Endorsed by

A heady home: Polperro Winery

Nestled in a forested gully on Victoria’s Mornington Peninsula, this restaurant and winery designed by Hecker Guthrie employs a domestic sensitivity.

Carefully arranged in this restrained dining room is a series of beguiling artworks by photographic artist Rebekah Stuart. They reveal otherworldly landscapes, at once familiar and abstracted, rich in atmosphere and ambiguity, and shaped by Romance and Renaissance traditions. It isn’t surprising to hear that these lovely pieces were a starting point for the design of this fitout.

“We originally proposed a lighter palette for the space,” says Hamish Guthrie, director of Hecker Guthrie. “There were some beautiful eucalypts running on a strong axis through the site and we started drawing on that colouring – the silvery blues and light greys. But our client was hoping for something darker and moodier, something that would translate easily into a night-time space and match the wine-tasting experience. The hues in the artworks perfectly reflected those ideas.”

The clients in question are Sam Coverdale, winemaker at Even Keel Wines, and his partner, Emma Phillips. Since 2006, Even Keel has been producing flinty chardonnays, ripe pinots and an assortment of other well-respected wines. More recently, it took possession of an existing restaurant, winery and accommodation in Red Hill, on Victoria’s Mornington Peninsula.

Beautiful eucalypts run on a strong axis through the site and the fitout draws on their colourings.

Beautiful eucalypts run on a strong axis through the site and the fitout draws on their colourings.

Image: Shannon McGrath

Nestled in a forested gully, the original structure was left intact, but a sleek new interior was inserted within it. It is a peaceful and comfortable space, cleverly balancing the informality of its rural setting with an understated sense of quality, of “craftedness.” “We wanted it to have a handmade quality, an earthiness,” says Guthrie.

One challenge of the brief was to create a space that could also accommodate functions and events. With three glazed walls and the need to retain the flexibility of the dining room by eschewing fixed furniture, the rear wall of the dining room became an important structural component. It is a deceptively simple element – a dark-stained panelled wall, sectioned into a kind of Arts and Crafts era wall unit, with the lower section finished in warm tobacco-coloured brick tiles. Delicate ceramic items, trailing greenery and those elegant photographic artworks are carefully arranged across the surface. Articulated black reading lamps extend from the wall, illuminating each piece.

“Normally in our work, we like to insert a large pendant light as a key lighting element. But that approach just doesn’t work for every project,” Guthrie explains. “Here, we tried to create the same feeling, that sense of theatre through the use of different lighting fixtures.”

Diners can enjoy a spectacular vista of eucalypts and vines.

Diners can enjoy a spectacular vista of eucalypts and vines.

Image: Shannon McGrath

While the site certainly offers a spectacular vista, the team worked hard to ensure every seat in the room enjoys an exceptional outlook. “People tend to get a little bit fixated on the idea of the view – to the vineyards, to the hills, to the ocean, to whatever it might be,” Guthrie says. “It’s easy to lose sight of the fact that, at night, a window overlooking the landscape turns into a black plane. We always ask ourselves, ‘How does the experience work without that view?’ We strive to make the worst seat in the house into the best seat in the house – we give it a little more attention.”

Alongside the entry sits an elegant lounge zone. “We see that kind of space as a crucial part of the welcome experience, your first impression as you walk through the door.” A central fireplace, textured rug and two large leather-clad chairs complete the space. It is singular and cohesive, a neat aside from the dining room proper but finished with the same focus on tactility and materiality.

The highest point of the raked ceiling lies above the rectilinear bar at the entry to the dining room. Here, a dynamic cascade of tubular pendants attached to a pulley system adds drama. The bar unit itself is compact but effective, its solidity offset by an expressed frame that wraps around it.

The bar features a dynamic cascade of tubular pendants attached to a pulley system overhead.

The bar features a dynamic cascade of tubular pendants attached to a pulley system overhead.

Image: Shannon McGrath

To allow the bar to operate more easily, a new tasting room was created in a previously underused storeroom behind the bar and kitchen. It is dark and cosy, an altogether different scheme to the light and airy dining room. “In a way, it is an inverted cellar door experience – there’s not that typical serve-over counter. We wanted to break that down and make it more open, so you don’t have that barrier between the winemaker and the customer.” A central table takes the place of the usual counter, allowing the space to double as an intimate private dining room during the evening and creating an almost domestic character.

