Endorsed by

One One One Eagle Street

Experimenting with architectural certainties yielded an intriguing Brisbane tower by Cox Rayner Architects.

A high-rise tower presents a paradox of sorts: while it might look like the building has been designed vertically, it is essentially the stacking of horizontal planes that creates this vertical presence. If a strong vertical expression is desired, the columns can be designed to extend beyond the outer floor edge, puncturing the facade. Alternatively, the building’s horizontal stacking can be hidden behind a more solid or camouflaging skin. The first thing visitors are likely to notice about the new high-rise tower at One One One Eagle Street in Brisbane, designed by Cox Rayner Architects, is the way in which it plays with these traditions in its decidedly non-orthogonal expression.

The tower sits adjacent to a magnificent Moreton Bay fig tree, and between two buildings designed by Harry Seidler and Associates: The Riverside Centre (completed 1986) and Riparian Plaza (completed 2005). The precinct was envisaged in Seidler’s 1996 masterplan, which included One One One Eagle Street as its final piece, the building situated on a site placed slightly back from the river’s edge between the two existing towers.

Despite the simple clarity of the masterplan the site proved highly problematic. Riparian’s helix spiral car park entry tower blocked direct visual access from the ground level of One One One Eagle Street to the river, while the positioning of a loading dock and basement access on the site meant that the new tower’s structure would need to straddle an existing void.

Wandering columns draw the eye up and down the building face.

Wandering columns draw the eye up and down the building face.

Image: Christopher Frederick Jones

To sidestep these problems the tower’s core was placed off centre, creating a situation where over 70 percent of the building’s structure is concentrated to one side. This move was achieved in close consultation with Arup, and led to the building’s distinctive web of outer columns that branch and taper, the design of which is based on the algorithm of the way plants grow towards light. The architects liken it to the organic structural patterns of the Moreton Bay fig tree adjacent to the building.

The structural treatment of the tower plays a subtle game with the orthogonal. The horizontal lines created by the floor plates play an obvious role in the building’s elevation, marking the levels at which the columns alter their direction. The decision to shift the direction of the columns at each floor is partly a product of the post-digital – a dexterous movement between the visual intuition of the architect and the possibilities presented by the engineer’s predictive software.

The eye is drawn to follow the wandering columns up and down the building face, an effect made even stronger at night by an LED light installation – a super-scaled artwork by Alexander Lotersztain – on the outer edge of the columns. At night, they read as weightless, ephemeral, larger-than-life dotted lines.

The angular lines of the columns are continued in the ceiling.

The angular lines of the columns are continued in the ceiling.

Image: Florian Groehn

The staggered growth of One One One Eagle Street’s structural columns not only plays with the stability found in orthogonal architecture, but also draws on the relationship between ornament and structure. In the world of parametric design we expect such built forms to be more densely patterned, like PTW Architects’ Beijing Water Cube. Structure becomes ornament, and this is evident on the surface. Yet at One One One Eagle Street the architects have prevented such typified effects to reach the exterior.

The decision by Cox Rayner Architects to deliberately place the translucent glass skin of the building beyond the network of columns is instructive. With the glass on the outside of the columns, we have little option but to see the staggered pattern as structure. But the fact that the columns do not have a clear geometric logic has allowed the architects to create an intriguing play on reality and imagination. In doing this they have succeeded in framing a complex rhetoric of structure, one that is more subdued than some of the imagistic obsessions of parametric design with biomimicry.

An abstract stair further plays with geometric lines.

An abstract stair further plays with geometric lines.

Image: Christopher Frederick Jones

The architects’ use of an organic metaphor to guide their thinking about patterns of structure is an aspect of design process, a means to a built solution, rather than something that needs to be read in the building’s final form. The viewer can reach various interpretations. From the vantage point of Brisbane’s Story Bridge the illuminated columns might seem less like the root system of a fig tree and more like veins appearing from under translucent skin or skeins of lightning in a summer storm.

This search for possible formal referents has its precedent in postmodernism’s multiple coding, but in other ways the tower references postmodern and late-modern architecture more directly. Its taut glass skin, contrasting with the expression of the Seidler towers, allows the building to be read strongly with adjacent buildings on Brisbane’s skyline, such as Peddle, Thorp and Walker’s (now PTW Architects) former AMP Place (completed 1977) and Comalco House (completed 1983), which themselves recall other examples of glass-clad international postmodernism of the period.

This is not to say the building looks to the past for its precedents. The difference between One One One Eagle Street and other contemporary corporate glass towers – for example Renzo Piano’s The Shard or SOM’s Burj Khalifa – is in its overall sculptural form. While the sculptural presence of the Brisbane tower is produced by the regular stacking of its irregular-shaped floor plate, the forms of The Shard and Burj Khalifa are dramatized predominately in section, by tapering towards the sky.

The One One One Eagle Street tower appears to find its own form, not only in the imposition of an idea or new technologies, but also in the open-ended exploration in response to constraining conditions of site and context. The architects’ use of non-orthogonal structure is a means to conduct experimentation with architectural certainties, yet the building is also true to the high-rise type. In all it remains a hybrid object – the result of concepts caught in juxtaposition.

Credits

Architect
Cox Rayner Architects
Australia
Project Team
Jayson Blight, Michael Rayner, Philip Cox, Michelle Fitzgerald, Spyros Barberis, Shane Horswill, Sophie Benn, Kim Huat Tan, Jee Heng, Steve Hunter, Vesna Lazarevic, Tara Ram, Samantha Ritch, Zile Zolte
Consultants
Builder Leighton Contractors
ESD WSP Lincolne Scott
Landscape consultant Gamble McKinnon Green Brisbane
Project manager Burns Bridge Sweett
Services engineer WSP Lincolne Scott
Structural and civil engineer Arup
Town planning Urbis
Traffic consultant TTM Consulting
Site details
Location 111 Eagle Street,  Brisbane,  Qld,  Australia
Site type Urban
Category Commercial / public buildings
Type Workplace
Project Details
Status Built

Source

Project

Published online: 13 May 2013
Words: Antony Moulis
Images: Christopher Frederick Jones, Florian Groehn, Scott Needham

Issue

Architecture Australia, January 2013

Related topics

More projects

See all
Sliding panels and bifold doors allow the interior to return to its original singular volume. Artwork: Elliott “Numskull” Routledge. ‘Changing the performance’: Camperdown Warehouse

Fusing concepts inherent in furniture design and architecture, this conversion of a former motor vehicle factory in Sydney serves as a prototype for a novel …

On the northern verandah, netted hammock seats lean in unison with the architecture, appearing to float over and into the landscape. Trademark lyricism: Stradbroke House

Well versed in designing for the tropical Queensland climate, the Gabriel and Elizabeth Poole and Tim Bennetton have collaborated to deliver an exuberant South Stradbroke …

The primary living space in Tierney Drive House is bush-bound, locating its inhabitants in a kind of pre-suburban site condition. Subtle occupation: Tierney Drive House

At once fluid and contained, this family home embraces the opportunities for connection and retreat offered by its sloping, bush-bound site near the Gold Coast’s …

The commercial kitchen is visible through the glass walls of the kitchen, allowing customers to see the food production and delivery. A study in yellow: McDonald’s in the Sky

Landini Associates’ design of McDonald’s In The Sky at Sydney International Airport combines familiarity with inventiveness to deliver a memorable customer experience.

Most read

Latest on site

Calendar