Paddington House

Anthony Gill Architects combines two Sydney terraces into one family home around two thematic ideas: a void to organise the interior, and walls of either painted brick or glass for a sense of shelter or connection to the outdoors.

You never quite know what lies behind the traditional facade of a Paddington terrace. Occasionally there might be a tantalizing glimpse through an open front door or from a back lane. Sometimes, however, a small detail can give much away. Such is the case with the extensive alterations undertaken by architect Anthony Gill in combining two terraces into a single family house. The careful placement of finely detailed, custom-made, aged brass house numbers and the immaculately restored individual facades themselves hint at a level of subtlety and thoughtfulness that immediately captures your attention and reveals itself to be a driving force in the design of the home.

The clients’ brief, according to Anthony, said that “the new house needed to cope well with their large, busy family, it had to join the two distinct properties seamlessly, and could in no way be ‘over-designed’ or fussy.” The house experienced an ongoing evolution of design, documentation and construction extending beyond two years. Much thought and consideration, indeed care, has been given to the creation of calm and serene spaces, unassuming yet with a distinct sense of elegance and refinement, held together by the simple composition of internal and external volumes and the control of light and materiality.

Two main ideas are essential to the concept of the house. First is the void over the dining room. Pivotal to the planning of the house, the void acts as a central organizing element both formally and experientially. To the left the kitchen and adjoining sitting room flank the courtyard; to the right is the living room. The staircase abuts the east wall and is placed outside the void, creating a vertical winding circulation route terminating at a suite on the third floor with unexpectedly beautiful views over Paddington rooftops. Within the void space, natural light enters primarily through large sliding timber doors at ground level. The success of this move is apparent in several ways. The quality of light coming into the space is controlled and modulates softly upwards past a gracefully suspended David Weeks mobile light, a visual centrepiece for the house. The passage created around the void acts as a circulation path leading to bedrooms and provides visual connections for the family between floors. It is a space that also invites you to linger and reflect, surrounded by the warmth of timber finishes, white plaster walls and light.

The rear elevation shows the two terraces joined.

The rear elevation shows the two terraces joined.

Image: Peter Bennetts

The second main concept is that of “wall” and within this are two important themes: texture and opening. Uncommon in contemporary Sydney architecture, yet important to the success of this house, is the deliberate use of bagged and painted brickwork, which simply and directly exudes a textural quality that smooth render and paint cannot. It is somewhat reminiscent of an Iberian sensibility, recalling the white-wall houses of José Antonio Coderch as well as those of the Sydney School. As a result, the experience within the courtyard is that your visual and tactile responses are heightened by the animation of light on the uneven rough wall surfaces. A sensation of weight is created by brickwork suspended over large openings.

Coupled with this is the sparse but selective placement of windows on external walls. Anthony remembers convincing the client to have what is essentially a blank wall on the upper level above the dining room and that a framed view of their much loved orange tree would be more meaningful and engaging than seeing it from every internal space. This theme is consistent throughout the house. The location of windows within rooms allows controlled views to the court and rear yard, and large sliding windows in the bathrooms and kitchen open into private spaces, extending the house outward to the full width of the site. There is a sense of spatial luxury usually hard to obtain in terrace houses.

The Paddington House is a crafted, subtle and delicate response to brief and program created by the overlay and fusion of materiality, volume and light. The result is a strikingly confident but self-effacing house. It evokes a sense of calm, ease and charm commonly attributed to the idea of “home,” belying the effort, skill and dedication required to attain such elusive qualities.

Products and materials

Roofing
Pre-weathered zinc from Craftmetals.
External walls
Boral bricks, bagged and painted.
Internal walls
White set render, painted; Amercian oak panelling, clear finish.
Windows and Doors
Amercian oak window and door frames, finished with Sikkens Cetol HLS and Filter 7; Chant aged brass hardware.
Flooring
American oak tongue and groove flooring.
Lighting
David Weeks Studio hanging mobile; Erco internal and external lights; Louis Poulsen entry light.
Heating/cooling
Daikin ducted air conditioner.
Kitchen internal walls
White set render, painted Dulux Antique White USA.
Kitchen flooring
American oak floorboards, Synteko finish.
Kitchen joinery
Poliform joinery, gloss white with custom pulls; SS back bench and scullery; Calacatta Extra marble island benchtop and splashback; American oak quarter-cut veneer custom joinery.
Kitchen lighting
Agabekov strip ambient lighting; Erco task lighting.
Kitchen sinks & tapware
Vola tapware; Franke Kubus island sink and integrated sink in scullery; Zip HydroTap in scullery.
Kitchen appliances
Gaggenau oven and cooktop; Liebherr refrigerator; Miele dishwasher; Qasair exhaust fan.
Kitchen doors & windows
American oak timber external sliding window with Chant aged brass hardware.
Kitchen furniture
Artek K65 high chair.
Bathroom internal walls
Vixel tiles.
Bathroom flooring
Vixel tiles on concrete slab with screed.
Bathroom joinery
American oak vanity and cabinetry, custom-aged brass hardware; mirror splashbacks and medicine cabinets.
Bathroom lighting
Agabekov strip ambient lighting; Erco task lighting.
Bathroom tapware & fittings
Vola tapware.
Bathroom sanitaryware
Agape Flat 80 and Spoon basins; Agape Spoon bath; Kaldewei Centro Duo bath; Duravit Happy D toilet.
Bathroom doors & windows
Natural anodized aluminium external sliders.

Credits

Architect
Anthony Gill Architects
Sydney, NSW, Australia
Project Team
Anthony Gill, Sarah Mcspadden
Consultants
Builder Tony O’Beid
Engineer MYD Consulting
Interiors and lighting Anthony Gill Architects
Joinery Stylewood, Anthony Gill Architects, Poliform
Site details
Location Paddington,  Sydney,  NSW,  Australia
Site type Suburban
Site area 360 m2
Building area 452 m2
Category Residential buildings
Type Houses, Residential
Project Details
Status Built
Design, documentation 12 months
Construction 20 months

Source

Project

Published online: 21 Sep 2012
Words: Ted Quinton
Images: Peter Bennetts

Issue

Houses, April 2011

Related topics

More projects

See all
The kitchen and living areas are filled with colour and texture, which makes this a home of unmatched vibrancy and energy. Small but mighty: Il Duomo

A contemporary take on elaborate Italianate ornamentation by Wowowa Architecture embraces colour and texture, and defies the diminutive footprint of a worker’s cottage in Melbourne’s …

Made of roughly 34 tonnes of steel, the stairwell twirls effortlessly above a garden bed. On a good buzz: B:Hive Smales Farm

This co-working space on Auckland’s North Shore by BVN is, by all accounts, a success story for its owners and its tenants.

The marble of the kitchen’s bespoke island and splashback punctuate an otherwise moody colour palette. Moody hues: 1906

A compact apartment in inner-city Sydney is transformed into a bijou home distinguished by rich colour and decadent materiality: 1906 by Amber Road.

The square’s design integrates architecture, landscape and art, including a nine-metre statue, Wirin, designed by Tjyllyungoo (aka Lance Chadd) and sculpted working with Stuart Green from Big Spoon Art Services. ‘Genuinely inclusive’: Yagan Square

The collaborative design for Yagan Square in the heart of Perth returns the site to its origins as a people’s meeting place and links previously …

Calendar