Civic campus: NeW Space

NeW Space is a recently completed “vertical campus” for the University of Newcastle, designed by Melbourne-based Lyons Architecture in collaboration with Newcastle-based EJE Architecture, located in the CBD of the NSW central coast city.

The $95 million project opened in July 2017 and is situated at the corner of Hunter and Auckland streets, adjacent to the Civic Theatre and University House.

It houses more than 400 staff from the Faculty of Business and Law and the new School of Creative Industries.

The building is designed to enable a new mode of learning called “the flipped classroom,” which involves students reviewing materials online and attending workshops to apply and analyze the information.

The design of the building replaces traditional lecture theatres with flexible work spaces and booth seating, allowing students to chose the types of learning spaces they occupy.

Across nine levels, 23 “new generation” learning spaces with 800 informal study seats provide flexible arrangement for informal and collaborative learning.

The design facilitates collaborative, group-based learning, which typically happens at the beginning of the semester, as well as individual study as students prepare for exams at the end of the semester.

NeW Space by Lyons Architecture and EJE Architecture provides individual study spaces as well as collaborative learning spaces.

NeW Space by Lyons Architecture and EJE Architecture provides individual study spaces as well as collaborative learning spaces.

Image: Peter Bennetts

The building’s permeable ground floor allows students, staff and the public to move freely throughout.

“The idea of the campus being open and porous on each level is reinforced by a high level of vertical interconnectivity through the building, facilitated by escalators, lifts and open stairs,” said James Wilson, a director of Lyons Architecture.

The building also provides facilities to engage with local industries, businesses and the wider community as well as social spaces, and a digital library service and information commons.

“The public nature of the immediate civic precinct introduces exciting possibilities for the way the community can engage with the new building’s spaces, streets and lanes, including a generous ‘campus green’ at ground level that acts as a community interaction area and outdoor learning zone,” Wilson continued.

Six double-height “urban rooms” or balconies on three sides of the building provide natural light and views to local landmarks, such as the popular Nobbys Headland. Three glass bridges connect the new building to the existing University House.

The facade of the building is features a series of sun control fins which provide shading while also allowing the building to appear open and accessible.

The $95 million project was jointly funded by the federal government ($30 million), the NSW government ($25 million) and the University of Newcastle ($40 million).

Related topics

More projects

See all
Balmain Rock by Benn and Penna. A material experience: Balmain Rock

Taking a restorative approach to the renovation of a sandstone cottage in Sydney’s inner-west, Benn and Penna has composed contemporary materials to pay homage to …

Thanks to the active repopulation of the ground with local vegetation, the neighbouring reserve will seem to flow into the yard in time. Sounds of nature: House at Otago Bay

A monolithic home by Topology Studio confidently emerges from the landscape, capturing distant views to kunanyi and forging a connection to the soundscape of its …

Comprised of varied shed-like spaces, North Melbourne House is personalized by the texture and colour of everyday objects. Sheds for sharing: North Melbourne House

Seizing an opportunity to build on an empty neighbouring block, the owners of a worker’s cottage in North Melbourne (with the help of NMBW Architecture …

A painting studio located in the building undercroft is accessed via a double-height landing that opens to the backyard. Protect and preserve: K & T’s Place

Preserving the qualities of one of the few remaining Queenslanders in a South Brisbane neighbourhood, this addition comprises screened outdoor rooms that mitigate the increasingly …

Most read

Latest on site

Calendar