Eclectic yet unified: Oak House

Colour and geometry permeate this bold addition to a double-fronted Victorian terrace house that offers new-found connections to an established oak tree.

The project that would become Oak House was first drawn up in 2013. Anticipating the possibility of a long planning approval process for alterations and additions to their double-fronted Victorian terrace home, the clients began working with Kennedy Nolan well before they would be in a position to start construction on the project. Things moved forward faster than expected and, months later, the drawings were ready but the clients were not. Capitalizing on this protracted design phase, Kennedy Nolan has worked closely with its clients to make a series of bold but thoughtful additions to the existing dwelling that reflect a deep knowledge of existing conditions and sensitivity to changing family dynamics.

The house is a careful balance between bold, almost postmodern, geometric forms, and a series of subtle, site-specific gestures and modestly scaled spaces that promote a strong sense of intimacy while maintaining visual connections. Throughout the project, the architects have complemented the warmth of terracotta tiles, Douglas fir cabinetry and red powdercoated aluminium with a number of burnt orange and pink-inflected finishes. Many spaces also manage to incorporate cool grey concrete and splashes of bright blue with apparent ease.

The initial design for Oak House established a series of large site moves that continued to underpin the project as it was constructed more than five years later: the north-facing courtyard arrangement, connections to an established oak tree in the centre of the property and the decision to give over the second floor of the house to the clients’ two sons were all there in the original design. At the same time, however, the experience of living in the older terrace house allowed the clients time to get a sense of what its spaces might become and reconsider the details of the design as their young family began to grow up.

A sunken concrete reading room bridges the courtyard and the garden, offering connection between the outdoor spaces. Artwork: Joseph McGlennon.

A sunken concrete reading room bridges the courtyard and the garden, offering connection between the outdoor spaces. Artwork: Joseph McGlennon.

Image: Derek Swalwell

A paved courtyard that opens out to the northern winter sun from the kitchen and dining area was initially imagined as a pool where young children could be closely monitored from a number of adjacent rooms within the house. There is still a small pool on the property, but it’s now tucked beside the garage at the rear entrance to the site. While remaining clearly visible from the house, this entertainment area has become a space for older children and more independent modes of play. Meanwhile, freed from the responsibility of holding and securing a space for swimming, the main courtyard brings people together around an outdoor fireplace, framed by a dramatic gridded-steel brise-soleil and the textured brickwork of the neighbouring property.

From the courtyard, it is possible to register some of the deceptively complex operations of the beautifully designed brise-soleil. More than just a unifying facade element, the structure protects both the ground and first floor of the project from the summer sun, while allowing the northern winter sun to reach well into the polished concrete slab of the adjoining kitchen and dining area. Maintaining access to ventilation and light across the first-floor bedrooms and day-bed niche, the depth of this finely executed oxidized-red frame also provides a high degree of privacy to these areas.

The move toward a more contemplative hearth space within the courtyard at the centre of the home has also shifted the focus of the sitting rooms on either side of this area. While the lounge situated within the existing footprint of the house turns inward through the use of warm, textured curtains, a sunken concrete room at the very centre of the property sits under the eponymous oak, generating striking views up through its extensive canopy.

The proportion and bold lines of the bespoke kitchen table anchor social activity in the home.

The proportion and bold lines of the bespoke kitchen table anchor social activity in the home.

Image: Derek Swalwell

Since the project’s completion in October 2018, this concrete reading room has become a much-loved quiet space, pushed out to the northern boundary of the site and to one side of the everyday circulation paths of the house. It is also a room that sits beyond the bold lines of the granite kitchen table, which often acts as an initial gathering point for guests. In fact, this was another lesson from the process of living within the original space: despite the intimate scale of the terrace house rooms, the clients and their visitors would often find themselves conversing and laughing around the kitchen table. Instead of losing this experience entirely within the new space, the architects allowed the kitchen table to continue to act as an anchor, while also generating a more expansive zone through the middle of the house.

A project like Oak House – bold but sensitive, eclectic yet unified – speaks to a considerable level of trust and collaboration between client and architect. In this case, the close relationship built over a number of years has produced an exciting, refined set of spaces, which respond carefully and thoughtfully to the evolving needs of its occupants.

Oak House is a joint winner of the Award for Residential Design in the 2019 Australian Interior Design Awards.

Products and materials

Roofing
Lysaght Trimdek in Colorbond ‘Night Sky’.
External walls
Smooth rendered concrete; Skheme Rosso terracotta tiles; powdercoated aluminium brise-soleil in Colorbond ‘Manor Red’.
Internal walls
Painted timber lining boards; Skheme Rosso terracotta tiles.
Doors
Steel-framed doors in Colorbond ‘Manor Red’.
Flooring
Honed concrete flooring with exposed aggregate finish; Tisca Saba carpet from Halcyon Lake; Dalsouple Daltex Pastille Alpha vinyl in ‘Bleu Paon’.
Lighting
Artemide Aggregato Saliscendi pendant, Dioscuri wall light and Shogun lamp.
Kitchen
Custom joinery in Oregon timber and Laminex laminate in ‘Black’; Artedomus Antilia vitrified tiles; De Fazio granite benchtops; Fisher and Paykel dishwasher, fridge and freestanding cooker; Ilve rangehood; Astra Walker tapware.
Bathroom
Signorino terrazzo; Oregon timber joinery; Astra Walker tapware in ‘Eco Brass’.
External elements
Eco Outdoor Endicott cobblestone paving.
Furniture
Arflex Marenco sofa from Poliform; Mark Tuckey Oxo Scorched coffee table; Thonet Hoffmann dining chairs; Artek Stool 60; Fermob Luxembourg chair from Design Nation; Grazia and Co Anchor side table.

Credits

Architect
Kennedy Nolan Architects
Melbourne, Vic, Australia
Project Team
Patrick Kennedy, Rachel Nolan, Victoria Reeves, Michael Macleod, Peter Cole, Adriana Hanna
Consultants
Builder Weiss Builders
Engineer Webb Consult
Landscaping Amanda Oliver Gardens
Site details
Location Melbourne,  Vic,  Australia
Site type Suburban
Site area 550 m2
Building area 354 m2
Category Residential buildings
Type Alts and adds, Houses, Residential
Project Details
Status Built
Design, documentation 8 months
Construction 14 months

Source

Project

Published online: 23 Sep 2019
Words: Alexandra Brown
Images: Derek Swalwell

Issue

Houses, August 2019

More projects

See all
The kitchen island functions as the home’s backbone, around which everyday activities take place. Spirited simplicity: Skylit House

A 1950s bungalow is thoughtfully replanned with a utilitarian yet welcoming design that follows the philosophy of “less but better.”

The kitchen benchtop and sink are wrapped in burnished brass that will patina with use. Garden room: Mount Stuart Greenhouse

This addition to a grand early-20th-century home in Hobart reads as a generous garden room, housing a new dining and kitchen space that captures the …

The home’s kitchen and dining area is a light, bright and airy space that’s instantly calming and incredibly tranquil. Minimalist tryst: Leichhardt Oaks

A reductive aesthetic and plentiful natural light interlace in Benn and Penna’s elemental extension to a cottage in the Sydney suburb of Leichhardt.

Significant expansion and remodelling work of the Kurt Popper-designed Elwood Talmud Torah occurred in 1972–73. A story of migration, refuge and reconstruction: Elwood Talmud Torah

Viennese émigré Kurt Popper was a remarkable and prolific architect who helped introduce European modernism to the design of Australia’s places of worship.

Most read

Latest on site

Calendar