Endorsed by

New Farm Arbour

Owen and Vokes and Peters reworks a historic Brisbane home using a series of subtle interventions, integrating a roofless two-storey arbour that strengthens the connection between the house and garden.

When commissioned to revivify the New Farm Arbour house in Brisbane, Queensland for professional clients with teenaged children, the architects of Owen and Vokes and Peters weren’t immediately sure what was required. Stuart Vokes recalls “discovering the project” or “finding the architecture” as the initial challenge. The house was large enough for the family of four, but the layout required extensive remediation for a lifestyle of enhanced grace and ease.

Attempts to “reoccupy the plan” were challenged by restrictions of the Burra Charter (guidelines for cultural heritage management in Australia), “doing as much as necessary but as little as possible,” a discipline also self-imposed by the architects. Of paramount importance to the architects was not enlarging the footprint and resisting the usual opportunistic temptation to regard open garden areas as available for construction.

The house originated with the subdivision, by a wealthy rail contractor’s wife, of a large allotment on a then (as now) desirable avenue in New Farm. The leafy, inner-city, riverside suburb flourished after the introduction of trams in the 1880s, becoming popular amongst merchants and professionals. Claude William Chambers was commissioned to design four identical two-storey brick houses, known as Willcocks’ Houses, which were built on the allotment in 1895. Chambers, who ran one of Brisbane’s largest architectural practices, later entered partnership with the pioneering woman architect Beatrice Hutton and moved to Sydney in 1915.

A rare example of speculative development in 19th-century Brisbane.

A rare example of speculative development in 19th-century Brisbane.

Image: Alicia Taylor

Willcocks’ Houses became a rare example of speculative development in late-nineteenth-century Brisbane. Flanked by side streets, the four created a memorable and much-loved streetscape and are listed on Brisbane City Council’s Heritage Register.

Speculative houses, often built to a one-size-fits-all template, typically promote current fads. Today this may mean media rooms or theatrettes; the 1890s drawcard was a street-front salon where professional families could meet business contacts and clients. Chambers’ design arranged a long, elegant plan around a central passage. A formal salon placed centrally under a decorative flying gable, acting as an enormous bay window, could be entered from either side – from the entry hall, or a long fireplace room off the verandah’s opposite end – and departed strikingly from the traditional timbered Queenslander.

A roofless, two-storey arbour connects house and garden.

A roofless, two-storey arbour connects house and garden.

Image: Alicia Taylor

The present reinterpretation ultimately combines two major changes – a new internal stair and a roofless two-storey arbour – with a handful of subtle and restrained yet powerful interior interventions. The arbour resolves connections between the house and rear garden; the stair sequences the internal journey. Every room is rededicated to an altered occupation or orientation, touched and reworked only to the extent of adding new joinery, closing an old entrance or providing a new one, or just configuring loose furniture.

Nothing is revealed of the alterations before reaching the entry threshold and hall. On crossing the threshold a pair of new living room openings/doors becomes apparent, though not entirely understood materially. Fashioned from a dressed-timber stud and painted solid board, each door slides into a cavity between the original 450-millimetre-thick walls and an additional layer of solid board, while original cornices and decorative mouldings are scrupulously preserved. Similarly respectful treatment is manifested in new doors at the end of the hallway, a new kitchen opening, and a secret access to the powder room from the main ensuite.

The salon room is meticulously reinterpreted as an office (both owners work from home) with delicate new joinery: tall oak bookcases on a forest of slender legs and a matching twin desk. The main bedroom’s new robes likewise rest on slender legs, allowing the rich detail of the skirting board to envelop the room uninterrupted.

The ensuite is reworked as a series of tiled cells (basin, shower, dressing bench). The original external window, enclosed by the new staircase, affords a view and continuity with the stair climb. Fine timber studs cunningly enclose the powder room, with access from both hall and ensuite – a playful delight that folds across the stair as both partition and balustrade, terminating as an arch spanning back to the ensuite.

The restrained palette is abandoned with an “almost baroque result.”

The restrained palette is abandoned with an “almost baroque result.”

Image: Alicia Taylor

The architects’ restrained palette is abandoned for the kitchen, where the Belgian client requested something akin to a French bistro. The almost baroque result uses twelve materials and includes furniture designed by the architects.

