Endorsed by

Optique

Smart Design Studio used light effects to unravel the paradox of an optometrist’s store in Sydney. The small store was set back from the street, but a new interior that plays with refracted colour gives it an intriguing luminous presence.

With Bauhaus-ian finesse, Smart Design Studio has used the ideal materials for Optique, a particularly jewel-like optometry store in Sydney’s Potts Point. Capitalizing on leather’s ability to soften and glass’s ability to be simultaneously translucent and reflective, the designers created a luminous environment that attracts the eyes of passers-by while gently embracing those inside. This is no mean feat given the enormity and set-back of the building that houses the store.

Faced to the street with glass, the interior of the store is a pristine white cube, into which a stunning canopy of orange and purple glass has been inserted. The canopy is translucent on the outer side with its remaining sides mirrored to match the ceiling, and is reminiscent of Robert Irwin’s celebrated 2006 artwork Who’s Afraid of Red, Yellow and Blue. The mirroring causes the orange and purple shades to reflect through each other, softening both and adding depth and richness to their hues. From the outside, a soft gleam is transmitted to the space overall, while the canopy itself is quite brilliant, particularly at night, when the store positively glows.

Moreover, the use of glass links in with the store’s product as William Smart explains: “It’s a play on the name, Optique: as optical reflection, refraction, distortion and light.” The immediate impression inside the store is of solidity; this quickly gives way to a sense of wonder as the floor of white glass tiles and the ceiling reflect light by differing degrees and the space is revealed as open and light.

“The challenge we faced with this design was visually connecting the space – conceived of as a gallery – to the passing traffic. This was due to the store’s elevated and set back position, at the base of a dark and imposing building. So the solution turned the challenge into an opportunity – as we focused on contrasting levels of light: to create a brilliant ‘jewellery box’. The multicoloured ‘lantern’ makes use of the high ceilings and uses four different colours of mirror with coloured glass to create a complex array of reflected colours and lights. The effect is captivating and conceptually references what eyewear does – tint, alter or enhance the image.”

The optometry store's trademark is it's colourful mirror and glass canopy which reflects colour and light around the space.

The optometry store’s trademark is it’s colourful mirror and glass canopy which reflects colour and light around the space.

Image: Sharrin Rees

Sparsely furnished with a deep rust-orange velvet ottoman and minimalist white desk, the store is tailored so that the customer experiences a natural “flow” through the space. “The view I have on retail these days is [that it is important] to be very customer focused: to bring the customer into the space and make sure they feel welcome and then also look after them when they are here,” says Smart, who had a gallery concept in mind when designing the display. The glasses themselves are suspended on minimal rods of metal and with no impediments to the experience, the customer is free to touch and try them on. Sunglasses have a slightly more secure section but are displayed in the same open arrangement, allowing the customer to see the frame front-on.

Glasses are displayed on a white background to create an art gallery-style interior.

Glasses are displayed on a white background to create an art gallery-style interior.

Image: Sharrin Rees

Clad in soft white leather, the walls behind the glasses subtly position the retail experience as luxurious, creating a soft matt textural counterpoint to the otherwise unforgiving materials. The walls are in fact doors that conceal storage and the fire hose: (“fire hose” is spelled out in silver letters below a bank of displayed frames, but it could easily be mistaken for a brand name). The leather continues into the examination room which, like the rest of the store, is pristine white and walled entirely in concealed cabinetry.

A high-level understanding of our relationship to light is important in a project like this and Smart Design Studio passes that test. A single spot positioned directly above each column of displayed frames gives the glasses a sparkling quality, but this type of light is not flattering to the face, explains Smart. “These are quite small technical things, so you need light that sparkles and shines. [But] that’s the very light that makes someone look old, so you need two lighting scenarios. The lantern is illuminated with LED lighting and glows bright orange. These long and narrow ribbon lights provide a base level of lighting to the space and are complemented by spotlights trained on the frames. This creates the ideal lighting scenario, where the product is beautifully lit by sharp directional spotlights, creating strong shadows and highlights, while the customer is bathed in soft and complementary light.”

With absolute clarity and resolute attention to detail, Smart Design Studio has managed to reverse the paradox of an optometrist’s store that cannot be seen.

Products and materials

Walls and ceilings
Resene paint in ‘Alabster.’
Flooring
White gloss ceramic tiles from Academy Tiles.
Lighting
Bronze, pink and orange mirrored acrylic lantern. Viridian Vanceva orange laminated glass.
Other
Millennium leather doors in ‘Alaska’ from NSW Leather Co. Corian counter in Glacier White counter CASF.

Credits

Design practice
Smart Design Studio
Sydney, NSW, Australia
Project Team
William Smart, Marie Burgess, Victoria Judge
Consultants
Builder Nu Vision Projects
Lighting Architectural Lighting Design
Site details
Category Interiors
Type Retail, Shops
Project Details
Status Built
Design, documentation 3 months
Construction 2 months
Client
Client Optique Potts Point

Source

Project

Published online: 3 Sep 2013
Words: Gillian Serisier
Images: Sharrin Rees

Issue

Artichoke, March 2013

Related topics

More projects

See all
Located in the inner-Sydney suburb of Surry Hills, Woods Bagot’s residential and retail building presents a memorable facade of staggered concrete forms and dense foliage. Tall ambitions: Short Lane

As Sydney pursued a public conversation about brutalist architecture, a new building in Surry Hills was making its mark.

At the entry to Pt. Leo Estate, a dramatic sculptural courtyard featuring a Queensland bottle tree is an intense, dry space that contrasts the vineyards surrounding it. In vino veritas: Pt. Leo Estate Cellar Door and Sculpture Park

The design for this vineyard and sculpture park on a coastal site in Victoria’s Mornington Peninsula skilfully orchestrates architecture, landscape and art into a cohesive …

Plastic Palace is the first iteration of what will be an annual commission by Albury City Council and Murray Art Museum Albury. The project makes visible the growing problem of waste management. Loving and confronting: Plastic Palace

In the face of Australia’s accelerating waste crisis, a temporary structure in Albury by Raffaello Rosselli Architect lays bare the true cost of our reliance …

The Riverlink Building is part of a broader masterplan to reconnect the parallel corridors of Maitland’s High Street and Riverside Walk. Ebbs and flows: Maitland Riverlink

Chrofi with McGregor Coxall’s revival of the city centre of Maitland, New South Wales, is a sublime lesson in addition and subtraction. Chrofi’s gateway building …

Most read

Latest on site

Calendar