Local flavour: Prahran Grocer

Newly minted design studio We Are Huntly has played on the traditional 1950s grocer to make Prahran Grocer in Melbourne a truly pleasant place to do the shopping.

Alicia Mattingley and Kylie Dorotic are busy planning their next move when we meet at Prahran Grocer in Melbourne. The store is the first completed project for their design practice We Are Huntly. The women are both small in scale with ingenue-like features. But don’t mistake their sense of wonder for naivety; the wide eyes are a response to their ongoing search for – and discovery of – new ideas.

Mattingley and Dorotic formed the practice one year ago after working together at other design offices, namely Mim Design and SJB Interiors. Why the name? “It’s about our approach. We are always searching for ideas that are not being replicated; not the norm,” says Dorotic. Mattingley adds, “It’s about listening to the brief, designing with intent, and coming up with solutions that are true to our concept.”

Custom designed by We Are Huntly, round display tables feature robust stainless steel socks and are topped with mint-coloured mesh.

Custom designed by We Are Huntly, round display tables feature robust stainless steel socks and are topped with mint-coloured mesh.

Image: Tom Blachford

At Prahran Grocer, an unbranded FoodWorks store on High Street, that guiding concept was a fresh take on the traditional 1950s grocer, with green tiles and dados running around the store and mid-century roll bars at the counter. “It needed to feel like a local destination – boutique but not overly high end,” says Dorotic. The atmosphere is honest, playful and engaging. And it certainly doesn’t seem like your average FoodWorks shop.

Creative strategist Peter Grose of Alpha Bravo Tango came to We Are Huntly with the idea of combining a gourmet grocer with a standard convenience store. Graham Milkins of Brand & Deliver refined the brand’s niche as the “go-to grocer” for Prahran and Windsor’s discerning demographic. The brief was then to articulate the small supermarket’s unique offering.

<!— /5912001/AAU_AU_MR_side_300x250 —> <div id=’div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’> <script> googletag.cmd.push(function() { // googletag.pubads().refresh([gptRespAdSlots[0]]); googletag.display(‘div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’); }); </script> </div>

Signage by Motherbird spells out the brand personality with tongue-in-cheek quotes used around the periphery, such as “WTF, where’s the food” and “I enjoy long walks to the fridge.” In the produce area, refined detailing, contemporary mint-green tiles and oak timber drive the point of difference home. As Mattingley says, “nothing feels standard.”

The design is also pragmatic. Square and round display tables, manufactured by Frame & Turnbull Shopfittings, are capped off with robust stainless steel socks and topped with mint-green mesh – “to allow spills to fall through to the floor where they can be mopped away,” says Mattingley. Castors are also used – “for flexibility and so staff can wheel in big palettes of stock,” says Dorotic.

The community noticeboard was custom designed and is made from mesh, bulldog clips and clipboards.

The community noticeboard was custom designed and is made from mesh, bulldog clips and clipboards.

Image: Tom Blachford

Custom pendants by Random Spaces cast soft light over produce for a pleasant shopping experience. Even the community noticeboard – configured from powdercoated mesh, bulldog clips and clipboards – is an inviting platform for locals to display yoga flyers and band posters.

The duo used perforated acoustic panels to form a continuous band of wayfinding signage overhead. Each zone is signposted in hundreds of individual pieces of dowel, making the whole store incredibly easy to navigate. These perforated signage panels also have the added benefit of customizing standard supermarket shelvingand refrigerators. Mattingley says the conservative budget was enabling. “Working to a budget has pushed our creativity. We had to find interesting ways to make a strong statement, using affordable materials.”

The liquor store is moodier. It’s all standard shelving like you would see in a store belonging to a major bottle shop chain but the shroud of olive-green tiles sets the display area apart. “We wanted the liquor store to feel like a bar,” says Mattingley. “The darker green does that but it also controls the merchandising so it doesn’t just feel like a sea of bottles.”

Mattingley and Dorotic currently have seven projects in the works, ranging from retail and hospitality to high-end residential. They will keep searching for the next big thing, although, chances are, they might have just designed it.

Products and materials

Walls and ceilings
Signorino feature tiles. Fresco paint finish from Porter's Paint. Interpon black textured powdercoat. Atkar perforated acoustic cement sheet.
Flooring
Polished concrete slab.
Lighting
Custom light fittings by Random Spaces.
Furniture
Custom-designed furniture manufactured by Frame & Turnbull Shopfittings. Polytec timber laminate. Locker Group metal mesh tabletops. Armstrong vinyl countertop. Bellevue Architectural joinery handles.

Credits

Design practice
We Are Huntly
Melbourne, Vic, Australia
Project Team
Kylie Dorotic, Alicia Mattingley
Consultants
Architect The Retail Group
Builder Cobolt Constructions
Building surveyor Checkpoint Building Surveyors
Creative strategist Alpha Bravo Tango
Graphic designer / brand identity Brand & Deliver
Graphic designer / visual identity Motherbird
Project manager The Retail Group
Refrigeration JAG Refrigeration
Shopfitters Frame & Turnbull Shopfittings
Site details
Category Interiors
Type Retail
Project Details
Status Built
Design, documentation 4 months
Construction 6 months

Source

Project

Published online: 17 Aug 2015
Words: Anna McCooe
Images: Tom Blachford

Issue

Artichoke, March 2015

More projects

See all
Kangaroo Valley Outhouse by Madeleine Blanchfield Architects. Mirror mirror: Kangaroo Valley Outhouse

A reimagining of the traditional Aussie outdoor dunny, this shimmering cube in the landscape offers 360-degree views and quiet sanctuary.

The space is designed as a central public piazza linked by a clock tower and public forum, pictured here. Dynamic classicism: Piazza Dell’Ufficio

Branch Studio Architects has updated a dark rabbit warren of office spaces at a high school in Melbourne’s west into a “monastic” central public piazza …

On the inside and out, a combination of Corten steel, shuttered concrete and schist in the home gives a rustic look that merges nicely with the landscape. Well grounded: Oliver's Ridge

With a clear mandate to be elegant, yet passive, Queenstown’s Team Green Architects has delivered a home that is powerful in many respects.

The kitchen and living areas are filled with colour and texture, which makes this a home of unmatched vibrancy and energy. Small but mighty: Il Duomo

A contemporary take on elaborate Italianate ornamentation by Wowowa Architecture embraces colour and texture, and defies the diminutive footprint of a worker’s cottage in Melbourne’s …

Most read

Latest on site

Calendar