The arbour, however, is the most overt gesture. A 4.5-metre-high steel arch defines the roofless space and is emblematically matched with a triumvirate of steel arches along the side frame of the arbour and again (but in timber) in the stairwell return and above the laundry entrance at garden level. Finely detailed steel frames, justified as a massive “complying pool fence,” shroud the house’s rear elevation, becoming a double-height trellis for blossoming vegetation. The heritage building’s ornamentation allows this singularly decorative device to sit very comfortably against the more restrained work expected from this practice.

These painstakingly crafted interventions provide a new backdrop for the comfort and pleasures of family living, far from the rarefied artificiality typical of many restorations. An exemplary reworking of contemporary materiality within a culturally significant fabric and deftly handled in scale, the outcome adds a welcome wit to the continuing narrative of the city.

Products and materials

Roofing
Bluescope Lysaght Custom Orb in zincalume; CSR Bradford insulation.
External walls
Plastered masonry, painted (existing); CSR PGH Bricks & Pavers bricks; Ceramica Vogue tiles in matt ‘Bottle Green’.
Internal walls
Plastered masonry (existing); timber boards, painted.
Windows and doors
Duce timber-framed windows and doors, painted; Lockwood brass hardware and furniture.
Flooring
Pine boards (existing); Winckelmans tiles in matt off-white.
Lighting
Artek Hand Grenade and Golden Bell lights; Modular interior wall lights; Ligman exterior wall lights.
Kitchen
Gessi tapware; stainless steel sink and benchtop; painted plywood cabinets; Bend-Tech brasswork; Ceramica Vogue tiles in gloss white; Carrara marble benchtops; painted pressed metal in Fleur de Lis pattern; solid blackbutt timber benchtop and blackbutt ply veneer; Mokum Mimosa and Ebony upholstery; Winckelmans floor tiles in matt ‘Ebony’; mirror framed in brass.
Bathroom
Ram tapware; Ceramica Vogue tiles in gloss white; Winckelmans tiles in matt off-white; Duravit basin; Madinoz towel rails; Cararra marble benchtop; custom solid blackbutt timber seats by Owen and Vokes and Peters.
External elements
Custom steelwork by Owen and Vokes and Peter.
Other
Bistro stools designed by Owen and Vokes and Peters.

Credits

Architect
Owen and Vokes and Peters
Project Team
Paul Owen, Stuart Vokes, Aaron Peters, Michael Lineburg, Emma James, David Twohill, Lucy Jeffries
Consultants
Hydraulic engineer H Design (Greg Hamilton)
Landscaping Owen and Vokes and Peters, Client
Site foreman Carl Muir
Structural engineer Greg Killen
Site details
Location New Farm,  Brisbane,  Qld,  Australia
Site type Suburban
Site area 812 m2
Building area 413 m2
Category Residential buildings
Type Houses, Refurbishment, Residential
Project Details
Status Built
Design, documentation 24 months
Construction 12 months

Source

Project

Published online: 17 Jan 2014
Words: Alice Hampson
Images: Alicia Taylor

Issue

Houses, October 2013

Related topics

More projects

See all
The floating roof ties together the home’s concrete and timber elements and gives lightness to its form. Tropical textures: Cove House

A thoughtful response to its unique setting and climate in the Gold Coast’s Sanctuary Cove, this house, by Justin Humphrey Architect, embodies principles of subtropical …

Sliding panels and bifold doors allow the interior to return to its original singular volume. Artwork: Elliott “Numskull” Routledge. ‘Changing the performance’: Camperdown Warehouse

Fusing concepts inherent in furniture design and architecture, this conversion of a former motor vehicle factory in Sydney serves as a prototype for a novel …

On the northern verandah, netted hammock seats lean in unison with the architecture, appearing to float over and into the landscape. Trademark lyricism: Stradbroke House

Well versed in designing for the tropical Queensland climate, the Gabriel and Elizabeth Poole and Tim Bennetton have collaborated to deliver an exuberant South Stradbroke …

The primary living space in Tierney Drive House is bush-bound, locating its inhabitants in a kind of pre-suburban site condition. Subtle occupation: Tierney Drive House

At once fluid and contained, this family home embraces the opportunities for connection and retreat offered by its sloping, bush-bound site near the Gold Coast’s …

Most read

Latest on site

Calendar