Endorsed by

Garden spirit: Project Nymph

Paying homage to the nearby Royal Botanic Gardens and Fawkner Park, this alteration and addition to a Victorian terrace house by Zen Architects in Melbourne’s South Yarra brings the gardens inside, creating a nourishing and restful backdrop for life.

In Greek mythology, nymphs are spirits of the natural world, depicted as beautiful maidens who inhabit rivers, forests, mountains or meadows. Similar to the Latin concept of genius loci – the spirit of a place – these goddesses are bound to particular landscapes. Project Nymph, the renovation and extension of a Victorian terrace house in Melbourne’s South Yarra, was named in recognition of Zen Architects’ focus on creating a sense of place. Paying homage to the dwelling’s proximity to the Royal Botanic Gardens of Melbourne and Fawkner Park, the architects have responded to the landscape, establishing a strong connection between the house and the gardens that bookend the street. The result is a nourishing and restful environment for a busy mother and her young daughter, with enough room to accommodate regular interstate guests.

The architects have avoided domestic imagery, seeking instead to create a space akin to a garden pavilion.

The architects have avoided domestic imagery, seeking instead to create a space akin to a garden pavilion.

Image: Derek Swalwell

The existing house was a single-fronted terrace, and the renovation has been conceived as an “old box” and a “new box” connected by a vast double-height volume – the boxes being the original terrace and a new two-storey addition at the rear of the site. The connecting volume is partially glazed and partly covered by a tall timber pergola, and on reading the floor plans the junction between the interior and exterior of this connecting volume is vague. This translates into the lived experience of the house, as the material qualities are continuous between the interior/exterior threshold, bringing the qualities of the courtyard garden into the kitchen and dining area.

Project architect Laura Bulmer explains that Zen intentionally avoided domestic imagery, in a move to take the emphasis off household “stuff.” This is particularly evident in the kitchen and dining area, which feels akin to a garden pavilion. Laura gives credit to the owner’s bravery in allowing the architects to bring typically exterior materials into the interior, such as the split bluestone pavers. The solid block wall that runs the length of the southern boundary was imagined as a garden wall, extending the garden reference further. Open riser timber stairs project from this wall, with the kitchen tucked underneath, giving the impression of the kitchen being under the canopy of a tree.

The second bedroom and ensuite are accessed via a long bridge that traverses the double-height volume.

The second bedroom and ensuite are accessed via a long bridge that traverses the double-height volume.

Image: Derek Swalwell

At the top of the stair, a bridge connects to the main suite with an adjoining terrace. During the design process, the architects were aware of a proposed development behind the site and were able to mitigate future overlooking with perforated screens that carefully edit views from this upper terrace toward the city, with the dome of the Melbourne City Synagogue in the foreground. In a joyful and appealing gesture, the second bedroom and ensuite are accessed via a long bridge that traverses the double-height volume and it’s from this vantage point that the overall effect of the textures and materiality really comes into force. Raw concrete blockwork, fibre cement, grey-stained hoop pine ply, blackbutt battens, bluestone paving and the black accents of the steel railings all contribute to the impression of a garden setting.

A double-height pergola made from recycled spotted gum brings a strong vertical dimension to the design.

A double-height pergola made from recycled spotted gum brings a strong vertical dimension to the design.

Image: Derek Swalwell

Outside, a double-height timber pergola made from recycled spotted gum brings a strong vertical dimension to the design and it’s this quality, paired with the positioning of the private outdoor space to the side boundary rather than to the rear, that differentiates this design from a typical terrace house renovation. The tall, narrow typology with a northern aspect is one that Zen Architects had previously explored in its Green House project in Carlton North, which shares similar spatial qualities and techniques for passive heating and cooling. With a strong focus on sustainable architecture, Zen Architects has employed a number of strategies for managing and storing heat gain in this project, including mechanical seasonal shading that tucks away under the eaves and is supported by the pergola. Other tools to manage heat gain include steel hoods to the ground-floor bedroom and study windows, which, in an opportune collaboration with the engineer, double as structural lintels.

A bedroom and study on the ground floor are contained within the original house – a cellular design that didn’t capitalize on the north-facing aspect. Zen has created two generous and luminous rooms here, employing its sensitive and energy-efficient approach to the restoration of heritage homes. The design for the new part of the build gives precedence to the living areas and main bedrooms, while wet areas and service spaces take a modest back seat. The kitchen, dining and living spaces open onto the courtyard, allowing them to swell when the glass doors are open and the retractable shading is overhead, or close down into smaller, cosy areas on cooler days.

