NH Architecture breaks paradigm of traditional retail centres

A new shopping centre in suburban Melbourne, designed by NH Architecture with interiors designed in collaboration with Russell and George, is being touted as a model for sustainable retail development, after becoming the first of its type to be built to the standards of the Living Building Challenge.

“Sustainability and retail don’t generally go hand-in-hand and we are proud to play a role in breaking the paradigm of what traditional retail centres offer in their design and output that facilitates sustainable consuming,” said Roger Nelson, managing director of NH Architecture.

<!— /5912001/AAU_AU_MR_side_300x250 —> <div id=’div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’> <script> googletag.cmd.push(function() { // googletag.pubads().refresh([gptRespAdSlots[0]]); googletag.display(‘div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’); }); </script> </div>

Among a number of exacting requirements, buildings that meet the LBC guidelines need to produce more energy than they use and collect and treat all water on site.

The mall is the first part of a planned mixed-use development that will also include a range of residential buildings on a 20.5-hectare site at the former Burwood Brickworks in the Melbourne eastern suburbs. Frasers Property acquired the site in 2014.

Stephen Choi, who co-curated the 2019 National Architecture Conference, was the Living Building Challenge manager of the project. Sustainable designer Joost Bakker was the project’s creative consultant. Bakker has previously been responsible for projects such as the Greenhouse pop-ups, zero-waste Melbourne cafe Silo and later Brothl, which have since closed.

Burwood Brickworks by NH Architecture.

Burwood Brickworks by NH Architecture.

Image: Griffin Simm

“Creating a pathway through the LBC, where human connection to nature is at the forefront is not without challenges, however it is truly something special for customers and retailers alike,” said Bakker.

Operational sustainability is considered in most elements of the design, with small features such as insulated doors on all refrigeration systems, and has cut predicted electrical demands by 50 percent, and hospitality tenants are committed to not using single-use plastics when serving food.

<!— /5912001/AAU_AU_MR2_side_300x250 —> <div id=’div-gpt-ad-1490926265173-3-mob’> <script> googletag.cmd.push(function() { // googletag.pubads().refresh([gptRespAdSlots[1]]); googletag.display(‘div-gpt-ad-1490926265173-3-mob’); }); </script> </div>

The interior of the mall centres on an internal street that is light and airy, which is a consequence of a Living Building Challenge requirement to provide natural light, which had to be present in every space occupied for more than a few hours every day. This light is delivered via multi-level skylights to trickier internal locations such as the kitchens.

In addition to a lettable floor area of approximately 13,000 square metres, the roof of the building holds a restaurant supplied with produce from a 2,000-square-metre rooftop farm.

“Retail is the toughest building use to make sustainable but we are hoping that the initiatives implemented at Burwood Brickworks will encourage others in Australia and around the world to persevere and continue to find new solutions,” Nelson said.

Related topics

More news

See all
Melbourne CBD street to be pedestrianized Melbourne CBD street to be pedestrianized

The City of Melbourne has released designs for the beginnings of its plan to pedestrianize much of Elizabeth Street.

McEvoy Street apartments by Andrew Burns Architecture and PBD Architects. Former Alexandria industrial site’s new lease of life

A proposal by Andrew Burns Architecture and PBD Architects will renew an existing site that was once home to a roofing and flooring manufacturer.

Enrico Taglietti. Canberra visionary Enrico Taglietti posthumously recognized in Australia Day Honours

Enrico Taglietti has been posthumously appointed an Officer of the Order of Australia (AO) in the 2020 Australia Day Honours

Fishermans Bend Secondary School by Billard Leece Partnership. Works begin on Fishermans Bend vertical high school

Conceived by Billard Leece Partnership, the architectural design of the school is inspired by the area’s maritime and industrial history.

Most read

Latest on site

Calendar