Sheds for sharing: North Melbourne House

Seizing an opportunity to build on an empty neighbouring block, the owners of a worker’s cottage in North Melbourne (with the help of NMBW Architecture Studio) have added a flexible secondary house that will allow them to age in place.

This clever infill house in the tightly packed backstreets of North Melbourne offers valuable lessons for how we might rethink the single house as a flexible system that can adapt, beyond our immediate needs, to a range of life stages and occupants. Curiously, the house – which enjoys a neighbourly relationship with a Victorian worker’s cottage on the adjacent block – is the result of an act of protest. When the owners of the cottage found that the empty block next door was slated for a “transplanted McMansion,” they went to the council to object. At the point of seeming defeat – with construction of the McMansion primed to begin – a “for sale” sign popped up on the street front and the cottage owners jumped at the opportunity to buy the property. Only after this chance acquisition did the new owners’ plans for a home on the site begin to emerge.

As a couple with adult children who had left home, the owners began to explore the possibilities for their next twenty to forty years of life in the neighbourhood they loved. On the recommendation of a friend, they contacted NMBW Architecture Studio. By coincidence, or good fortune, NMBW had been exploring ideas of flexible infill housing for ageing in place for many years – beginning with the Core House project for Think Brick Australia in 2010 and the Infill Opportunities Design Research Report through Monash University in 2011. The practice developed concepts for a housing model with a fixed central core of stairs, bathroom and kitchen surrounded by a flexible perimeter of generous “shed-like” spaces. This idea finds its way directly into the adaptable plan for North Melbourne House.

The silhouette of the exterior is reminiscent of lean-to extensions typical of corner terrace houses.

The silhouette of the exterior is reminiscent of lean-to extensions typical of corner terrace houses.

Image: Peter Bennetts

The brief outlined a desire to maximize flexibility for future life circumstances and to maintain a relationship with the existing cottage. The owners reflected favourably on their experience of share houses in their university years. Having had elderly parents living with dementia, they were also acutely aware of wanting to avoid the isolation of living alone later in life. These conversations led to the idea of a series of small “apartments” nested within the house that could allow a live-in carer, children or friends to share the space while maintaining a degree of self-containment. In North Melbourne House, this is achieved through a choice of outdoor spaces and building entries, an allowance for potential additional kitchens and space for a future lift.

The demolition of a backyard bungalow and creation of a shared terrace enabled the kitchens of the existing cottage and the new house to be connected physically and visually. The two homes are separated by a glass sliding door on the common boundary; the distance is enough to maintain privacy while allowing the occupants to choose when they wish to interact. Currently, the cottage is rented to close family friends and the two households come together regularly on the shared terrace to enjoy the evening sun. Christmas and other social events have demonstrated the benefit of having access to both kitchens for extra cooking space.

The simple L-shaped modular plan is set on a 4.5-metre grid and leaves half the width of its street frontage unbuilt. This provides a north-facing courtyard and offers a burst of greenery back to the street. An elongated light-filled living area, with a raked ceiling and tall windows, is created perpendicular to the street; its silhouette recalls the brick lean-to so common in Melbourne’s corner terrace houses. The living area maintains a sense of privacy from the street while enabling views from within that extend to distant trees and chimneys, ensuring the owners feel “part of a bigger landscape” rather than just inside their own house.

Multiple entries and outdoor spaces allow friends and family to occupy the house independently.

Multiple entries and outdoor spaces allow friends and family to occupy the house independently.

Image: Peter Bennetts

Opening to the rear lane, an oversized folding timber door is set within the corrugated galvanized steel facade. Behind is a flexible garage space, which, instead of storing an idle car, is home to woodworking gear and bicycle storage. This space has a visual connection to the courtyard via the open laundry and sliding timber doors, placing these working spaces on show rather than hiding them away.

The material palette of the house is robust and familiar to North Melbourne, with red bricks exposed externally and bagged white internally, exposed laminated veneer lumber rafters and compressed strawboard to the ceiling, and hardwood joinery and plywood lining the walls. The shed-like spaces in the small house feel generous; the owners’ possessions bring texture and colour, and provision is made for crafted timber additions over time. Nigel Bertram, a founding director at NMBW, notes with delight how “every time I visit, there is a new thing [the owner] has done – for example, the beautiful mezzanine ladder, or the conversion of the future kitchen into a stand-up desk.”

