First House: Seymour House

Swaney Draper Architects' intuitive response to the site and brief resulted in a sequence of calm, ordered spaces and an exploration of a home’s relationship to discipline and dreams. Sally Draper of Sally Draper Architects (previously of Swaney Draper Architects) reflects on one of her first projects.

The Seymour House was designed in 1997 while I was in partnership with Simon Swaney. By then, Swaney Draper had been operating for some years. We had designed numerous house renovations and some education projects but this was our first commission for a new country house.

A new country house is very different from an urban renovation project. There is no pre-existing built context to inform the design and the terror of the blank page can be very real. We were faced with the significant questions of how to insert a building into a pristine rural site and what relationship should be established between the two – it felt like a weighty responsibility.

The Seymour House (first published in Houses 22) was commissioned as a retreat for a busy Melbourne family. The site is a quiet corner of a large rural property, a grassy sloping site abutting the banks of the Goulburn River, about one hundred kilometres north of the city – an idyllic spot. Our first concept for the site was ambitious – a curved form creating an amphitheatre to the river. Thankfully we had a cost plan prepared very early in the process and it revealed a sizeable budget blowout. The problem was of such magnitude that “trimming” was not going to resolve it; a redesign was required and we found ourselves back with the blank white page.

Our second scheme was simpler, purer and ultimately stronger than its predecessor; it was not trying so hard. It was within our client’s budget and the project was able to proceed.

A sweeping skillion roof parallel to the slope of the hill accommodated the entire program: a double-height living space to the north, opening via broad steps to the river, and a two-storey component to the south with an open first-floor gallery from which bedrooms and bathrooms are accessed. This simple, singular gesture created a house that encourages its inhabitants to be together, like a traditional country cabin. This was very different from the contained rooms of the Victorian house the family inhabited in town, and provided them with the feeling of retreat and escape they had been seeking.

The Seymour House has a spareness to it, an economy of means, which is something we continue to value highly, in terms of both the fiscal and the environmental responsibility it represents. The paring-back process from the first to the second scheme removed the fat, leaving a leaner and purer result.

Extensive glazed walls loosely enclose the living areas, opening up to merge inside and out.

Extensive glazed walls loosely enclose the living areas, opening up to merge inside and out.

Image: Trevor Mein

The orthogonal geometry of the house provides calm, ordered spaces. The upper-level gallery acts as a structuring device running the length of the house. Its textured underside adds richness and detail to the otherwise minimal interior palette. Glazed walls loosely enclose the living areas, merging inside and out, while a massive rendered masonry hearth anchors the space.

Externally the house is somewhat fragmented beneath the unifying canopy of the roof. Projecting decks and upper-level bedrooms create a range of external spaces around the house from which to enjoy and connect with the site. This strategy of fragmenting the plan and enmeshing the house and the site has been developed further in many of our subsequent country and coastal houses.

<!— /5912001/AAU_AU_MR_side_300x250 —> <div id=’div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’> <script> googletag.cmd.push(function() { // googletag.pubads().refresh([gptRespAdSlots[0]]); googletag.display(‘div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’); }); </script> </div>

The Seymour House provided a valuable opportunity to consider some big questions. At about the time we were designing the house, I was asked to give a lecture at the University of Melbourne. I called the lecture Discipline and Dream. I spoke about the discipline of the client’s brief, the environmental performance, the structural resolution and the integrity of materials, all needing to be fully considered and resolved. Balanced with this is the idea of “the dream,” the intuitive response to the specific nature of a project in a particular place. The dream of the Seymour House is the idea of lying on your back on the grassy slope looking at the river – and this is what the house does.

The relationship between the house and the site, and the question of how to inhabit the emptiness, have become lifelong areas of interest for me – an investigation that began as the seed of an idea with this first country house.

Credits

Architect
Swaney Draper Architects
Project Team
Sally Draper, Simon Swaney, Tony Apolloni
Consultants
Builder Young and Peterson
Structural engineer Tim Hall & Associates
Site details
Site type Rural
Category Residential buildings
Type Houses
Project Details
Status Built
Completion date 1998
Construction 25 months

Source

Project

Published online: 2 Feb 2016
Words: Sally Draper
Images: Trevor Mein

Issue

Houses, October 2015

Related topics

More projects

See all
A steel frame extends the geometry of the house, mediating between living space and garden terrace. Artwork: Petrina Hicks. Volume and drama: White House

This crisp addition to a Federation home exuberantly manoeuvres light, space and monochrome materials to masterfully meet the brief.

The home is an extension of the owner’s personality – she describes it as “earthy and grounded.” Safe harbour: Vikki's Place

In responding to the client’s need for a home that caters to a unique family structure, Curious Practice have achieved a fluid and unfussy home …

Referencing the geometry of the late Art Deco period, the S-shaped banquette helps zone the large open dining space, giving patrons a variety of seating options as well as privacy. Glamorous and gritty: Prince Dining Room

IF Architecture has taken cues from the history and culture of the Prince of Wales Hotel in Melbourne’s St Kilda to create a new dining …

Each room has been thoughtfully layered with iconic furniture pieces, custom-designed joinery, and premium fittings and fixtures. Populuxe pageantry: Zagame's House

Melbourne design firm Lukas Partners Interior Architecture combines bold colour, dramatic artworks and curvaceous geometries in the interiors for this new ninety-seven-room boutique hotel in …

Most read

Latest on site

Calendar