete kitchen bench, which places the “hearth” of the home at the heart of the action.

Image: Brett Boardman

The moment it became real was when I discovered that the steel profiles of windows we’d designed for the project were rolled in Switzerland and then shipped down the Rhine before passing through Amsterdam on a barge – practically beneath my window – and then making it to Australia where they eventually found their way into the project. The windows beat me back to Sydney and the house was built completely in my absence, with the exception of one visit at Christmas time, when I found Nick sitting in the dirt with a hammer beating a column into place. No shape of a building yet, and back to school I went.

Around the end of 2001, at the same time that the house was being finished, I was commissioned to produce a design for Smart Project Space – a contemporary art institution in Amsterdam. It was at the height of an economic and cultural boom that in Holland has been called the “second golden age.” Literally overnight I had a studio and an international team of brilliant people, and the practice was born. It was wonderful to have complete autonomy and power of decision for the first time. Then came September 11 and almost immediately the good times ended and many projects were cancelled, including the Smart Project Space. I reluctantly made the decision to return home and it wasn’t until three years later that the practice was relaunched back in Australia.

My design for Nick’s house was an early exploration of separating the programs into distinctly public and private volumes. The concept was simple – bedrooms and intimate parts of the house were contained within a single timber volume, suspended by beams in the roof. This hovered over the living spaces, allowing the ground plane to be left clear for the more public parts of a house. The only fixed element on the ground was the large concrete kitchen bench, anchoring the hearth in the middle of the action.

A suspended staircase of floating timber treads maximizes both the real and the perceived space of the ground floor.

A suspended staircase of floating timber treads maximizes both the real and the perceived space of the ground floor.

Image: Brett Boardman

It’s interesting how ideas about the fundamentals of architecture stay with us. I have been preoccupied with courtyards over the past while and it’s probably the main element that I would now look at in a different light. I now see a courtyard as being more like a room with no ceiling, and would give more consideration to how it is materially and spatially composed on all its boundaries and surfaces. I don’t think it’s ever a simple case of what you would do differently – architecture is such a long and complex process and so many things define the success of a project beyond the pages of a magazine or an award. However, I do think that an experiment lies within each project. This is how we learn more about our own work and how to continue developing as an architect.

In truth I found designing my first house very confronting. I picked apart what I thought were faults and beat myself up for not doing things the way I thought I should have done them. Now, ten years later, I am perhaps a bit easier on myself, slightly more patient and aware that the profession is a bit of a long road. The first project is where you learn the most, as your ideas and methods haven’t yet been tested.

This project was first published in Houses 100 as part of the First House series where architects revisit their first built commission.

Credits

Architect
Scale Architecture
Sydney, NSW, Australia
Project Team
Matt Chan
Consultants
Builder Nick Milis
Structural engineer R. Balas Consulting
Site details
Location Sydney,  NSW,  Australia
Site type Suburban
Category Residential buildings
Type Houses, Residential
Project Details
Status Built
Completion date 2002
Design, documentation 18 months
Construction 12 months

Source

Project

Published online: 5 Feb 2015
Words: Matt Chan
Images: Brett Boardman

Issue

Houses, October 2014

Related topics

More projects

See all
The roof, a “simple and singular signature,” makes the stadium a recognizable gateway to the city. Maximizing intensity: Optus Stadium

As the centrepiece of an urban rehabilitation project east of Perth’s CBD, this sporting landmark is uniquely of its place while also serving as an …

Located in the inner-Sydney suburb of Surry Hills, Woods Bagot’s residential and retail building presents a memorable facade of staggered concrete forms and dense foliage. Tall ambitions: Short Lane

As Sydney pursued a public conversation about brutalist architecture, a new building in Surry Hills was making its mark.

At the entry to Pt. Leo Estate, a dramatic sculptural courtyard featuring a Queensland bottle tree is an intense, dry space that contrasts the vineyards surrounding it. In vino veritas: Pt. Leo Estate Cellar Door and Sculpture Park

The design for this vineyard and sculpture park on a coastal site in Victoria’s Mornington Peninsula skilfully orchestrates architecture, landscape and art into a cohesive …

Plastic Palace is the first iteration of what will be an annual commission by Albury City Council and Murray Art Museum Albury. The project makes visible the growing problem of waste management. Loving and confronting: Plastic Palace

In the face of Australia’s accelerating waste crisis, a temporary structure in Albury by Raffaello Rosselli Architect lays bare the true cost of our reliance …

Most read

Latest on site

Calendar