Endorsed by

Making waves: Moving House

An apparently faceless building by Architects EAT reveals itself as a layered and sculptural home that playfully controls light and shadow throughout the day.

Just like those bus stop movie posters that change images as you walk by, this extraord inary new house by Melbourne’s Architects EAT is a shapeshifter. Situated on a leafy street in Kew, it presents a serenely geometrical composition to the public – in the foreground, the fence is a soft-grey horizontal stripe of concrete blocks and flat sheeting punctuated by a brilliant blue gate, and behind that, off-centre, is a white, square building clad in metal grille and translucent sheeting. The house appears faceless, but because it is positioned back from the street and takes up only a little more than half the width of the block, the effect is intriguing rather than imposing. How would the passer-by extrapolate anything more than a simple rectangular structure from this view?

With every step further into the house, the wave-like concrete roof profile become clearer to the eye.

With every step further into the house, the wave-like concrete roof profile become clearer to the eye.

Image: Derek Swalwell

Walking through the blue gate still doesn’t reveal much. We see a concrete driveway ramping up to the front of the house – down one side is a generous strip of lawn perfect for a kick of the footy in winter, and waiting for a cricket pitch to be mown into it on Christmas morning; beyond that is a raised timber deck for watching the action on the grass and turning sausages on the barbie. Above, the white facade wraps around the side wall, broken only by some ground-floor windows and an entry door.

A few steps more and parts of the interior come into view. There’s an open-plan living area and a kitchen, and above – what’s that? Blue sky is clearly visible through the upper half of the facade. With every step further into the property, a wave-like concrete roof profile becomes clearer to the eye. Viewed on an angle, the white metal bars of the facade form an opaque barrier, but from the side, with no translucent sheeting behind them, there’s much more gap than grille. We’ve been had! All of a sudden, this house that appeared to be relatively simple in form, and encased in a homogenous white shell, shows itself to be much more nuanced.

The roof form is quite beautiful. A series of parallel roof windows runs the full width of the ground floor, rising up like extruded ship funnels to bring northern sunlight into the open-plan living volume. Looking up from the kitchen at the southern end of the space, we see stripes of blue sky or cloud or whatever the day has to offer. As the seasons roll by, the impact of direct sunlight on the interior changes; light from the low winter sun brings warmth and a bright radiance to the space, while in summer, the diffuse glow from the “funnels” brings gentle light yet no radiant heat.

Parallel roof windows run the width of the ground floor, rising up like extruded ship funnels to bring sunlight into the open-plan volume. Artwork: Michelle Kettle.

Parallel roof windows run the width of the ground floor, rising up like extruded ship funnels to bring sunlight into the open-plan volume. Artwork: Michelle Kettle.

Image: Derek Swalwell

If the white metal grille defines the visual character of the house from the outside, inside it is the tone and texture of concrete that captures the imagination. On the ceiling, the concrete has been left raw and unpolished, inviting the eye to explore its variations in pattern and colour; on the floor, it is polished and sealed. The effect of so much concrete is anything but heavy or oppressive – the way it has been shaped into such delicate, nonlinear, almost playful shapes; the way the light from the roof windows brings both strong contrast and ambient illumination; the way the ground-floor exterior wall, a combination of concrete and concrete block, is regularly punctuated with large windows – it all adds up to a structure that appears sculptural and light.

The living zone beneath the concrete waves is undoubtedly the heart of the home, around which other spaces are arranged. Behind the kitchen is the main bedroom and ensuite; at the other end of the ground floor is a guest bedroom and ensuite, and (thanks to the translucent sheeting on the northern facade) one of the brightest, most inviting garages you’ll ever see. On a small upper floor over the main bedroom are additional sleeping quarters and a study zone for the kids; and then, through the windows onto the deck and lawn, is a garden that is more an extension of the living space than a separate area. The large windows here slide up and away, transforming the concrete window ledges into perfect places for reading, playing with toy cars, chatting to people inside or out, and shifting occasionally as the sun and shadows move across the house.

A study zone for the kids is located in the circulation zone of the upper level. Artwork (L-R): Derek Swalwell; Kim Baker.

A study zone for the kids is located in the circulation zone of the upper level. Artwork (L-R): Derek Swalwell; Kim Baker.