“As a studio, there is a lot of cross-over from the residential work we do to our commercial projects. We don’t necessarily see them as being very different types of projects – it’s all intertwined in the way that we work. In the end, they’re all based on quite a residential sensitivity, an understanding of what makes people feel comfortable in a space,” Guthrie says.

Products and materials

Walls and ceilings
Brick wall tiles in ‘Cotto’ and ‘Tobacco’ from Eco Outdoor. Inax bathroom wall tiles from Artedomus. Dulux Wash & Wear paint in ‘Pipe Clay Quarter’ to main dining walls and ceilings, and in ‘Mavora’ to bathroom walls and ceilings.
Joinery
Joinery in solid timber, oak veneer, stainless steel, powdercoated steel, granite and mirror.
Doors
Kali door lever from Designer Doorware.
Flooring
Timber flooring from French Oak Floors to main dining area. Concrete floor tiles in dark grey from Royal Oak Floors. Rugs to dining area and near fireplace from Halcyon Lake.
Lighting
Porcelain Pulley Lamp from Studio WM. LED strip lights and Deep Down LED recessed downlights from Darkon Architectural Lighting. Lampe Gras No. 217 wall lights from Luke Furniture. Boom wall lights from Zumtobel. Nud wall lights and Lean Lamp from Great Dane. Oriel Monaco Graphite LED Bollard from Ozlighting.
Furniture
Adirondack outdoor armchair and footrest from The Porch Furniture. Mimosa stool, Bronte table and bench seat, Isis table and Turon chair, all from Eco Outdoor. Drexel bar stool from Coco Republic. KS Chair from Great Dane. Side table from Anibou. Folding brass stools from Douglas and Bec. Bentwood 3 entrance side table from Thonet.
External areas
Silvertop decking. Red pressed brick outdoor paving. Porters Paint finish to walls.
Other
Upholstery from Camm Upholstery. Artwork by Rebekah Stuart. Candleholders from Fern Living.

Credits

Design practice
Hecker Guthrie
Melbourne, Vic, Australia
Project Team
Hamish Guthrie, Paul Hecker, Annabel Smart, Ali Bralic
Consultants
Builder Mark Henderson Constructions
Cabinetmaker John and Ben Jenkins
Electrician Trent Jones
Joiner Ross Woodcliff
Site details
Location Mornington Peninsula,  Vic,  Australia
Site type Rural
Category Interiors
Type Hospitality, Wineries
Project Details
Status Built
Design, documentation 4 months
Construction 6 months

Source

Project

Published online: 4 Aug 2015
Words: Peter Davies
Images: Shannon McGrath

Issue

Artichoke, March 2015

Related topics

More projects

See all
Porosity at the three public-street frontages, 
in particular the arcade on James Street, strengthens the building’s civic gestures. Urbane luxury: The Calile Hotel

A new hotel in Brisbane’s Fortitude Valley is evocative of luxury tropical resorts yet also carefully assimilates into the emerging urban character of the James …

The bulk of the Green Square Library is buried underground, with parts emerging from the ground plane as a series of built elements and sunken voids. A diorama in a messy city: Green Square Library and Plaza

In the evolving urban precinct of Sydney’s Green Square, the unconventional organization of a library and its plaza – designed by Studio Hollenstein in association …

The 2018 NGV Architecture Commission Doubleground reflects on the fractured nature of memory and the iconic Roy Grounds-designed spaces of its location. Bottom left: Draped Seated Woman (1958), Henry Moore. Memory lane: Doubleground

Marked by fluid boundaries and tilted terrain, Muir and Openwork’s installation is a potent reflection on architecture, experience and the relationship of memory to place.

In the dining and sitting spaces, solid walls give way to operable glazed panels that allow the pavilion to be transformed into a platform. A strong sense of place: Three Capes Track Lodges

Part of an evolving tradition of place-sensitive architecture in the Tasmanian wilderness, these walking lodges sit back in the landscape and let the spectacular scenery …

Most read

Latest on site

Calendar