Endorsed by

A neighbourly narrative: North Fitzroy by Milieu

Veiled by white, metallic screening that artfully abstracts views of the city surrounds, this modern take on the classic walk-up apartment – by Fieldwork and Flack Studio – is arranged around a verdant central courtyard, designed to foster community.

The three-storey walk-up apartment building was once the quintessential architectural solution for densifying Australian cities. As the population of our capitals expanded during the 1960s and ‘70s, red brick flats were steadily constructed along the main roadways and rail corridors that connected the suburbs to city centres. In Melbourne, there is a sense of nostalgia associated with this housing typology, which is now part of the city’s vernacular. But the hard masonry exteriors of these well-worn residences conceal the spatial quality and sense of community that this housing model can provide.

The most successful examples of walk-up apartments are those that are accessed by generous external staircases, with walkways protected from the weather. These shared circulation spaces invite residents to be neighbourly by providing opportunities for chance encounters. A public staircase encourages an entirely different social etiquette to an elevator and is therefore an important communal space, one that is lost in many contemporary residential developments. Recognizing the potential for this simple architectural element to build community, Quino Holland, architect and director at Fieldwork, envisaged North Fitzroy by Milieu as “a modern take on the classic walk-up apartment.”

The interiors are generous and thoughtfully detailed to include locally designed fittings and fixtures. Artwork: Anne Ferran.

The interiors are generous and thoughtfully detailed to include locally designed fittings and fixtures. Artwork: Anne Ferran.

Image: Sean Fennessy

Located on a bustling corner block in Melbourne’s Fitzroy North, the building responds to the scale and grain of the neighbourhood. The white brick perimeter wall that skirts the site’s boundary is punctured by openings that work in dialogue with the street. Along the small laneway that runs the length of the northern boundary, the brick podium is broken down by a series of patios that form entries to the ground-floor apartments. This habitable edge reduces the apparent scale of the building and stitches it into the rhythm of the adjacent Victorian terrace houses. On the opposite side of the building, the scale shifts. An oversized door and deep eave break the rhythm of the brickwork to announce the formal arrival point, while large openings that wrap the corner will be lined with seating for people catching up over coffee. The cafe, Lagotto (expected to open May 2019), was designed by Flack Studio and is the latest hospitality offering from developer Milieu Property, which is ensuring the requisite ground-floor commercial spaces offer services that will build community among the residents and the neighbourhood.

Unlike the spatial arrangement of more typical apartment developments, the planning at North Fitzroy by Milieu facilitates human interaction. Arranged around a central courtyard, the twenty-six apartments are accessible via a monumental staircase that connects all four levels. Visible from the lift lobby, the staircase and accompanying fern garden entice you away from the elevators and out into the semi-public domain. The stair itself is broad and curvaceous, with a deliberately sturdy tectonic quality thanks to its concrete and steel composition. “The steel balustrade was particularly important,” explains Quino. “It’s got a material quality that evokes the 1960s-era apartment.”

Subtle changes to the apartment floor plans mean that many of the spaces are bespoke. Artworks: Eugenia Lim.

Subtle changes to the apartment floor plans mean that many of the spaces are bespoke. Artworks: Eugenia Lim.

Image: Sean Fennessy

Off the stair, the courtyard is bordered by protected walkways that lead to each apartment. This interstitial space is proportioned so that life can spill over from the homes onto the shared spaces. Potplants, shoe racks, chairs and small tables add a sense of vitality and signify the many domestic experiences that overlap at North Fitzroy by Milieu. On the top floor, where the courtyard frames the sky, the landing is oversized to accommodate informal gatherings. Gestures like this are significant in conjuring the atmosphere of a bygone era, when more apartments were well built and personal. “When people walk through they often say, ‘Oh, you’ve renovated the building really well,’ assuming it’s an existing building,” says Michael McCormack, a director at Milieu Property. “It’s a great compliment.”

Inside the two-bedroom apartment on the south-west corner of the first floor, the spatial qualities and materials are indicative of the consistent approach Flack Studio has taken to interior design throughout the building. The home is generous and thoughtfully detailed to include elements by local designers, such as light fittings by Melbourne’s Anna Charlesworth. This championing of local design and fabrication extends to the balcony, which offers more private outdoor space in counterpoint to the shared courtyard edge. The balcony is veiled by an operable shutter system that was designed and fabricated in Melbourne and mediates the building’s context. The expanded metal screens, which are fixed by repurposed ute straps, abstract slithers of colour from passing cars, neighbouring buildings and the petrol station across the road, making every view from the apartment beautiful.

