Endorsed by

Confident and compact: Nine Smith Street

A community-minded inner-city development by MA Architects with Neometro refines the apartment typology with clever spatial planning to celebrate small-footprint living.

There’s a wonderful grittiness to Melbourne’s Smith Street that’s gently resisting its gentrification. That’s not to say that locals don’t appreciate the latest cafes, restaurants and bars, nor is anyone complaining about the blocks of popular factory outlets. If this boundary between the suburbs of Fitzroy and Collingwood proves anything, it’s that old and new can happily coexist, which makes for a colourful neighbourhood. It may never be as trendy as nearby Brunswick Street or as achingly hip as intersecting Gertrude Street, but that works. It’s little wonder new businesses want to move in and they’re doing so with respect for the existing character.

A modest concrete and brick facade renders the apartment sympathetic, despite its height.

A modest concrete and brick facade renders the apartment sympathetic, despite its height.

Image: Derek Swalwell

Developers have also been quick to identify opportunities for growth. And one of Melbourne’s best is seeking to reactivate the southernmost tip of Smith Street – the so-called neglected end, which the #86 tram bypasses as it turns right onto Gertrude Street. Neometro’s Nine Smith Street, designed in collaboration with MA Architects, is located on the street’s Fitzroy side. This confident multi-use development towers seven levels high, yet a modest concrete and brick facade renders it completely sympathetic to its mostly one- and two-storey neighbours.

The new structure’s generously sized site, which abuts Little Smith Street at the rear, initially posed a challenge for the developer. “If apartments are too deep you end up with bad outcomes, like no natural light or ventilation,” says Lochlan Sinclair, Neometro’s design manager. “So we decided to split the development and arrange it as two buildings joined by a staircase at one end and a lift at the other.” The resulting central courtyard serves as an unorthodox lobby, while most importantly resolving the massing issue. Consequently, ground-floor tenancies and every one of the forty-one one-, two- and three-bedroom apartments have a dual aspect and cross-ventilation, proving that simple passive design principles don’t need to be overlooked in projects of this scale.

White walls, concrete ceilings and timber floors contribute to a restrained but elegant character. Artwork: Brooke Holm.

White walls, concrete ceilings and timber floors contribute to a restrained but elegant character. Artwork: Brooke Holm.

Image: Shannon McGrath

Bedrooms also face the courtyard and living areas face their respective street and in this regard, this second-level residence seen in the photographs (on the Little Smith Street side) is typical of the two-bedroom abodes. In designing the interiors the architects were well aware that apartments are becoming more of a long-term living option and accordingly made the compact spaces work as hard as possible.

“In smaller apartments we believe zoning is critical, to define use and provide separation for occupants,” says MA Architects principal Karen Alcock.

“There is a separate entry and the bedrooms and bathroom are accessed off a small corridor/ante-space. We find that this helps with acoustics and allows living rooms to be kept open and free from doors.” Karen said the entry also creates a sense of formality in the apartments that is reminiscent of traditional houses.

A central courtyard serves as a lobby and provides greenery, light and ventilation.

A central courtyard serves as a lobby and provides greenery, light and ventilation.

Image: Derek Swalwell

This layout serves to inject a generous sense of spatiality into this typical eighty-square-metre apartment, yet allows for privacy should anyone wish to retreat. It’s good common design sense and it follows that the kitchen, dining and lounge are open plan. However, these living areas are hardly simplistic as they express a conceptual rigour not often found in such modestly sized dwellings.

A service pod housing the fridge, pantry and extra storage space is a clever device used by the architects to essentially zone the open plan. It provides little niches that make for increased functionality and even allows for a small study, a commonly requested feature in any type of new home these days. “We didn’t take the service pod to the ceiling, so it gives people the opportunity to put things on top too,” says Karen. “And that also means that it doesn’t close the space, so it’s actually doing quite a lot.” Visually, the pod translates as a piece of inbuilt furniture and its blue finish adds an unexpected flourish to an otherwise neutral scheme.

