Saffire Freycinet

Set facing the Hazard Ranges, Tasmanian resort Saffire offers a holistic experience drawing on the natural beauty of its surrounds.

The “operational goal” of Saffire is to create lifelong memories for people. This immediately raises the stakes – no claims here about being “the best” or “the most,” it’s more about depth of experience. There is a homely quality, which is something the staff strive to deliver through their natural smiles and attention to detail, committing to memory things you mention in passing and delivering back surprising gifts throughout your stay.

This is a place very much about location. Architect Circa Morris-Nunn Walker’s contemporary scheme takes inspiration from the coastal setting, opening sightlines toward Coles Bay and the Hazards, while the interior design by Chada was inspired by the natural surrounds in the selection of materials and colour palette. These mountains are icons of the east coast of Tasmania that shroud the renowned Wine Glass Bay just an hour walk on the other side. The main building capitalizes on expansive views from all spaces, as does the entrance pier that projects the newly arrived guest to the highest vantage point. This theme continues in the suites, detached from the main building with large celery top pine box windows framing the vista.

The palette of materials, stone and timber, closely relates to the landscape.

The palette of materials, stone and timber, closely relates to the landscape.

Image: Peter Whyte

Custom rugs that reference the local flora and fauna appear throughout the suites and the main building, known as “The Sanctuary.” While the twenty suites have an international luxury feel, they are imbued with objects, books, materials and finishes that set them apart. Sandblasted grey and red marble and Tasmanian timbers – mainly Huon pine and celery top pine – abound in the interiors and architecture. This, combined with the eclecticism of small functional and decorative design features, lends the warmth and comfort of a coastal shack.

Light is definitely a key feature of the experience of both the interior and exterior of Saffire. David Becker, director of Point of View, charged with the task of lighting the interior and the complex curves and glass walls of the exterior, aimed to use as little light as possible and to focus on the guests’ ability to see the view. Another concern was reducing the external light impact of the building, “preserving the darkness of the environment as much as possible.” This is sensitively achieved through practically invisible ceiling lighting as well as floor and pendant lamps with zero spill.

The lounge and bar of the reception building. The roof is made from curved Tasmanian timber beams built in a ribbed structure.

The lounge and bar of the reception building. The roof is made from curved Tasmanian timber beams built in a ribbed structure.

Image: Peter Whyte

As I write this there’s a wide rainbow slung low across the Hazards clearly visible from the lounge and library areas that are filled with luxury design classics from Walter Knoll, Eames and Artifort. Mixed in with this are solid Huon pine coffee tables propped on large root and burl sections and 2.5-foot high and wide Huon pine stumps also doubling as coffee tables.

The two-tiered dining room is one of my favourite spaces, elegant and restrained. Leather upholstered pedestal Turtle chairs by Walter Knoll offer comfort and allow the diner a great vantage of the rest of the restaurant, especially from the top level. The feature suspended lights on the upper dining level were commissioned from Hobart-based designer Judith Abell. The downward form of the lights mimics the contours of the Hazards, the perspex rods sparkle, transmitting a fluorescent white light without dominating the tables below. Upstairs on the entry level there is a library lounge that, at night, is dominated by reflections from the large expanse of glass.

When you go to Saffire, book a spa treatment; I recommend the hot stone massage. Sourced from a disused quarry, the 375-million-year old pink granite stones have been carved and polished by a stone smith. I’m told that this same stone paves the way at the Empire State Building. It is beautiful, local and feels like coming home.

Products and materials

Walls
Timber veneer from New Age Veneers; External timber Orica.
Flooring
Silver gum from Modwood Tech; Recycled blue gum from Australian Architectural Hardwoods; Tascot carpets from Ulster Carpets; Rugs and carpets from Cadrys.
Finishes
Stones and marble from Apollo Marble & Granite; Elmosoft leather panels; Mirror and glass finishes from ASG Safety Glass; Plastic laminate from Parbury, Wilsonart; Fabrics from Specified Textiles; Bed coverings and cushions from Turner Brothers; Huon pine finishes supplied by Tasmanian Special Timbers.
Furniture
Furniture from AH Beard; Chairmans Rest; Country Design; Dickson Avenue; Fairbrother Joinery; Interstudio; Jardan; KE-ZU; Living Edge; Plantation Group and Thurstans Joinery.
Lighting
Custom pendants by Judith Abell / Futago; Other lighting from Bretnall Lighting; Diffuse Glass Lightworks; Gineico; Hub; ISM and Lightforce.

Credits

Interior design practice
Chada
Sydney, NSW, Australia
Project Team
Juliet Ashworth, Michael Watson, Kristi Wayman, Peter Walker, Poppy Taylor, Jarrod Hughes, Robert Morris-Nunn, Ganche Chua, Judi Davis, Chris Roberts, Garry Flemming, Tina Curtis
Architect
Circa Morris-Nunn Walker
Hobart, Tas, Australia
Consultants
Builder Fairbrother Construction
ESD Wood & Grieve Engineers
Facade engineering Hyder Consulting
Landscaping Inspiring Place
Lighting design Point of View
Project manager Stanton Management Group
Services engineering Wood & Grieve Engineers
Structural engineering Gandy and Roberts Consulting Engineers
Site details
Location Coles Bay,  Tas,  Australia
Number of stories 2
Site type Rural
Category Landscape / urban design
Type Hospitality
Project Details
Status Built
Design, documentation 16 months
Construction 16 months
Client
Client Saffire Freycinet
Website saffire-freycinet.com.au

Source

Project

Published online: 1 Dec 2010
Words: Pippa Dickson
Images: Peter Whyte

Issue

Artichoke, December 2010

Related topics

More projects

See all
From the spiral stairs to elongated voids, each element is integral to the home’s functionality and the design intent. Elastic geometry: Glebe House

Crafted with deference to the sculptural potential of architecture, this compact family home by Chenchow Little with “elastic” geometry is a lesson in tectonic editing.

The upper level of the bridge has been converted into green space, with snaking beds of plants. Fixed binoculars give visitors the opportunity to look out onto busy Lonsdale Street. Pattern is king: Melbourne Central Arcade

Melbourne architecture practice Kennedy Nolan has revitalized the public arcades of Melbourne Central, strengthening the centre’s character and heightening the user experience.

Colour has been used to differentiate the spaces and to elevate the interiors through playful but complementary colour schemes. Flying colours: Giraffe Early Learning Centre

In Sydney’s Northern Beaches, architecture studio Supercontext has restored and reused a heritage substation, converting it into a place for children to play and learn.

Each of Arc’s four facades matches the height and rhythm of neighbouring elevations, showing deference to its context. Tall towers amid brick warehouses: Arc

Demonstrating careful consideration of its heritage surrounds and with a mix of uses throughout, this finely detailed skyscraper by Koichi Takada Architects advances the social …

Most read

Latest on site

Calendar