Providing opportunities for chance encounters, the central staircase offers an invitation to be neighbourly.

Providing opportunities for chance encounters, the central staircase offers an invitation to be neighbourly.

Image: Rory Gardiner

From the street, the screen appears to hover above the podium, its white, expanded mesh texture reflecting the sunlight as it shades the apartment interiors. During the day, patterns of dwelling are transcribed onto the exterior of the building through the operable screens, whose concertina panels make the varied use of the rooms legible. At night, the building becomes almost immaterial as the abstraction of the screens is reversed and the life of the building becomes a pixelated vision of habitation, projected onto the building’s facade. North Fitzroy by Milieu invites a physicality that is in no way laborious, but rather, an opportunity to connect with the material qualities of the building, the spaces it shapes, the local climate and the community.

Products and materials

Roofing
Lysaght Klip-lok in Colorbond ‘Surfmist'
External walls
Adbri Masonry Architectural Brick in ‘Ivory’; Weldlok SK-A Aluminium Expanded Mesh in white satin powdercoat finish; James Hardie Easylap panel in Dulux Acratex Coventry Course
Internal walls
USG Boral plasterboard in Dulux ‘Natural White’; Sculptform Click-on Battens in spotted gum
Windows
Frames and glazing from Perception Windows; operable shutters by Mason Balustrade and Fencing; Aluminium Industries track systems
Doors
Style Finish Design Capri door handles; CS Cavity Sliders sliding doors with rebated jamb in Dulux ‘Natural White’
Flooring
Befloored engineered timber floorboards in matt oak finish; EC Carpets carpet in ‘Twenty Six’; Supertuft Escape Velour carpet in ‘Lotti’
Lighting
Sphera Binario track lighting and Sole Mini round wall light
Kitchen
Signorino honed granite benchtops and splashback; NAV Navurban veneer joinery; 2-pac joinery in Dulux ‘Timeless Grey’; Smeg oven; Brodware tapware
Bathroom
Signorino tiles; Duravit Scola basin
Other
Custom weld hot-dipped galvanized steel balustrades by Mason Balustrade and Fencing; custom facade system, including operable bifold shutters by Fieldwork

Credits

Architect
Quino Holland, Ben Keck, Hannah Jonasson, Julie Verstraete, Piers Morgan, Gerald Lock, David Mcdonald
Interior designer
David Flack, Erin Lambrecht
Architect
Fieldwork
Interior designer
Flack Studio
Consultants
Builder Ironside
ESD consultant GIW Environmental Solutions
Engineer Brogue Consulting Engineers
Landscaping MALA studio
Lighting Sphera
Site details
Site type Urban
Site area 665 m2
Building area 85 m2
Category Residential buildings
Type Apartments
Project Details
Status Built
Design, documentation 26 months
Construction 12 months

Source

Project

Published online: 20 Aug 2019
Words: Gemma Savio
Images: Rory Gardiner, Sean Fennessy

Issue

Houses, June 2019

More projects

See all
The south facade overlooks a park and Fitzroy Town Hall. Two courtyard houses occupy the top floor, their courtyards seemingly carved out of the glazing. Community, not commodity: Whitlam Place

A self-initiated housing venture in Melbourne’s Fitzroy, replete with conceptual clarity, delicate form-making and extraordinary quality of finish, is a rare counterpoint to the uniformity …

Concrete panels on the facade recede, tilt and fold to provide solar protection yet also reveal sliced silhouettes of life within. A dramatically cantilevered volume accommodates a recital hall. Coalescence of art and city life: The Ian Potter Southbank Centre

The new home of the Melbourne Conservatorium of Music is a sensuous architectural vessel that supports musical learning as it mediates between performer, audience and …

Porosity at the three public-street frontages, 
in particular the arcade on James Street, strengthens the building’s civic gestures. Urbane luxury: The Calile Hotel

A new hotel in Brisbane’s Fortitude Valley is evocative of luxury tropical resorts yet also carefully assimilates into the emerging urban character of the James …

The bulk of the Green Square Library is buried underground, with parts emerging from the ground plane as a series of built elements and sunken voids. A diorama in a messy city: Green Square Library and Plaza

In the evolving urban precinct of Sydney’s Green Square, the unconventional organization of a library and its plaza – designed by Studio Hollenstein in association …

Most read

Latest on site

Calendar