The restrained yet elegant materiality of the apartment is characterized by white walls, kitchen joinery and bulkheads, timber flooring and a concrete ceiling. “Interiors haven’t been overdesigned,” notes Lochlan. “It’s all about providing a suitable backdrop so residents can introduce their own style, while ensuring that the material palette still has character and longevity.” The in situ concrete also evokes a modern industrial warehouse vibe and lends the development greater cohesion by extending the outside’s robust material palette indoors. Interestingly, the apartment’s off-form concrete balcony is part of the wavelike Little Smith Street facade, which serves to reduce the building’s mass and soften its presence in the narrow laneway.

The apartments have been tailored to their context, with street-level interaction a priority.

The apartments have been tailored to their context, with street-level interaction a priority.

Image: Derek Swalwell

The developer and the architects have refined the apartment typology to deliver a stylish high-end offering. Features like the service pod are a point of difference, whereas the courtyard promotes social connection and a sense of community among residents and occupants of the commercial tenancies. Nine Smith Street is a success at the micro level and only time will tell whether the development fulfils its macro ambitions and enlivens that part of the street. It certainly adds architectural integrity to an already rich urban tapestry and, above all else, makes small-footprint living within inner-city Melbourne look incredibly appealing.

Products and materials

External walls
Precast board-marked concrete.
Internal walls
Plasterboard with feature panel walls.
Windows and doors
Aluminium windows in black powdercoat.
Flooring
Stone and porcelain tiles; engineered oak flooring; wool carpet.
Lighting
Feature track and wall lighting; surface-mounted and recessed LED downlights .
Kitchen
Stainless steel and marble benchtops; Miele appliances; Phoenix mixer taps.
Bathroom
Phoenix mixer taps, shower mixer, rail and handset; Duravit ceramic handbasin.
Heating and cooling
Insail external awnings.
External elements
Bluestone tiles; composite decking.
Other
Timber seating in lower-ground common area; stainless steel wires for crawler plants; powdercoated metal privacy screens with cedar battens dividing apartments.

Credits

Architect
MA Architects
Melbourne, Vic, Australia
Project Team
MA Architects: Karen Alcock, Clare McAllister, Maria Danos, David Ruane, Ben Schmideg, Wendy Chen, Jack Tu, David Carroll, Neometro: Jeff Provan, Gus Dalheimer, Simon Lewin, Neil McLennan
Developer
Neometro
Melbourne, Vic, Australia
Consultants
Builder Neocon 4
Engineer Webber Design, Fryda Dorne & Associates
Landscape architect Oculus Landscape Architecture & Urban Design
Site details
Location Melbourne,  Vic,  Australia
Site type Suburban
Site area 1100 m2
Building area 3800 m2
Category Residential buildings
Type Apartments, Residential
Project Details
Status Built
Design, documentation 16 months
Construction 18 months

Source

Project

Published online: 16 Jan 2018
Words: Leanne Amodeo
Images: Derek Swalwell, Shannon McGrath

Issue

Houses, October 2017

More projects

See all
Interior spaces are redefined alongside terraces, courts and gardens, resulting in a warm and unpretentious home. Deep thinking: Camp Hill House

An inventive, restrained reworking of form, space and landscape by Twohill and James enhances the qualities of this old timber cottage, long-loved by a couple, …

At night when the apartments are lit from within, the rhythm of life inside is projected on the building’s facade. Photograph: Rory Gardiner. A neighbourly narrative: North Fitzroy by Milieu

This modern take on the classic walk-up apartment – by Fieldwork and Flack Studio – is arranged around a verdant central courtyard, designed to foster …

Storybook House inspires a childlike delight with its playful details, including secret compartments and an arched entry to the living room. Artwork: Sally Smart. Childlike delight: Storybook House

Folk Architects’ addition to a terrace in Melbourne’s inner-north stretches the limits of its compact site to create a pragmatic and surprising family home.

The central courtyard, lined with a landscaped garden, frames the sky and forms a pivot point around which daily life revolves. A calming plan: Courted House

Embracing the elements inherent in traditional courtyard houses, this home by Breakspear Architects in Sydney’s inner-west uses rational geometry in a way that is poised, …

Most read

Latest on site

Calendar