Miner adjustment: Quorrobolong House

Located in an area where underground coal mining is planned, this house has been cleverly designed by Fergus Scott Architects so that limited floor area touches the ground.

Building a house on a country property comes with a range of logistical issues, including those relating to requirements such as the supply of infrastructure (power, water and access), transporting building materials and equipment to the site, dealing with bushfire regulations and finding a reliable local builder. In parts of the Hunter Valley in New South Wales, there is now an additional consideration that affects design and construction: underground mining. Crown rights to minerals and petroleum means that land ownership is not even skin deep.

When the owners of Quorrobolong House bought this Hunter Valley property, they knew that longwall underground coal mining was planned for the area. While they suspected the start date might be delayed due to a falling coal price, they decided to plan for the “inevitable” by incorporating measures that would allow their new house to accommodate minor subsidence.

Fergus Scott Architects came up with an ingenious solution: limiting the part of the house that touches the ground to a central communal area (kitchen and dining) and cantilevering a sleeping wing – which can be cranked up or down if necessary – on either side. To the east of the living area is the main suite (walk-in robe, ensuite and bedroom), while to the west is the guest wing, with three bedrooms, two bathrooms and a larger room at the western end that can serve as a secondary living space or additional sleeping accommodation. These two wings consist in part of huge precast concrete beams that sit on piers.

The interior’s grey concrete and reddish brown timber pick up the tones found in the trunks of surrounding trees.

The interior’s grey concrete and reddish brown timber pick up the tones found in the trunks of surrounding trees.

Image: Michael Nicholson

“We wanted the house to have a masonry content, but obviously not a small unit like bricks or blocks,” says Fergus. “Instead we needed the masonry to be monolithic so the house could have a degree of adjustability. The precast beams are simply supported and can be adjusted at each end. They form the cradle for a lighter structure – a series of steel portal frames.”

Wedged between each pier and the underside of the beams are small stacks of galvanized steel shims, each ten millimetres thick, hidden inside a dark steel cover. Inside the house, halfway along the longer, western wing, a narrow cork seam slices across the recycled karri floor to line up with a fine rib of polycarbonate wedged between two steel fins in the external walls. A hidden expansion joint is scribed across the ceiling and the roof sheets above it are lapped. The same elements can be found on either side of the central core of the building. In the event of any movement, or the wings needing to be jacked up or down, these slip joints will allow the building to flex and can be easily repaired.

<!— /5912001/AAU_AU_MR_side_300x250 —> <div id=’div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’> <script> googletag.cmd.push(function() { // googletag.pubads().refresh([gptRespAdSlots[0]]); googletag.display(‘div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’); }); </script> </div>

“We’ve taken a shadow line through all the claddings at those points of the building,” explains Fergus. “If a crack is going to occur, the idea is that it will occur along those lines. It’s not foolproof, but there is a level of in-built adjustability.”

Viewed front-on, the house is streamlined and elegant, its roof line angling down from a near-central apex to either end. Its two wings hover above the ground plane, allowing water to flow unimpeded down the gentle slope of the land. The external walls are divided into three horizontal elements: the concrete beams, which form the lower part of the walls up to sill height; a band of jarrah cladding incorporating shuttered operable windows; and fixed panels of glazing above. This clerestory glazing captures northern light, provides views out into the trees and allows the visual continuation of the ceiling plane so that the roof appears to float.

The roof line angles away from a near-central apex, allowing rainwater to flow unimpeded down the gentle slope of the land.

The roof line angles away from a near-central apex, allowing rainwater to flow unimpeded down the gentle slope of the land.

Image: Michael Nicholson

The tapering lines of the building are further accentuated by angled front corners, which project out towards valley views ringed by a distant mountain range. The colours of the materials – soft, grey concrete and warm, reddish brown timber – pick up the tones found in the trunks of the surrounding spotted gum and ironbark trees. From some viewpoints the house melds into the bush.

While the building’s structural elements are, in Fergus’s words, “rigorous and hardworking,” his favourite aspect of the house is the sequence of spaces viewed from the entry, which form a strong transverse section across the main, linear body of the building. Here, sheltered by a portico, a pair of jarrah-clad doors swings open to reveal a view across a paved courtyard, through the dining area and out to a lawn terrace and the view. “We wanted to engage the building with the landform so it wasn’t just hovering above it,” Fergus explains. The northern courtyard provides a sheltered outdoor space for use in winter, while the summer lawn terrace, partly shaded by the building behind it, draws lines out from the building, connecting it and its inhabitants to the landscape.

Products and materials

Roofing
Lysaght Spandek roof sheeting in Zincalume.
External walls
Simply Pre-cast precast concrete with steel trowelled finish; hardwood cladding with rough sawn finish.
Internal walls
CSR plasterboard, painted.
Windows and doors
Acacia Joinery sliding windows and doors in jarrah timber with Intergrain finish; double-glazed windows; low-e glazing.
Flooring
Australian Architectural Hardwoods recycled blackbutt floorboards.
Kitchen
Fisher and Paykel fridge and cool drawer; Vintec wine fridge; Miele oven, microwave, warming drawer, cooktop and barbecue; Franke sink; Qasair rangehood; HVGM marble benchtops supplied by SNB Stone.
Bathroom
Brodware Industries tapware; Villeroy & Boch toilet and bath; Duravit basins.
Heating and cooling
Chazelles Cheminee double-sided fireplace.
External elements
Flamed granite pavers supplied by SNB Stone to courtyard.
Other
Custom blackbutt veneer cabinet joinery by Stephen Moore Cabinetmaking.

Credits

Architect
Fergus Scott Architects
Sydney, NSW, Australia
Project Team
Fergus Scott, Caryn McCarthy
Consultants
Builder ST and SG Booker
Cabinetmaker Stephen Moore Cabinetmaking
Engineer Simon May and Associates
Joiner Acacia Joinery
Lighting Tovo Lighting
Site details
Location Hunter Valley,  NSW,  Australia
Site type Rural
Category Residential buildings
Type Houses
Project Details
Status Built
Design, documentation 12 months
Construction 18 months

Source

Project

Published online: 11 Mar 2015
Words: Jenna Reed Burns
Images: Michael Nicholson

Issue

Houses, December 2014

Related topics

More projects

See all
The space is designed as a central public piazza linked by a clock tower and public forum, pictured here. Dynamic classicism: Piazza Dell’Ufficio

Branch Studio Architects has updated a dark rabbit warren of office spaces at a high school in Melbourne’s west into a “monastic” central public piazza …

On the inside and out, a combination of Corten steel, shuttered concrete and schist in the home gives a rustic look that merges nicely with the landscape. Well grounded: Oliver's Ridge

With a clear mandate to be elegant, yet passive, Queenstown’s Team Green Architects has delivered a home that is powerful in many respects.

The kitchen and living areas are filled with colour and texture, which makes this a home of unmatched vibrancy and energy. Small but mighty: Il Duomo

A contemporary take on elaborate Italianate ornamentation by Wowowa Architecture embraces colour and texture, and defies the diminutive footprint of a worker’s cottage in Melbourne’s …

Made of roughly 34 tonnes of steel, the stairwell twirls effortlessly above a garden bed. On a good buzz: B:Hive Smales Farm

This co-working space on Auckland’s North Shore by BVN is, by all accounts, a success story for its owners and its tenants.

Most read

Latest on site

Calendar