Endorsed by

Double feature: Naremburn Twin Peaks

Simple yet impactful alterations and additions to an interwar bungalow by Benn and Penna on Sydney’s North Shore elevate once-dark period interiors to bright contemporary living spaces.

In order for architecture to transform people’s lives, it doesn’t have to be big or brash – it just has to be good. Tucked away in a quiet street on Sydney’s lower North Shore, a dark bungalow was deftly transformed by architects Benn and Penna into a family home suitable for twenty-first-century living. The project is modest in size and budget, but delivers on a big scale through a new first-storey addition at the rear that maintains the streetscape while providing the space and light the family required.

The clients purchased the house in Naremburn because they were determined to raise their family near the city. This meant they had to forgo a large house and garden in suburbia, instead settling on a compact interwar bungalow some six kilometres north of Sydney’s CBD. While the location worked in terms of their desire for city-side living, the size and configuration of the house did not. As is so typical of this type of house, it was dark and poky with poor connections to the outside. The clients were familiar with the work of Benn and Penna through the Balmain Houses and knew that the firm had experience with delivering projects that address contemporary modes of living. The tight budget and restricted site meant that the project was driven by three key param eters: getting as much natural light as possible into the centre of the house, creating a new sleeping zone for parents and children, and connecting the interior spaces to the garden and the sky.

The architects routinely consider a project’s garden and outdoor living areas to be of utmost importance.

The architects routinely consider a project’s garden and outdoor living areas to be of utmost importance.

Image: Tom Ferguson

The first move saw the architects clear away a service area on the ground floor that blocked the northern sun from entering the living spaces. This not only opened up the living areas, but also allowed the rooms at the front of the house to have a visual connection to the garden at the rear. Andrew Benn, director at Benn and Penna, says, “We often think about the garden before the house,” meaning that the way the interior spaces link with the garden, either visually or physically, is of utmost importance. The newly created living space was extruded up through the first floor and provided with a large north-facing clerestory window.

The second move was the addition of the “twin peaked” pavilions on the first floor. From the street, very little is given away as to what lies behind the gable of the existing house. When compared to the overbearing additions of the neighbouring properties, the two black peaks that pop out the top work in well with the surrounding roofscape. The tactic here was to “push up and slide out over the garden.” What the architects have done is to create two separate pavilions connected by a walkway. The pavilions are offset from each other, minimizing the bulk of the overhang from the garden. One pavilion is for the children, the other for the parents. This was a conscious move to demarcate and separate the two zones from each other, futureproofing the living arrangements for when the small children become teenagers who will need their own space. The twin pavilions are clad inside and out in a rough-sawn black-stained cedar. Andrew says that the use of black “helps recess the exterior elements” while “softening the play of light on the inside . ” While the clients were initially somewhat hesitant about the choice of black, it seems that the finished result has won them over.

The new pavilions hold seperate sleeping wings for the owners and their children. Artwork: Tom Ferguson.

The new pavilions hold seperate sleeping wings for the owners and their children. Artwork: Tom Ferguson.

Image: Tom Ferguson

The corridor that connects the two pavilions looks out toward the green of the garden at one end and the double-height void over the living area at the other. This corridor is roofed with a nine-metre-long skylight, diffused by black battens. The doors opening off it are set flush in the walls with no architraves, giving very crisp distinctions between the pavilions, whose interior follows the exterior gabled form. While the pavilions are not wide, their steep-pitched ceilings ensure that the spaces are lofty and abundant skylights and windows give every room a sky view and/or a garden view. The architects wanted the ceiling planes to be read as large, uncluttered surfaces, so only uplighting has been used in the bedrooms. The bathrooms have a north-facing skylight at the apex of the ridge, which allows direct sunlight to enter and hit the textured wall tiles, accenting the relief design on the surface.

In this small project packed with big design ideas, Benn and Penna has demonstrated how a few simple, well-considered moves can have a big impact on how a family lives in a space. This project displays an understanding of how spaces are occupied without sacrificing any of the delights of architectural form.

Products and materials

Roofing
Lysaght Custom Orb and Longline in ‘Shale Grey’.
External walls
Cedar Sales cedar weatherboard in Murobond Woodwash ‘Exterior Black’ .
Internal walls
Cedar Sales cedar weatherboard in Murobond Woodwash ‘Exterior Black’; plasterboard.
Windows
Cedar frames in Murobond Woodwash ‘Exterior Black’; Alspec aluminium windows in black powdercoat; JWI Louvres operable ellipsoid louvre system in white powdercoat.
Doors
Cedar doors in Murobond Woodwash ‘Exterior Black’.
Flooring
Tongue N Groove Flooring Eterno Grande boards in ‘Freado’; brushbox flooring in clear oil.
Lighting
Artemide Dioscuri wall/ceiling light; Kreon Onn-Wall light; George Nelson Bubble Lamp cluster; Modular Lighting Instruments outdoor lights.
Bathroom
Mosa Classic Kho Liang Ie tiles; Brodware tapware in chrome; Cibo Design vanities; Kaldewei bathtub.
External elements
Blackbutt decking in clear oil.
Other
Some items of furniture from Anibou.

Credits

Architect
Benn and Penna Architects
Surry Hills, Sydney, NSW, Australia
Project Team
Andrew Benn, Sean Tran, Kirsty Hetherington, Alicia Bell
Consultants
Builder Newmark Constructions
Engineer PMI Engineers
Site details
Location Sydney,  NSW,  Australia
Site type Suburban
Site area 380 m2
Building area 150 m2
Category Residential buildings
Type Alts and adds, Houses, Residential
Project Details
Status Built
Design, documentation 12 months
Construction 10 months

Source

Project

Published online: 23 Apr 2019
Words: Sing d'Arcy
Images: Tom Ferguson

Issue

Houses, February 2019

More projects

See all
The central courtyard articulates the new kitchen, dining and living rooms and offers each space flexibility. Integral solutions: Fitzroy North House

Preserving the integrity of its existing heritage condition, this addition to a single-fronted Victorian terrace uses clever spatial solutions and seamless detailing to simplify the …

Interior spaces are redefined alongside terraces, courts and gardens, resulting in a warm and unpretentious home. Deep thinking: Camp Hill House

An inventive, restrained reworking of form, space and landscape by Twohill and James enhances the qualities of this old timber cottage, long-loved by a couple, …

At night when the apartments are lit from within, the rhythm of life inside is projected on the building’s facade. Photograph: Rory Gardiner. A neighbourly narrative: North Fitzroy by Milieu

This modern take on the classic walk-up apartment – by Fieldwork and Flack Studio – is arranged around a verdant central courtyard, designed to foster …

Storybook House inspires a childlike delight with its playful details, including secret compartments and an arched entry to the living room. Artwork: Sally Smart. Childlike delight: Storybook House

Folk Architects’ addition to a terrace in Melbourne’s inner-north stretches the limits of its compact site to create a pragmatic and surprising family home.

Most read

Latest on site

Calendar