Garden room: Mount Stuart Greenhouse

This addition to a grand early-20th-century home in Hobart reads as a generous garden room, housing a new dining and kitchen space that captures the scale and movement of the nearby cypress tree.

The brief for a residential project can come in many forms. But at its richest, it maps out a way of living throughout the year, highlighting the moments of daily life that the owners feel will bring pleasure. The clients for this alteration and addition had a series of clear ideas about the elements they needed: a bathing room for quiet contemplation, a kitchen you could cartwheel in, a room to view a giant cypress, dining tables for summer and winter, and as much sun as possible. Importantly, they wanted an extension that felt lived in from day one, as a suitable match for their grand, early twentieth-century Hobart home. Architecture Practice Bence Mulcahy took on this lively brief and entered into a collaborative process with the clients.

While the overarching conceptual brief was for a garden room, the programmatic brief asked for a new kitchen, dining room and sitting space on the ground floor and an ensuite and dressing room above, with some refurbishment of the existing guest bathroom and the laundry along the way. The new work was developed to replace a conservatory extension, built several decades ago, that was difficult to heat and too small for this family of six, which includes one large dog.

Inside the new glazed addition, the owners are engulfed by the movement of the nearby cypress and pear trees.

Inside the new glazed addition, the owners are engulfed by the movement of the nearby cypress and pear trees.

Image: Adam Gibson

Exploring many ideas through cardboard architectural models, Bence Mulcahy landed on a box within an articulated box as the structural and spatial concept for the new work. The steel structure, with custom steel casement windows, creates a stiff external skin and roof from which the smaller box, containing the first-floor program, is hung. This move allows the full volume of the double height to be enjoyed on the outer edges of the extension. The pattern of steel mullions and transoms across the face of the new work picks up on the detail of the main house – busier at the base, in line with the iron balustrade of the existing verandah, and cleaner and more open at the top, matching the proportions and fenestration of the upper floor. The entire new building slides in under the eve of the upper floor, keeping the profile of the extension to a minimum without feeling diminutive.

Beyond the larger architectural moves, it is the attention to detail and craftsmanship that define this project, with the clients as engaged in the process as the architects. The family wanted authentic materials wherever possible – solid timber, brass, ceramic, steel. They had imported lush, hand-painted Austrian tiles for each of the bathrooms and also wanted to explore techniques like tadelakt , a Moroccan method for hand-polishing hard plaster.

The kitchen benchtop is a central feature of the new room, with its surface and sink wrapped in burnished brass that improves with use as its fine mesh of scratches builds a patina. All other plumbing fittings throughout the extension are brass. The patterning of the Austrian tiles has been used as a motif for custom, laser-cut brass grilles that conceal all the workings of the ducted heating system while offering a nod to the handiwork often seen in houses of this era. Deep greens in the paintwork key in to the tones of the cypress tree and flush timber joinery, stained black or left natural, is deliberately recessive, allowing the jewel-like brass surfaces to come to the fore. In the upper-floor ensuite, the tadelakt technique gives the bone-coloured surfaces the texture of honed stone.

The new dining and kitchen space grows from and encloses the southern corner of the existing house.

The new dining and kitchen space grows from and encloses the southern corner of the existing house.

Image: Adam Gibson

The clients’ insistence on a lived-in feel has been translated by Bence Mulcahy to an environment that, while highly considered, has a surprising sense of ease; the usual mess of family life beds down the design rather than obstructing its reading. One of the clients describes the new work as being like a nineteenth-century still life painting. The passion for texture and material has come from the architects and the clients, with the architecture and carefully selected furnishings combining lavishly against the deeply coloured backgrounds and brought to life by light.

The brief has been met – the clients easily describe the moments that they cherish within the new work. Always an early riser, one of the couple describes drawing a bath prior to dawn and watching the sunrise from the tub. The moment when the beam of light lands on the water is like her own little piece of James Turrell, she jokes. In summer, they love to sit in the large window seat, where the box is double height, caught within the leaves of the pear tree under the mesmeric movement of the cypress. There is an unexpected delight in the reflections of this glazed room, with little pieces of Derwent River visible in the glass, the trees “printed” across the lustre of the brass benchtop and the large woven lights seemingly repeated throughout the space.

Sophie Bence and Shamus Mulcahy of Bence Mulcahy will present Mount Stuart Greenhouse alongside their client Bron Fitzgerald at the upcoming Our Houses talk in Hobart on 23 October. For more information and tickets, click here.

Products and materials

Roofing
Lysaght Klip-lok in ‘Ironstone’
External walls
Custom steel framing with double-glazed infill
Windows and doors
Custom casement windows and steel-framed sliding doors in Dulux Luxathane SPX by Wellington Steelworks
Flooring
Tasmanian oak floorboards in Organoil finish
Lighting
Weylandts pendant lights; Inlite Platform uplights
Kitchen
Steel Cucine Ascot Oven in ‘Anthracite’; custom brass sink by Walter Welding and Sheetmetal; Sirius downdraft rangehood; Miele dishwasher; Brodware Yokato kitchen mixer in ‘Rumbled Brass Organic’
Bathroom
Karak Kuqua Grid tiles; Brodware Yokato tapware, City hand shower and rose in ‘Rumbled Brass Organic’; Vitra S-line Alto toilet from Rogerseller; Apaiser Haven bath in ‘Diamond White’
Heating and cooling
Alderlea freestanding wood stove
External elements
Tasmanian sandstone paving
Other
Interia O Series oak joinery handles in Organoil finish

Credits

Architect
Bence Mulcahy
Project Team
Sophie Bence, Shamus Mulcahy, Bek Verrier, Dylan Rowbottom
Consultants
Builder Farquhar Constructions
Engineer JMG Engineers and Planners
Furnishing Monomeith Designs
Landscaping Daniel Magnus
Site details
Site type Suburban
Site area 1526 m2
Building area 361 m2
Category Residential buildings
Type Alts and adds
Project Details
Status Built
Completion date 2019
Design, documentation 18 months
Construction 12 months

Source

Project

Published online: 15 Oct 2019
Words: Judith Abell
Images: Adam Gibson

Issue

Houses, October 2019

More projects

See all
On the inside and out, a combination of Corten steel, shuttered concrete and schist in the home gives a rustic look that merges nicely with the landscape. Well grounded: Oliver's Ridge

With a clear mandate to be elegant, yet passive, Queenstown’s Team Green Architects has delivered a home that is powerful in many respects.

The kitchen and living areas are filled with colour and texture, which makes this a home of unmatched vibrancy and energy. Small but mighty: Il Duomo

A contemporary take on elaborate Italianate ornamentation by Wowowa Architecture embraces colour and texture, and defies the diminutive footprint of a worker’s cottage in Melbourne’s …

Made of roughly 34 tonnes of steel, the stairwell twirls effortlessly above a garden bed. On a good buzz: B:Hive Smales Farm

This co-working space on Auckland’s North Shore by BVN is, by all accounts, a success story for its owners and its tenants.

The marble of the kitchen’s bespoke island and splashback punctuate an otherwise moody colour palette. Moody hues: 1906

A compact apartment in inner-city Sydney is transformed into a bijou home distinguished by rich colour and decadent materiality: 1906 by Amber Road.

Most read

Latest on site

Calendar