Napoleon Street House

Click to enlarge
The “gem” of the house is a small box containing a private office.

The “gem” of the house is a small box containing a private office. Image: Jason Busch

1 of 18
The living area connects to the outdoors. Artwork: Adriana Rosso, <em>Rojo</em>.

The living area connects to the outdoors. Artwork: Adriana Rosso, Rojo. Image: Jason Busch

2 of 18
A protected outdoor entertaining area has an integrated fireplace.

A protected outdoor entertaining area has an integrated fireplace. Image: Jason Busch

3 of 18
The main living space.

The main living space. Image: Jason Busch

4 of 18
A protected outdoor entertaining area has an integrated fireplace.

A protected outdoor entertaining area has an integrated fireplace. Image: Jason Busch

5 of 18
A restrained palette of concrete, timber and glass.

A restrained palette of concrete, timber and glass. Image: Jason Busch

6 of 18
The existing cottage at the front of the site has been renovated.

The existing cottage at the front of the site has been renovated. Image: Jason Busch

7 of 18
The kitchenette.

The kitchenette. Image: Jason Busch

8 of 18
The studio has views over the river.

The studio has views over the river. Image: Jason Busch

9 of 18
The lap pool on the lower ground floor.

The lap pool on the lower ground floor. Image: Jason Busch

10 of 18
The house is on three levels.

The house is on three levels. Image: Jason Busch

11 of 18
Looking in from the entrance on the first floor.

Looking in from the entrance on the first floor. Image: Jason Busch

12 of 18
The entrance is on the first floor.

The entrance is on the first floor. Image: Jason Busch

13 of 18
A stained timber margin along the window line defines the floor edge.

A stained timber margin along the window line defines the floor edge. Image: Jason Busch

14 of 18
The bathroom has a “loo with a view” and connects to a tiny deck.

The bathroom has a “loo with a view” and connects to a tiny deck. Image: Jason Busch

15 of 18
A precast concrete and timber stair core provides access to all levels.

A precast concrete and timber stair core provides access to all levels. Image: Jason Busch

16 of 18
The house is on three levels.

The house is on three levels. Image: Jason Busch

17 of 18
The “gem” of the house is a small box containing a private office.

The “gem” of the house is a small box containing a private office. Image: Jason Busch

18 of 18

From the tight constraints of a harbourfront site in Hobart, Maria Gigney Architects crafts a set of living spaces that fit together with puzzle-like precision.

Just like many of the harbour-front areas of Australia’s cities, Battery Point in Hobart is highly valued and often contested ground. Such is the perceived worth of this inner-city suburb that its steeply rising banks are defined by a separate planning scheme that protects heritage character. Equally strong is the desire of current residents to protect their piece of ground, which often comes complete with water frontage and views to the boat-filled river.

Having lived and worked in Battery Point for years, Maria Gigney is very familiar with the complex lay of the land. Working best when bound by constraints, her small architecture practice brings its own set of requirements and desires to a project, and focuses on achieving the most sustainable outcome possible, irrespective of the context.

This new home on a south-facing riverbank has become what it is as a result of constraints. Ten years ago, Maria Gigney Architects designed an award-winning house on the adjacent title for the client. Later, when the Napoleon Street House site came up for sale, the client was keen to buy it in order to maintain the character of his little corner and to build a smaller residence suited to his later years of life.

The living area connects to the outdoors. Artwork: Adriana Rosso, Rojo. Image:  Jason Busch

His appreciation of his first Maria Gigney house cemented a trusting relationship with the architect: his new brief to Maria was little more than “make something fantastic.” A plan to renovate the existing early-twentieth-century cottage on the site and build a separate pavilion above the water’s edge was thwarted by planning regulations, but ironically, a house-sized extension to the cottage was permitted.

So the design proceeded, with considerable thought going into ensuring that this much larger residence had the potential for zoned separation to support cosy, low-energy living. Proceeding also entailed meeting height restrictions, establishing a right of way, protecting the heritage cottage, designing around a sewerage easement across the lower end of the block, sizing materials for a three-metre-wide access and meeting strict requirements for driveway gradients on the steep block.

The existing cottage at the front of the site has been renovated. Image:  Jason Busch

The key organizing device for the building is a precast concrete and timber stair core that provides access to the three main levels of the building. As with each zone in the house, this is heavily insulated, and solid timber doors offer both thermal and aural separation. The main living is done on the mid level, which has an open-plan kitchen, dining and living space connected to outdoor living space, with all focused to the river beyond.

While the final aesthetic is contemporary and minimalist, with a restrained palette of concrete, timber and glass, discussion with Maria reveals that this surface finish is not the only emphasis of the design. These spaces all capture the view, but are actually orientated to soak up as much of the northern sun as possible. The polished concrete floor gathers heat during the day, and this passive heating is supplemented by gas hydronic heating.

A stained Western red cedar margin along the window line defines the floor edge while concealing detailing to insulate the slab edge. The adapted curtain wall double-glazing is designed to prevent the cold coming in, and cross-ventilation removes the need for airconditioning. Precast, off-form concrete walls are either heavily insulated or built as reverse veneer, and have an external cladding of sustainably sourced celery-top pine. If Maria had been able to find the appropriate expertise, the concrete would have been composed of a more sustainable mix.

The house is on three levels. Image:  Jason Busch

Matched in terms of aesthetic and energy-efficient detailing, the upper level is a lightweight timber “bridge” between the old and new parts of the house, and contains a comfortable main bedroom and luxurious bathroom. The bathroom has a “loo with a view” and connects to a tiny deck; an oval bathtub oriented to the river and completely shielded from neighbouring houses offers a little romance. The lower level contains a lap pool and service areas such as the laundry and a spare bathroom.

The pool is refilled from captured roof water and heated via solar panels on the roof, and has hydronic backup heating. The roof water tank is located to its side to insulate against heat loss. The “gem” within the program is a small glass box wedged into the front of the new building, with glazed walls looking to the river. This is the client’s private office and is obviously a distillation of his original brief for a pavilion overlooking the water.

From a set of constraints that would drive most people crazy, Maria has crafted a set of living spaces that fit together like puzzle pieces. She has pushed and pulled the building envelope to satisfy requirements without losing any clarity in the program, and has capitalized on a series of opportunities for view and privacy created by the rise and fall of volumes throughout the building.

A protected outdoor entertaining area has an integrated fireplace. Image:  Jason Busch

Perhaps the only real lost opportunity relates to the way that this building hovers above the riverbank: these occupants will rarely physically or visually connect to that precious edge. It’s a common outcome on these steep sites, and the requirements of easements and planning schemes often contribute, but perhaps it is another challenge that Maria can relish the next time around.


More projects

Most read