Minimalist tryst: Leichhardt Oaks

A reductive aesthetic and plentiful natural light interlace in Benn and Penna's elemental extension to a cottage in the Sydney suburb of Leichhardt.

Is anyone else convinced this bathroom was shot in black and white? Prepare to be surprised because, as are all the images of Benn and Penna’s alteration and addition to this inner-western Sydney cottage, it’s in full colour (see page 38). A duo-tone palette lends the bathroom an intriguing two-dimensional quality and, as was architect Andrew Benn’s intention, contrasts it dramatically with the living areas. It’s not a room that is visible when entering the home because the door is treated as a piece of joinery, which makes its reveal all the more impactful.

The bathroom undeniably adds an element of surprise to the overall design, with a quality of light that’s both controlled and intimate. A custom mirror wraps one corner and connects with an existing window, visually expanding the space and bouncing light off its surfaces. It may look very different to the kitchen, dining and lounge, but they all share the Benn and Penna leaning to hero natural light within residential settings, heightening its most evocative qualities. “Abram and Renee liked the calm and contemplative atmosphere we achieved in our Surry Hills Pocket House and wanted the same in their home,” says Andrew, referring to the clients. “Materiality is important, but it’s also got a lot to do with light and that’s why it’s fundamental to this design.”

Sunlight primarily enters the kitchen and dining areas via the clerestory windows and then filters through the tunnel-like space to the lounge at the rear. It evenly reflects off the white surfaces and is softened by the pale timber joinery and flooring. The decidedly minimalist scheme is perhaps best resolved in the kitchen, which essentially comprises two elements: a bench that extends as far as possible to maximize the capacity for cooking and entertaining, and an overhead cabinet integrating a built-in planter.

Full-height glass doors bring the outside in, making the living areas all the more relaxed.

Full-height glass doors bring the outside in, making the living areas all the more relaxed.

Image: Tom Ferguson

While the heart of the home may appear simple, it’s working very hard. “It’s performing as more than just a kitchen, because at the end of the day, it’s also an ‘office’ and a place for the clients to study,” explains Andrew. “The joinery is extremely functional too, which is practically a requirement for small, inner-city spaces, where you don’t have a lot of floor space and so everything has to operate at an optimum level.”

Flexibility is key and this was the rationale behind the semi-open plan, in which the living areas can be used as either a single space or as two different zones, one upper and the other lower, with steps in between. The steps also provide another place for people to sit when the clients are entertaining, contributing to a collection of well considered elements in a design as intelligent as it is exquisite.

Products and materials

Internal walls
Di Lorenzo Muro 41 tile
Flooring
Tongue n Groove flooring in ‘Bistre’
Joinery
Navurban veneer in ‘The Oaks’ and ‘Silkwood’; Dekton benchtop in ‘Zenith’ from Cosentino; Madinoz door hardware
Sinks and ta-ware
Brodware bench-mounted City Stik mixer with pull-out tray; Franke Kubus Fragranite Polar White undermount sink
Appliances
Ilve gas cooktop and oven; Miele Active fully integrated dishwasher; Fisher and Paykel integrated fridge; Bosch under cupboard rangehood
Doors and windows
Victorian ash clear-finished doors; Parisi doorhandles
Furniture
Thonet No. 18 Bentwood chair; Totem Road table
Other
Hafele Hideaway Bins and Dispensa pantry unit; inbuilt planter box

Credits

Architect
Benn and Penna Architects
Surry Hills, Sydney, NSW, Australia
Project Team
Andrew Benn, Sean Tran, Michelle Dunas, Courtney Raad
Consultants
Builder Invue Homes
Joinery Nu Space Joinery
Site details
Category Residential buildings
Type Alts and adds
Project Details
Status Built

Source

Project

Published online: 14 Oct 2019
Words: Leanne Amodeo
Images: Tom Ferguson

Issue

Houses: Kitchens + Bathrooms, June 2019

Related topics

More projects

See all
Lighting is generally diffused or reflected back on to walls and ceilings helping to make the venue appear to glow at night. A public service: Rose Bay Hotel

Tasked with overhauling an iconic 1929 pub in Sydney, Richards Stanisich has combined rich textures and materials with a historical narrative to create an authentic …

A steel frame extends the geometry of the house, mediating between living space and garden terrace. Artwork: Petrina Hicks. Volume and drama: White House

This crisp addition to a Federation home exuberantly manoeuvres light, space and monochrome materials to masterfully meet the brief.

Reclaimed land was removed to create an artificial inlet that returns the city to the water’s edge. The unfinished business of Perth's Elizabeth Quay

In Perth, the Elizabeth Quay precinct has proven popular but its success depends on “unfinished business.”

The home is an extension of the owner’s personality – she describes it as “earthy and grounded.” Safe harbour: Vikki's Place

In responding to the client’s need for a home that caters to a unique family structure, Curious Practice have achieved a fluid and unfussy home …

Calendar