Endorsed by

One to One Wall House: HY William Chan

Venice correspondent HY William Chan reports on his month-long involvement helping Anupama Kundoo’s team build a replica of her Wall House for the 2012 Architecture Biennale.

The construction of the Venice Biennale International Architecture Exhibition, Wall House One to One, by Brisbane-based Indian architect Anupama Kundoo has been completed, ahead of the four-month long global architecture extravaganza of the Venice Architecture Biennale which begins today with the Vernissage.

Contributing to this building project, described as the centrepiece Biennale installation by the creative director, David Chipperfield, has been a once-in-a-lifetime experience that will no doubt influence my learning and future practice of architecture.

Creative zeal and energy for both architecture and people is one of Anupama’s strengths. Her project shares a relationship to Chipperfield’s theme of Common Ground by physically and architecturally transposing her original house into the context of the exhibition space, Venice’s historic Arsenale. The project explores the connection between old and new as well as breaking cross-cultural boundaries.

A key feature of the house are its hand-made Indian clay bricks which merge with the striking heritage-listed Venetian brick columns of the Corderie – formerly Venice’s naval rope factory. In Anumpama’s words, it is “seamless and integrated, the Indian brick and the Venice brick – the architecture is ‘one’.”

Speaking to Kieran Long, renowned architecture critic and Chipperfield’s assistant director, the construction of the Wall House One to One has stood out in the preparations for the Biennale.

Final preparations being made to the Wall House One to One exhibit.

Final preparations being made to the Wall House One to One exhibit.

Image: HY William Chan

“Just seeing a building being built inside a building, seeing the bricks next to these bricks seeing that effort, it is breathtaking – that was a wonderful moment,” he described. “We knew what she wanted to do but we couldn’t have possibly anticipated the experience of seeing it.”

Although there is a strong connection to the original house and historic exhibition space, the project isn’t about time. Instead, it is “timeless” as Anupama states. The bricks, interlocking tubes and filler slabs have all been hand-made in Auroville, India. The traditional works of art were shipped to Venice and are now showcased to the international architecture community is a celebration of the emotion, effort, culture and people of India.

This social agenda resonates strongly with the design and installation process in Venice – collaboration with Indian tradesmen, architecture students and staff from both the University of Queensland and Università Iuav di Venezia. The team, led by the University of Queensland’s Michael Dickson, was the first to begin work at the Biennale site in June 2012.

The cultural differences and language barriers were challenging, and teamwork became imperative in such an environment. To be able to learn and work alongside the others has nbeen immensely rewarding during this time.

Long said our collaborative approach to the construction was really ambitious but sincere and adaptable. “To see all of you guys working together – that was amazing,” he said. “One thing that definitely surprised me was the excellent level of execution. In general, if you go through [the Wall House], it is of a very high level. It’s not easy for people to do in an exhibition context with no time and no money.”

The journey has not been easy, to say the least, but what has been achieved is remarkable. To be involved with the Venice Biennale, to help build a house in two months, to be exhibited next to Zaha Hadid, to actually exhibit architecture at an architecture biennale and to represent Australian architectural talent on the international stage – all of the intense late nights have absolutely been worth it.

Of itself, Wall House One to One is a true testament to what “common ground” can achieve within architecture. The Vernissage preview of Wall House One to One and the other International Architecture Exhibitions at the Venice Biennale begins today with the public opening on Wednesday 29 August 2012. See a brief background article about the project here.

HY William Chan is a recipient of the Byera Hadley Travelling Scholarship. He first met Anupama Kundoo in January 2012 at Global Studio India as the program’s international associate. Follow his Venice correspondence at:
HYWilliamChan.com
Architectureinsights
twitter.com/HYWilliamChan
facebook.com/HYWilliamChan

Related topics

More the world

See all
Split bamboo arched trusses were used for the community training centre, near Dawei; this solution was adopted because the local bamboo species is prone to splitting. The bamboo frontier

Kiwi architect Richard Morris reflects on the trials, challenges and rewards of working with bamboo construction in Myanmar.

Serpentine Pavilion 2019 Designed by Junya Ishigami, Serpentine Gallery, London Meditation on a roof: Junya Ishigami completes slate-topped Serpentine Pavilion

The construction of the 2019 edition of the annual Serpentine Pavilion comission in London’s Kensington Gardens has been completed.

Hill House Box by Carmody Groarke. Carmody Groarke preserves Charles Rennie Mackintosh house in chainmail box

Carmody Groarke’s Hill House Box has been completed in Helensburgh, west of Glasgow.

The graphic used on the Architects Declare website. UK architecture firms declare climate and biodiversity emergency

Some of the UK’s biggest and best-known architecture firms have declared a “climate and biodiversity emergency” and pledged to strengthen working practices to help tackle …

Most read

Latest on site

Calendar