Endorsed by

Paramount by The Office Space

Housed in the iconic Art Deco Paramount House in Sydney’s Surry Hills, this shared office designed by Woods Bagot is both thoughtful and handsome.

For people outside the design profession, it is often the finished product that most represents what designers do. Yet for those within the professions of architecture and interiors, the reality of practice is embedded in the processes and dynamics of teamwork and collaboration. The success or failure of a completed project is, more often than not, demonstrative of the efficacy of the team – the client, contractors, consultants and designer. Commonly today, the procurement and delivery of most mid- to large-scale projects does not favour an integrated collaborative approach; instead, each parcel is bundled up into its discrete billable and deliverable segments. Rejecting this mode of working, Woods Bagot and The Office Space (the client and builder) have collaborated on Paramount to produce an interior of outstanding quality, both in terms of its design integrity and aesthetic beauty.

Paramount is The Office Space’s latest venture into co-working environments, housed in the iconic Art Deco Paramount building in Sydney’s creative boomtown of Surry Hills. It is a clear maturation of the concepts first tested twelve years ago in The Office Space’s initial co-working set-up, in a warehouse on neighbouring Reservoir Street. Naomi Tosic, one part of the husband-and-wife client/builder duo, says that with Paramount they were looking at “evolving an offer to set them apart,” specifically shifting the notion of co-working spaces from brightly-coloured packing-crate-furniture-filled start-up spaces to something more sophisticated, a “boutique serviced office.” Tosic likens this evolution to the levels of service provided by hotels – the general offer of co-working facilities are like hostels and Paramount is a luxury hotel.

With the keywords of “luxury” and “bespoke,” the Tosics approached Woods Bagot with “no preconceived ideas” of how the design was to develop. This leap of faith was aided by the fact that Boris Tosic would be building the scheme. With this rare synergy between client, constructor and designer, Woods Bagot principal Domenic Alvaro notes that it acted as a “catalyst for innovation” as all parties involved were “able to script every aspect of the project.” Working directly with the Tosics and the extended network of artisans they shared allowed for “pioneering work” to take place as part of the Paramount project, or as Alvaro prefers to see it, “real R and D – design plus making.” The engagement, exploration and dialogue between the designers and the makers are “some of the biggest missing aspects of the profession.” He laments that without this robust and involved process there is no “direct push and challenge, or prototyping” emerging from a design process, often leaving the designer’s role as merely choosing a series of finishes, fittings and furnishings from a shopping list.

The building’s form is echoed in the curved office suites. Artwork: Meaner (1985) by Julije Knifer.

The building’s form is echoed in the curved office suites. Artwork: Meaner (1985) by Julije Knifer.

Image: Trevor Mein

The design responds to the curves that shape the exterior and interior of the building. Using an existing wood-panelled, curved interior wall as a datum, the modular set out of the office spaces slip in an offset manner. Replicating the gesture of the sensuous Art Deco curves over and over again to create the office modules was the only aspect of the design that was embedded in CAD processes. The rest of the detailing, says Woods Bagot head of interiors Todd Hammond, was done through sketching on-site by Boris Tosic and his team. It could be tempting to speculate that at a time when building information modelling is seen as essential to innovative design, resorting back to a dialogue between designers and builders, communicated through conversations, pen and paper, has resulted in a project of such excellence. Hammond justly notes that it “can’t be benchmarked in the sector,” a statement that anyone who has experienced the space would find hard to refute.

The suites are semi-enclosed for acoustic privacy. Artwork: If (1965) by Corita Kent.

The suites are semi-enclosed for acoustic privacy. Artwork: If (1965) by Corita Kent.

