Endorsed by

Black triangle: Platform House

Responding to its tricky triangular block, this house by Studio Plus Three is an inversion of the traditional two-storey home , with a raised platform for living offering panoramic views and a genuine connection to the public realm.

There aren’t too many suburbs across the country that boast convenience and charm quite like Bellevue Hill does. It’s seemingly close to everything – the CBD, schools, public transport, a number of shopping centres – but feels like it’s not. And therein lies its appeal. This eastern Sydney neighbourhood is leafy and quiet and even has its own patch of natural bushland in the form of Cooper Park. So much of its charm comes from the built environment as well, with heritage buildings peppering the area’s narrow streets alongside modern homes of impressive form and design.

For Studio Plus Three’s clients, Ken and Adeline, it was the perfect place to return with their two young sons, after living and working in Singapore for an extended period of time. Living overseas during the design phase, the couple left directors Simon Rochowski, Julin Ang and Joseph Byrne the clear directive to have fun with it. Having this type of free rein proved advantageous because this site is about as challenging as they come.

The site, originally a square-shaped corner block, had previously been subdivided on a forty-five-degree angle, leaving two modest triangular sites. Ken and Adeline’s three-bedroom, single-storey home had no discernible outlook or relationship to the outdoors, a lack of natural light and compromised spatiality. The only way to reconcile these issues was to add a first-floor volume. “We could have spent a lot of money trying to achieve those things on the ground level,” says Simon. “But we realized that if we actually inverted that idea, and put all the living and social spaces upstairs and all the private spaces downstairs, we’d get a much better, albeit slightly out of the ordinary, result.”

The upper-level volume is punctuated with generous openings that mediate the boundary between inside and outside.

The upper-level volume is punctuated with generous openings that mediate the boundary between inside and outside.

Image: Brett Boardman

The addition is nothing short of outstanding: a brilliantly bold, rigorously conceptualized structure that takes the limitations of the site’s shape and makes them a feature of the house. The hard-to-miss triangular form cantilevers dramatically to the west, supported by a single column, making its expression all the more impressive. It was important that the cladding be lightweight and so Simon and Julin applied cypress timber, charring it to a midnight black using the ancient Japanese technique of shou sugi ban.

Engineering aside, the dark exterior also serves to heighten the lightness of the interior. As Julin explains, “We wanted there to be a contrast between the inner and outer parts of the volume so that when it’s cut away, the light beneath the dark is revealed.” It’s an idea that had its origins in the playful concept of a coconut and manifests in pared-back, open-plan kitchen, dining and lounge spaces finished with pale European oak flooring, blackbutt window reveals and clean white walls. These elevated living areas are undeniably light and airy. But most importantly, they provide the connection to the outdoors that the clients desired. With each side of the volume punctuated by generous openings, the boundary between inside and outside is cohesively mediated.

The ground-floor deck provides a quiet, secluded space sheltered by the cantilevered volume’s soffit.

The ground-floor deck provides a quiet, secluded space sheltered by the cantilevered volume’s soffit.

Image: Brett Boardman

“It was this connection to the natural environ- ment that we really wanted to achieve, so each of the openings addresses a specific tree,” notes Simon. “We were also trying to get a sense of the surrounding greenery going all the way through the house.” The western aspect’s large Moreton Bay fig tree feels like part of the interior, framed perfectly as it is by a full-height window, which provides views to the CBD and adjacent roads below. Yet it is problematic in also letting in unfiltered western sun and not providing any privacy from Ken and Adeline’s closest neighbour. A bespoke patterned metal sliding screen elegantly resolves these issues in one gesture, even allowing dappled light to dance around the interior when drawn.

This is a truly social home that has a nuanced dialogue with the public sphere, unlike so many Sydney houses that are closed to the street. In this respect, the design is influenced by Simon and Julin’s time spent in Holland, where every home has a very open relationship with the street. Such openness is best expressed in the north-facing deck, which borrows outdoor space to make the interior seem larger than it is.

The architects looked to Katsura Imperial Villa in Kyoto for inspiration and in many ways this deck is like a pavilion in an expansive garden because of the leafy outlook. It’s also logical in plan, with openings from the dining area and kitchen providing an easy circulation path. In displaying a careful attention to detail, the angle of the bench seat (as well as the internal window reveals) echoes the forty-five-degree cut of the site, ensuring that the upper level’s triangular form is no mere gimmick. This area is one of two new outdoor settings that Studio Plus Three seamlessly incorporated into the scheme. And it contrasts nicely with the ground-floor deck, a more secluded space sheltered by the cantilevered volume’s soffit and accessible via both boys’ bedrooms.