Rather than a precious showpiece that forces its owners to adapt to it, North Melbourne House gets better as its occupants settle in. It embraces the idiosyncratic in its form and detailing, and is responsive to its context in a deeply authentic way that eschews the more conservative approach of a replica worker’s cottage. The house manages to offer both a replicable prototype and a highly site-specific response to its owners’ short- and long-term lifestyle needs. As one of the owners reflects, “It had never occurred to me that the design of a house could so accurately capture our way of living.”

Products and materials

Roofing
Lysaght Custom Orb galvanized steel
External walls
Lysaght Custom Orb galvanized steel; Krause Bricks Red Blue face bricks Internal walls: Austral Masonry honed concrete blocks; Plywood in Porter’s Paints Wood Wash finish
Ceilings
Ortech Industries Durra Panel strawboard ceiling
Windows and doors
Custom steel-framed windows; custom timber-framed glazed doors
Flooring
Polished concrete; Tasmanian blackwood floor boards in Whittle Waxes Hardwax Oil ‘Traditional Lustre’
Kitchen
Blackbutt benchtop in Whittle Waxes Hardwax Oil ‘Traditional Lustre’; plywood joinery in lime wash and polyurethane finish; Franke Kubus stainless steel undermount sink and Active Plus swivel spout in chrome; AEG rangehood, cooktop and oven; Miele integrated dishwasher; Liebherr integrated fridge
Bathroom
Laminex Aquapanel tiled surface in ‘White Gloss’; Villeroy and Boch ceramic wall basin; Astra Walker Icon tapware in chrome; in-wall cistern and Catalano wall-hung toilet from Rogerseller
Heating and cooling
Hydronic in-slab and wall panel heating
External elements
Custom-made copper bird bath and raingarden

Credits

Architect
NMBW Architecture Studio
Melbourne, Vic, Australia
Project Team
Marika Neustupny, Nigel Bertram, Lucinda McLean, Byron Meyer, Nick Ashby Builder CB Maintenance Engineer Perrett Simpson Landscaping Kim Neubecker Horticulture
Consultants
Builder CB Maintenance
Engineer Perrett Simpson
Site Details
Location North Melbourne,  Melbourne,  Vic,  Australia
Site type Suburban
Site area 168 m2
Building area 180 m2
Project Details
Status Built
Completion date 2016
Design, documentation 15 months
Construction 16 months
Category Residential
Type Heritage, New houses

Source

Project

Published online: 19 Feb 2020
Words: Andy Fergus
Images: Peter Bennetts

Issue

Houses, December 2019

Related topics

More projects

See all
The ensemble forming the resort’s main entrance – a door set in a severe stone-clad box, approached along a tree-lined axis – has a temple-like quality. History with modern luxury: Amanyangyun Shanghai

In its expansive yet judiciously ordered design for a hotel near Shanghai, this Perth- and Singapore-based practice demonstrates its experience in Asia and its ability …

Imagined as a pure form in the landscape, the design for Bombala Farmhouse captures the minimalist aesthetic of modernist artworks. First House: Bombala Farmhouse

When a family friend bought a property in southern New South Wales, Penny Collins and Huw Turner, of Collins and Turner, jumped at the chance …

The hotel’s two-storey accommodation villas are positioned radially across the site, with chasms between them framing views of the mountains in one direction and the sea in the other. ‘Necessary and motivating’: The Tiing

On the north coast of Bali, a new hotel responds intuitively to its local context, with accommodation carefully angled to reflect the balance of Balinese …

The museum and a cultural park have been built in the Binhai New Area on land reclaimed from Bohai Bay over the past decade. Shells, sails and upturned hulls: National Maritime Museum of China

China’s first comprehensive maritime museum at once reflects contemporary globalism, the marine history of the local area and a profoundly Australian style of architecture rooted …

Most read

Latest on site

Calendar