Projects

Current Projects

This is an article from the Architecture Australia archives and may use outdated formatting

South Hedland: Court

The South Hedland Justice Complex, left,by Spowers, is the first regional courts facility to include juvenile justice, court administration and community based services within the same complex. Adjacent to the existing police station, with a secure link between, the centre's planning allows the court's administration and community services to function independently of the courtroom. The architecture endeavours to give a sense of importance and dignity to the community, to convey a sense of justice and equality, and to provide an impartial setting for legal proceedings. Photo Jürg Hunziker

Adelaide: Pool

Tridente Architects, in conjunction with Hansen Yunken and Woodhead International, have developed a proposal for a new aquatic centre on the former Payneham Civic Centre site. The facility includes a 50 metre pool, a 25 metre warm-up pool and leisure facilities. Conceptually, the scheme embraces the notion of an outdoor pool, with the environment controlled by moveable screens and panels. This means that during summer months the pool will emulate an outdoor shaded environment. The proposal is one of three being considered by the state government

Melbourne: Car Sales

Gray Puksand’s design of the Brighton Toyota showroom, left, aims to reinterpret the architectural language of suburban retail, giving new expression to the glass box and fascia band of the traditional showroom. A curtain-like screen wall runs through the site and the rear of the showroom, creating a backdrop and stage-set presentation of the dealership and products to the public. The project is part of a $14 million site redevelopment for Toyota. Gray Puksand were involved in the project from the concept stage, creating the retail strategy, and continuing through to the design and delivery of the showroom. Photo Bart Maiorana

Sydney: Air Terminal

Bligh Voller Nield have rebuilt Ansett’s Sydney terminal from a one-level building with elements dating to the 1930, into a contemporary two-level facility, designed as Ansett’s “flagship” terminal. A two-year, three-stage process, starting from the eastern end, allowed the terminal to remain operational throughout the rebuilding period. The linear form also allows for future expansion at either end. The daylit check-in hall, on the upper level, offers dramatic views over Botany Bay with access to the refurbished concourses. The whole is covered by a simple sloping roof, with shading overhangs. Photo John Gollings

Melbourne: Apartments

Overlooking Albert Park Lake, Woods Bagot’s new apartment building on Queens Road will present an animated and varied front to the lake. The four lake-facing apartments are sheltered by a lightweight, vertical, fully operable sun shading system. The fibreglass fabric screens reflect and absorb the sun’s radiation, taking the heat and glare from the sun before it hits the glass. The system allows each occupant to independently modify the sun’s impact on the interior, while maintaining views across the lake, St Kilda and the city. The external effect is a kinetic facade of moving environmental screens

Melbourne: Early Learning

Young Architects have won a limited design competition for a new Early Years Centre at the Burke Hall campus of Xavier College, left. Catering for up to 150 students, the building provides independent facilities for the early learning centre, six new classrooms, library, administration, a community space and an atelier. Sited between historically significant Wren House and Villa Alba, the new building responds to the brief by using elements from these buildings in a contemporary manner

Brisbane: Bathroom

Russell Hall Architects has developed a new, highly ventilated wall system in this bathroom addition to a Queenslander in the West End, left and far left. The project is part of Hall’s broader commitment to developing designs appropriate for tropical and sub-tropical climates. Made of folded metal louvres, lapped horizontally, the wall is physically entirely open, allowing continual air movement. In elevation the wall is a series of overlapping metal layers, ensuring visual privacy in the tight suburban context. The open structure also reflects light through the wall, creating a subtle glow. Ventilation is crucial for cooling on this tight site which precluded overhangs, and is enhanced by a large ridge vent high in the roof

Melbourne: Beach House

A coastal house on the sand dunes at St Andrews Beach on the Mornington Peninsula, left is the first built project for Jean-Paul Rollo, a fourth year architecture student. Working in association with Peter Elliott Architects, Rollo has designed a strong, rectangular, linear form, in concrete block and render, anchored firmly in the sand dunes. Blade walls extend from the house to enclose a courtyard spilling into dunes and tea-tree. The entire roof - thirty metres long - is designed as a trafficable landscaped terrace, accessed via a concealed external stair, providing ocean and court views

Source

Archive

Published online: 1 May 2001

Issue

Architecture Australia, May 2001

More archive

See all
August issue of LAA out now August issue of LAA out now

A preview of the August 2019 issue of Landscape Architecture Australia.

Houses 124. Cover project: Garden Room House by Clare Cousins Architects. Houses 124 preview

Introduction to Houses 124.

Architecture Australia September/October 2018. AA September/October 2018 preview

Local and global recognition: An introduction to the September/October 2018 issue of Architecture Australia.

The August 2018 issue of Landscape Architecture Australia. August issue of LAA out now

A preview of the August 2018 issue of Landscape Architecture Australia.

Most read

Latest on site

Calendar