Only minor updates and some reconfiguration were needed downstairs, making way for a fourth bedroom, closet and ensuite and a staircase that’s bathed in plenty of natural light from the upper level. This is architecture that pursues simplicity through meticulously articulated planning and sophisticated yet rational design. Its unwavering respect for context and a strong connection to the landscape is its ultimate success, allowing this house to finally breathe.

Products and materials

Roofing
Lysaght Klip-lok roof decking in Colorbond ‘Shale Grey’
External walls
Cypress boards, charred by builder; Carter Holt Harvey Shadowclad plywood in Dulux Weathershield ‘Paperbark’; Murobond Murowash ‘Just White’
Internal walls
Gyprock plasterboard in Dulux ‘Lexicon Half’
Windows
Alspec aluminium frames in Dulux Powdercoat Electro ‘Black Ace,’ ‘Medium Bronze,’ ‘Flat White’; Shade Factor external blinds; Ozshade internal roller blinds
Doors
Alspec aluminium doors in Dulux Powdercoat Electro ‘Black Ace,’ ‘Medium Bronze,’ ‘Flat White’; timber internal doors in Dulux ‘Lexicon Half’; Lockwood hardware; Pittella hardware
Flooring
Tongue n Groove European oak and Bistre Piccolo engineered timber floorboards
Lighting
Atom strip lighting; Tudo and Co pendants
Kitchen
Blanco Silgranit sink in ‘Rock Grey’; Fisher and Paykel cooktops and oven; Qasair rangehood; Miele dishwasher; Tasmanian oak veneer cupboard doors; Maximum Marmi splashback in ‘Michelangelo’; Corian benchtop in ‘Glacier Ice’; Polytec pantry door in ‘Polar White’; James Hardie Hardieflex kickboard
Bathroom
Phoenix Vivid tapware and Radii towel rails; Stormtech linear drains; Studio Bagno basins; Rogerseller basin (powder room); custom vanity shelf and towel rail in Dulux ‘Monument’
Heating and cooling
Amuheat under-tile floor heating (bathrooms); Nobo panel heaters
External elements
Blackbutt decking in Woca exterior oil (first floor); Mafi Kebony decking in ‘Character’ (ground floor); Corian barbecue benchtop in ‘Glacier Ice’; Carter Holt Harvey Shadowclad plywood seating in Haymes Paint Simply Woodcare Uvex finish
Other
Custom sliding screen with Hillaldam track, perforations by Locker Group, fabrication and powdercoating by Marcus Engineering and installation by Everest Construction; furniture from Cult, Anibou and Curious Grace

Credits

Architect
studioplusthree
Sydney, NSW, Australia
Project Team
Julin Ang, Simon Rochowski, Joseph Byrne
Consultants
Builder Everest Construction
Engineer Cantilever Consulting Engineers
Geotechnical engineer Don Katauskas
Landscaping Kiwi Green Gardens
Planning PCN Consulting
Quantity surveyor Donald Bayley
Site details
Site type Suburban
Site area 376 m2
Building area 254 m2
Category Residential buildings
Type Alts and adds
Project Details
Status Built
Completion date 2018
Design, documentation 18 months
Construction 18 months

Source

Project

Published online: 18 Dec 2018
Words: Leanne Amodeo
Images: Brett Boardman, Noel Mclaughlin

Issue

Houses, October 2018

More projects

See all
Sliding panels and bifold doors allow the interior to return to its original singular volume. Artwork: Elliott “Numskull” Routledge. ‘Changing the performance’: Camperdown Warehouse

Fusing concepts inherent in furniture design and architecture, this conversion of a former motor vehicle factory in Sydney serves as a prototype for a novel …

On the northern verandah, netted hammock seats lean in unison with the architecture, appearing to float over and into the landscape. Trademark lyricism: Stradbroke House

Well versed in designing for the tropical Queensland climate, the Gabriel and Elizabeth Poole and Tim Bennetton have collaborated to deliver an exuberant South Stradbroke …

The primary living space in Tierney Drive House is bush-bound, locating its inhabitants in a kind of pre-suburban site condition. Subtle occupation: Tierney Drive House

At once fluid and contained, this family home embraces the opportunities for connection and retreat offered by its sloping, bush-bound site near the Gold Coast’s …

The commercial kitchen is visible through the glass walls of the kitchen, allowing customers to see the food production and delivery. A study in yellow: McDonald’s in the Sky

Landini Associates’ design of McDonald’s In The Sky at Sydney International Airport combines familiarity with inventiveness to deliver a memorable customer experience.

Most read

Latest on site

Calendar