Image: Derek Swalwell

As Architects EAT co-director Albert Mo observes, an obvious move would have been to run the house across the full width of the block, with a garden behind the front fence, to maximize access to northern light. But this would have meant that the driveway to the garage ran through the main outdoor area rather than keeping the spaces separate. Besides, the brief didn’t call for a “big house,” just one that could happily accommodate a family and guests, and that provided privacy. Some architects might have achieved this by presenting the street with a blank wall and a house focused in on itself; here, remarkably, it’s done with a very open house – just one that wears a disguise.

Products and materials

Roofing
Lysaght Klip-Lok; Shotcrete concrete roof; R5.0 insulation batts; Polyboard Enviro XPS insulation
External walls
Austral Masonry concrete block; Scyon Matrix cladding from James Hardie; Concept Click aluminium battens in Dulux ‘White Satin’ from Woodform Architectural
Internal walls
CSR plasterboard, painted
Windows
Breezway Altair louvres; Star Sheet Metal steel frames; Neo Blade pull in Dulux ‘White Satin’ from Designer Doorware; powdercoated aluminium in Dulux ‘White Satin’
Doors
Mia doorknob in from Style Finish Design
Flooring
Tretford carpet in ‘Sage’; Concrete Grinding Concepts True Polish Hiperfloor; travertine, terrazzo and matt white tiles from World Trade Access
Lighting
Brightgreen D900 downlights; Beacon Lighting Alert II floodlights; Gamma Illumination Cabali LED downlight, LED strip lights and Golex LED lights; Toss B Disk pendant from Hub Furniture; Inkster Pendant and Flashlight Pendant by Inkster; Flos Glo-Ball from Euroluce; Barro Single wall-mounted light from Studio Italia; Bentu Jiu wall lamp from Meizai; Forestier Bras wall and suspension lights from Kezu; Teti wall sconce from Artemide
Kitchen
Tiento Rhombus Grey tiles; Miele ovens and dishwasher; Fisher and Paykel fridge from E & S Trading; Schweigen rangehood; heritage blackbutt from Finewood Ventech; Caesarstone in ‘Snow’; joinery in 2-pac Dulux ‘Silkwort’; Kohler Karbon Kitchen Mixer; The English Tapware Company Acquello sink
Bathroom
Kartell by Laufen Round Washbasin and Laufen Pro toilet, both from Reece; Astra Walker tapware and showerheads; Apaiser Oman stone bathtub; Hydrotherm heated towel rails; Infinite ceramic basins; Academy Tiles Amano tiles
Heating and cooling
In-slab hydronic heating; Real Flame Heatseeker gas fireplace; ducted airconditioning

Credits

Architect
Architects EAT
Melbourne, Vic, Australia
Project Team
Albert Mo, Emma Gauder, James Coombe, Eid Goh, Stacey Roper
Consultants
Builder Sargant Construction
ESD Urban Digestor
Engineer R. Bliem and Associates
Landscape Paul McQuillan Landscapes and Glasshaus
Site details
Site type Suburban
Site area 609 m2
Building area 298 m2
Category Residential buildings
Type Houses
Project Details
Status Built
Completion date 2016
Design, documentation 10 months
Construction 14 months

Source

Project

Published online: 18 Jul 2017
Words: Mark Scruby
Images: Derek Swalwell

Issue

Houses, April 2017

Related topics

More projects

See all
Studios are contained within the two-storey stables wing. First-floor studios on new floors are broken up with floor-to-roof voids that allow views of the original structure. Intricate recasting: The Stables, VCA

This considered refurbishment honours a once-vital part of Melbourne’s infrastructure, transforming the formal rhythm of stables and riding halls into flexible studios and performance spaces …

The student hub’s internal face brick walls are topped with a sawtooth roof that provides great natural light. Show the ropes: Notre Dame University Student Hub

In Fremantle, Cox Architecture’s sensitive reworking of a former rope-making warehouse aims to make a university hub more appealing and accessible to students.

Pinboards running the length of the office are essential to the team’s design process, encouraging dialogue and acting as a communication mechanism for staff. Work wonders: Techne Studio

For its new home in Melbourne’s Carlton, Techne Architecture and Interior Design has created a workplace expressed as a venue for creative production.

As seen in suite six, galvanized steel, carpet and timber create an unexpected but comforting mixture of materials and textures. Luxury in restraint: Drift House

Melbourne architecture firm Multiplicity has revisited a boutique hotel they designed in the Victorian coastal town of Port Fairy and added a suite of new …

Most read

Latest on site

Calendar