Image: Trevor Mein

The totem of this collaboration is the brass sculpture (that also functions as a kitchen island) by Morgan Shimeld. Where it would have been all too easy to produce a marble-clad, waterfall-edged island in the middle of the shared kitchen space, Alvaro and Tosic opted to work with the sculptor to produce a unique centrepiece to the project, responding to the internal geometric and material games of the scheme – cherry wood, walnut, brass, mirrors, leather and limestone. The level of crafting on the piece is not the run-of-the-mill kitchen joinery job; its finesse and sculptural presence is more akin to a piece of art.

It is hard not to eulogize this project, but it is rare to come across such design dedication in an office environment. Credit is deserving of the Tosics for actively choosing to invest in design, for not skimping on quality and for believing in the role of good design in relation to innovative work practices. Woods Bagot also deserves praise for its commitment to the clients and their vision, lending expertise and enthusiasm to this small-scale Surry Hills gem.

Products and materials

Walls and ceilings
Heritage plaster ceiling roses were retained. Three-dimensional feature ceiling of timber and brass.
Doors
Custom solid cherry doors. Olivari Radial brass door hardware by Bellevue Architectural. Thick solid American cherry office suite doors with glass inlays. Original timber-framed glass doors to entry and original Queensland maple timber doors to boardroom were hand sanded and recoated.
Flooring
New solid-timber floorboards. Honed travertine inserts. Tretford goats’ hair carpet.
Lighting
Custom-designed lighting by Light Practice in collaboration with Woods Bagot in offices and hallway. FLOS IC and Tip of the Tongue’ feature lumimaires by Michael Anastassiades. Boris LED brass pendants custom-made by Alma. LED tape desk lighting by Space Lighting. Lambert & Fils Dot Collection pendant over the brass bar.
Furniture
Wolter Knoll Lead chair, Lox chair and Lox table and Eames-Times Life chairs, all from Living Edge. Custom-designed black walnut dining table. Molteni & C Gio Ponti Armchair. E15 Habibi side tables. Wooden Tractor stools by Bassam Fellows in kitchen. Custom-designed grid shelving and desks in offices by AB Projects.
Kitchen
Brass island bench designed by Morgan Shimeld. Custom-built joinery in American cherry, mismatched and rotated. Cabinets are cherry veneer internal carcasses with doors surrounded by solid timber and brass ang les, and inlaid with deep bronze mirror. Miele refrigerator. Deep bronze mirror splashback. Hand- filled and honed travertine benches. Zip Hydrotap.
Other
DAAST brass numbers to office doors.

Credits

Design practice
Woods Bagot Sydney
Sydney, NSW, Australia
Project Team
Domenic Alvaro, Todd Hammond
Consultants
Builder and joiner Elan Construct
Custom furniture AB Projects
Lighting Light Practice
Site details
Location Sydney,  NSW,  Australia
Category Interiors
Type Workplace
Project Details
Status Built
Completion date 2015
Design, documentation 3 months
Construction 3 months
Related topics

More projects

See all
The primary living space in Tierney Drive House is bush-bound, locating its inhabitants in a kind of pre-suburban site condition. Subtle occupation: Tierney Drive House

At once fluid and contained, this family home embraces the opportunities for connection and retreat offered by its sloping, bush-bound site near the Gold Coast’s …

The commercial kitchen is visible through the glass walls of the kitchen, allowing customers to see the food production and delivery. A study in yellow: McDonald’s in the Sky

Landini Associates’ design of McDonald’s In The Sky at Sydney International Airport combines familiarity with inventiveness to deliver a memorable customer experience.

Twin skylights meet to form an abstract infinity symbol, which represents the owners’ relationship. Coming together: His and Hers House

Sculpted around the simple daily enactment of the owners’ newly shared life, this addition to an inner-Melbourne terrace by FMD Architects represents a binding together …

Rather than demolish the original cottage, the designers and their clients opted to refresh
it with an extension that addresses the street and landscape. Coastal character: Piz House

This characterful addition to a beach shack in a former coal mining village in New South Wales, by Barnacle Studio, speaks to its historical narrative …

Most read

Latest on site

Calendar