The owner’s notable art collection provides flashes of colour and interest throughout the house and imagery from tales such as Alice’s Adventures in Wonderland is suitably akin to the theme of fantasy and mythology suggested by the project’s name. The “landscaped” effect of the material palette and the playful architectural gestures of the bridges and towering pergola give the house, as a whole, the impression of a garden “ stage . ” This landscape provides a supporting backdrop for the life that ensues, for the plants, the art and the people.

Products and materials

Roofing
Lysaght Klip-lok in Colorbond ‘Windspray’; Laserlite polycarbonate roofing; CSR Bradford Anticon insulation blanket and batts
External walls
Lysaght Spandek cladding in Colorbond ‘Monument’; Foilboard Green rigid insulation; Urban Salvage blackbutt battens in Grimes and Sons Weathered Edge
Internal walls
Boral Designer Blocks; Cemintel Barestone; plywood in Grimes and Sons Weathered Edge; Urban Salvage blackbutt ceiling battens in Bona clear matt
Windows
Double-glazed windows with timber frames in Dulux paint by Pickering Joinery; Breezway louvres; Viridian Energy Tech glazing
Doors
Designer Doorware door furniture; Halliday Baillie sliding door furniture; Brio sliding door tracks; Frits Jurgens pivot door mechanism
Flooring
Eco Outdoor split-stone paving; Urban Salvage tongue- and-groove blackbutt boards and decking boards; Big River Armourply blackbutt plywood
Lighting
Alpha LED downlight and wall washer; Volker Haug pendant; Molto Luce wall light; Havit Lighting spotlight
Kitchen
Astra Walker tapware in brass; Miele appliances in stainless steel
Bathroom
Astra Walker tapware, towel rails and hooks in brass; Caesarstone benchtop in ‘Pure White’; Laminex Aquapanel wall linings
Heating and cooling
H2O Heating hydronic heating; Shade Factor retractable shading; Fujitsu airconditioning
External elements
Kennedy’s Timbers recycled timber posts and beams in Cutek ‘Grey Mist’; Truss Forte Louvamesh metal screen

Credits

Architect
Zen Architects
Melbourne, Vic, Australia
Project Team
Laura Bulmer, Ric Zen
Consultants
Builder Dome Building Projects
Building surveyor Red Textas
Energy rating Filter ESD
Engineer Tim Gibney and Associates
Landscaping Lucy Williams (design), BRS Landscape (construction)
Lighting Light Project
Site details
Site type Suburban
Site area 218 m2
Building area 250 m2
Category Residential buildings
Type Alts and adds
Project Details
Status Built
Completion date 2017
Design, documentation 24 months
Construction 9 months

Source

Project

Published online: 28 Nov 2018
Words: Hannah Wolter
Images: Derek Swalwell

Issue

Houses, October 2018

More projects

See all
The house occupies a site that, for two decades, had been maintained as a fenced private lawn. A cloister at the street corner preserves the memory of this emptiness. ‘Memory palace’: Subiaco House

A new house in Perth at once recollects and reconsiders the suburban house, employing a garden room to mediate between individual and collective suburban life.

The south facade overlooks a park and Fitzroy Town Hall. Two courtyard houses occupy the top floor, their courtyards seemingly carved out of the glazing. Community, not commodity: Whitlam Place

A self-initiated housing venture in Melbourne’s Fitzroy, replete with conceptual clarity, delicate form-making and extraordinary quality of finish, is a rare counterpoint to the uniformity …

Concrete panels on the facade recede, tilt and fold to provide solar protection yet also reveal sliced silhouettes of life within. A dramatically cantilevered volume accommodates a recital hall. Coalescence of art and city life: The Ian Potter Southbank Centre

The new home of the Melbourne Conservatorium of Music is a sensuous architectural vessel that supports musical learning as it mediates between performer, audience and …

Porosity at the three public-street frontages, 
in particular the arcade on James Street, strengthens the building’s civic gestures. Urbane luxury: The Calile Hotel

A new hotel in Brisbane’s Fortitude Valley is evocative of luxury tropical resorts yet also carefully assimilates into the emerging urban character of the James …

Calendar