Endorsed by

Loving and confronting: Plastic Palace

In the face of Australia’s accelerating waste crisis, a temporary structure in Albury by Raffaello Rosselli Architect lays bare the true cost of our reliance on hard plastic.

Across this country, waste management facilities (or “tips”) are located out of sight, on the outskirts of our communities. Occasionally we might load up our cars or trailers and make the journey to the periphery, unload as quickly as possible and return to the comfort of home. The majority of us, however, remain blissfully ignorant to the actual scale and impact of our household waste, to how it is processed and to where it all ends up.

In 2010, facing growing amounts of waste, Albury City Council, the City of Wodonga, Federation Council and the shires of Indigo, Greater Hume and Towong (on the border between New South Wales and Victoria) launched the Halve Waste initiative with the aim to reduce landfill waste by 50 percent by 2020. The program has grown into a nationally recognized leader in regional waste management and at the end of 2017 had achieved an annual reduction of 50,000 tonnes, or 38 percent, through community awareness campaigns and significant investment in waste recycling facilities.

Only months later, in 2018, China introduced import restrictions that effectively excluded 99 percent of recyclables coming from Australia – significantly impacting recycling programs that were gathering momentum. In brief, China reduced the accepted level of contaminated waste down to 0.05 percent. With the majority of Australia’s kerbside waste contamination sitting at 6–10 percent and a limited capacity to recycle waste locally, many councils and associated waste management companies had no option but to stockpile (sometimes at significant cost) with no foreseeable resolution to the growing problem. In some cases, such as in Ipswich, Queensland, the dumping of all recyclable “yellow bin” waste now goes directly into landfill, so as to avoid that cost.

Approximately 20 tonnes of plastic have been crushed into brick-like bales and assembled in a confronting collage of once-loved but quickly forgotten domestic waste.

Approximately 20 tonnes of plastic have been crushed into brick-like bales and assembled in a confronting collage of once-loved but quickly forgotten domestic waste.

Image: Jeremy Weihrauch

To make this issue visible, the Murray Art Museum Albury (MAMA) commissioned architect Raffaello Rosselli to design and construct an experimental pavilion of recycled materials, which was displayed in Albury’s QEII Square from 15 December 2018 to 3 March 2019.

Rosselli’s practice pursues a sustainable approach to architecture and investigates the potential revaluing of overlooked or discarded materials. On a visit to Albury in mid-2018, Rosselli travelled around the city to look for locally available materials and found multicoloured bales of compacted plastics set against a backdrop of attractive bushland at the Albury Waste Management Centre. Each bale was a confetti-like collage of domestic life, including children’s toys, storage boxes, outdoor furniture and laundry baskets. Rosselli’s project would incorporate the plastic bales and give form to approximately five weeks worth of the city’s hard plastic waste.

Located in the centre of QEII Square, Plastic Palace is a perfectly formed geometric monolith sleeved in a translucent white geotextile skin, framing the irregular plastic bales within. During the day, the pavilion appears like a white opal with its outer skin becoming iridescent and obscuring the technicoloured plastics. As visitors move closer, the materials of the substructure come into focus and a small doorway is revealed. The small grotto-like interior features compressed domestic detritus, which looms over the pavilion’s occupants. Here, the form tapers inward to a small aperture in the ceiling. As light streams through the opening and the clouds roll overhead, a bright yellow plastic smiley face looks down among the crushed objects. It’s a smile that perhaps once brought joy to a child but now it looks down, as if to say, “You can’t get rid of me that easily!” Despite the overbearing weight of the plastic debris, the interior’s size provides an intimacy that encourages quiet reflection.

\A translucent geotextile skin encases the plastic waste.

\A translucent geotextile skin encases the plastic waste.

Image: Jeremy Weihrauch

Albury City Council and MAMA’s decision to locate the project in one of the city’s most visible public spaces ensured that within a fortnight of the project’s completion it had been viewed by more than 5,000 local residents – or 5 percent of Albury-Wodonga’s total population. This exposure highlights the broad-reaching potential for other creative projects like Plastic Palace across regional Australia.

Plastic Palace represents a continuation of Rosselli’s exploration into the ways waste can be used as an unconventional construction material. It also demonstrates how this material experimentation can highlight and start to mitigate Australia’s waste problem. The project draws attention to the need for communities worldwide to make visible their growing waste problem – and find innovative ways to reduce, reuse and recycle locally.

Credits

Architect
Raffaello Rosselli, Callum Coombe
Architect
Raffaello Rosselli Architect
Sydney, NSW, Australia
Project Team
Miha Skok, Danielle McMaster, Michael Moran, Annie Falcke, Callum Coombe, Adriano Rosselli, Lockie Coombe, Elsa Dominish
Consultants
Geotechnical engineer Civiltest
Material assistance Albury Waste Management Centre
Site details
Site type Urban
Category Commercial / public buildings
Type Temporary
Project Details
Status Built

Source

Project

Published online: 20 May 2019
Words: Phillip Nielsen
Images: Jeremy Weihrauch

Issue

Architecture Australia, March 2019

More projects

See all
The primary living space in Tierney Drive House is bush-bound, locating its inhabitants in a kind of pre-suburban site condition. Subtle occupation: Tierney Drive House

At once fluid and contained, this family home embraces the opportunities for connection and retreat offered by its sloping, bush-bound site near the Gold Coast’s …

The commercial kitchen is visible through the glass walls of the kitchen, allowing customers to see the food production and delivery. A study in yellow: McDonald’s in the Sky

Landini Associates’ design of McDonald’s In The Sky at Sydney International Airport combines familiarity with inventiveness to deliver a memorable customer experience.

Twin skylights meet to form an abstract infinity symbol, which represents the owners’ relationship. Coming together: His and Hers House

Sculpted around the simple daily enactment of the owners’ newly shared life, this addition to an inner-Melbourne terrace by FMD Architects represents a binding together …

Rather than demolish the original cottage, the designers and their clients opted to refresh
it with an extension that addresses the street and landscape. Coastal character: Piz House

This characterful addition to a beach shack in a former coal mining village in New South Wales, by Barnacle Studio, speaks to its historical narrative …

Most read

Latest on site

Calendar