Looking in: Prahran House

Click to enlarge
The living space and main bedroom open onto a courtyard garden of swamp banksia and Australian tree ferns.

The living space and main bedroom open onto a courtyard garden of swamp banksia and Australian tree ferns. Image: Tom Blachford

1 of 7
An intentionally narrow threshold from the existing house to the new reveals a striking, cavernous space.

An intentionally narrow threshold from the existing house to the new reveals a striking, cavernous space. Image: Tom Blachford

2 of 7
The extension is externally discreet, with a heritage facade hiding the dramatic interiors.

The extension is externally discreet, with a heritage facade hiding the dramatic interiors. Image: Tom Blachford

3 of 7
Gentle light washes through a clerestory window, drawing out variations in colour.

Gentle light washes through a clerestory window, drawing out variations in colour. Image: Tom Blachford

4 of 7
The striking palette of blockwork, spotted gum and marble is carried through the house.

The striking palette of blockwork, spotted gum and marble is carried through the house. Image: Tom Blachford

5 of 7
Space is loosely defined by a series of perpendicular, heavy-set blockwork walls.

Space is loosely defined by a series of perpendicular, heavy-set blockwork walls. Image: Tom Blachford

6 of 7
Large sliding doors open out onto the courtyard garden, allowing for the living area to become a pseudo outdoor space.

Large sliding doors open out onto the courtyard garden, allowing for the living area to become a pseudo outdoor space. Image: Tom Blachford

7 of 7

Marked by an impressive attention to detail and an idiosyncratic handling of materials, this house by Ritz and Ghougassian eschews the traditional backyard in favour of an “inward-looking” approach.

When launching a new architectural practice, the first few completed projects are an opportunity to express and explore what the practice is about. It’s an opportunity for a studio to articulate its design ethos and aesthetic style. Ritz and Ghougassian’s first project involves alterations and additions to director Gilad Ritz’s family home. It’s always interesting visiting homes that architects have designed for themselves because they offer a rare opportunity for the architect to pursue ideas relatively unimpeded. In the case of Prahran House, there are a number of gestures – in its planning, materiality and design focus – that begin to set out the bones of the practice’s future work.

The extension is externally discreet, with a heritage facade hiding the dramatic interiors. Image:  Tom Blachford

The Prahran House, which is an extension to an existing heritage home, sits on a compact site with no backyard or alfresco area. Contrary to the tenets of the Great Australian Dream, Ritz and Ghougassian recognize that squeezing a backyard into small inner-city site can be to the detriment of the project. In fact, it was the existing conditions of the property – which allowed for building boundary-to-boundary – that initially drew Gilad to the site. Although there is no conventional backyard, much thought was given to greening the site and providing a visual connection to the outdoors. The house is planned around two small courtyards that flank either end of the new living area, one of which separates the new addition from the existing structure, while the other separates the living area from the main bedroom. Large sliding doors to each courtyard can be opened up from either end of the living room, allowing it to be converted into a pseudo outdoor space. North-facing highlight windows are located high enough to exclude glimpses of neighbouring roofs and fences and low enough to capture views of nearby tree canopies. As a result, there are multiple view lines that draw the eye to the outdoors and allow its inhabitants to remain connected to nature, despite the absence of a traditional backyard.

The designers refer to the house as “inward looking” and identify this as part of their design ethos. Their interest lies in the internal, private experience of the space rather than in a heroic public display. Externally, the new extension, which is only visible in the side laneway, is discreet and unadorned.

As a consequence of excluding a backyard from the plan, the living space forms an impressive volume. The house hides behind an unassuming heritage facade and the cavernous space behind it is revealed the moment you open the front door. At the termination of a narrow corridor, the space unfolds into a tall, expansive volume. The transition between old and new is accentuated by an intentionally narrow threshold.

An intentionally narrow threshold from the existing house to the new reveals a striking, cavernous space. Image:  Tom Blachford

As you step into the new addition, the restrained palette of blockwork, spotted gum and marble is immediately striking. The grey, stack-bonded blockwork acts as an austere backdrop to the house. Blocks envelop the entire internal space. The blockwork is softened by the gentle light that washes through the clerestory window, drawing out the subtle variations in colour. The blockwork backdrop brings the texture, depth and beauty of the stone and marble to the fore.

Space is loosely defined by a series of perpendicular, heavy-set blockwork walls. Image:  Tom Blachford

The designers have followed the geometric order established by the module of the block in other forms and materials throughout the space. This attention to the grid is meticulous – any interruptions at junctions are eliminated through careful detailing. There is no skirting or cornice, the electric switch plates lock into the grid and the horizontal joints in the joinery align with it. A 2,800-millimetre-high datum traces around the space as the primary horizontal line, defining the heights of glazing panels, joinery and doors.

The designers’ interest in modularity is also reflected in the plans of the ensuite and bathroom, which are identical except for the exclusion of the bath in one. The plan and joinery are the same, an open vanity is located beside a courtyard and the shower and toilet are in a separate enclosed room. The vanity is visible from both the main kitchen and the main bedroom to pique curiosity. The visible vanity from the main living space defies convention, and again exhibits the practice’s interest in questioning run-of-the-mill planning.

The Prahran House marks a strong and confident beginning for Ritz and Ghougassian. While still establishing themselves on the design scene, this design duo’s handling of materials, attention to detail and approach to spatial planning are being pursued with great success.


More projects

Most read