‘Quietly hardworking’: Sheppard Wilson House

Sam Crawford Architects has restored and extended a weatherboard cottage towards views of a heritage-listed Moreton Bay fig tree in the backyard.

There’s an understated quality in Sam Crawford’s residential projects that makes them appear all the more stylish and elegant. The Sydney-based principal of Sam Crawford Architects doesn’t believe in bells and whistles and his signature thoughtful approach primarily focuses on the client’s comfort. Homes need not make flashy architectural statements; rather they can be intelligently designed places for everyday living, as his recently completed addition in Sydney’s Bronte attests.

The project’s modest existing weatherboard cottage is one of the beachside suburb’s original houses. When clients Neil Sheppard and Emma Wilson first approached Sam it was with a relatively ambitious brief calling for an extension that would accommodate two kids’ bedrooms, at least one guestroom, a study, an open-plan living space and a kids’ area.

The new two-storey rear addition is generous in scale, but not out of place in its richly eclectic suburban context.

The new two-storey rear addition is generous in scale, but not out of place in its richly eclectic suburban context.

Image: Brett Boardman

Because they didn’t have any preconceptions, Sam was free to explore different ideas; however, it was clear that there was only one solution. “With most clients we’ll suggest a soft transition to the rear that’s in sympathy with the existing house, but in this case the brief called for something larger than could ever be accommodated in a form that would sit easily with the cottage,” he says. “So we did something completely different and set it a long way back from the street.”

The cottage is in one of a number of Waverley Council’s Heritage Urban Conservation Areas and while the new two-storey addition complies with the presiding height restrictions, it’s still generous in scale. This generosity of proportion is balanced by the massive Moreton Bay fig tree at the western rear of the property and the hulking three-storey neighbour on the south. It ensures that the addition is not out of place and is resolutely mindful of its richly eclectic suburban context.

<!— /5912001/AAU_AU_MR_side_300x250 —> <div id=’div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’> <script> googletag.cmd.push(function() { // googletag.pubads().refresh([gptRespAdSlots[0]]); googletag.display(‘div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’); }); </script> </div>

A sense of cohesion between new and old was also of visual importance to the overall scheme, so first Sam renovated the existing cottage to near-original condition. The refurbishment not only restored the structure, but also helped meet the brief’s programmatic requirements. He divided the large front room into the study and guestroom and inserted a new bathroom in between. A discreet bifold door in the corridor can be used to zone this area from the rest of the house, providing guests with privacy.

It’s a logical plan that aligns rooms on the northern side with the corridor running east on the south. The corridor’s side wall is original, retained closer to the boundary than Sam was permitted to build. Tucked neatly behind the guestroom is the kids’ area/TV room that sits within the cottage’s original footprint and abuts the courtyard. “We always try to incorporate a courtyard space that’s facing north and can be opened up. We thought it would be nice to have a table here and use the large window as a bench to sit on. And the windows [of the TV room] also open up the whole corner of the cottage,” Sam explains.

The full-height glass doors frame the heritage-listed Moreton Bay fig tree.

The full-height glass doors frame the heritage-listed Moreton Bay fig tree.

Image: Brett Boardman

This transitional zone gives rise to the threshold between the existing structure and the new addition, in which the corridor cleanly “extends” into the stair. Sam introduces ironbark to the material palette and uses it dynamically yet judiciously to contrast with the oak timber flooring. Applying the darker timber to the stair, three-step threshold and large window reveal creates definition and visual intrigue in a zone that would have appeared washed out without such material accents.

An expansive, light-drenched open plan characterizes the addition’s living areas. The space is minimal and clean, heightened by a three-metre-high ceiling and a deliberate lack of embellishment. A custom concrete kitchen island installed below a spotted gum panel feature, plus blackened aluminium window and door frames, anchors the space without detracting from the view.

Externally, the weatherboard cottage has been restored to near-original condition.

Externally, the weatherboard cottage has been restored to near-original condition.

Image: Brett Boardman

The rear wall’s full-height glass doors welcome the outside in and frame the heritage-listed Moreton Bay fig tree. “That tree is the biggest, most impressive part of the site,” says Sam. “And because of the hill behind it, it gives [the plan] a beautiful sense of spaciousness.” The large glass doors also capture as much sunlight as possible during the winter months (along with the high row of north-facing windows), while the tree serves to shade the house during summer.

Sam uses passive design to great effect in order to avoid airconditioning. The ceiling’s concrete slab keeps the upstairs bedrooms cool, as do the reverse brick veneer and discreet sunshading. A central circular skylight offers the bedrooms and bathroom another source of light, which reduces glare on the brightest of days. The overall scheme is quietly hardworking – it’s a home that is both relaxed and comfortable. Sam’s attention to detail is strong, but nothing in the renovation or addition is laboured, making for an interior that is as well crafted as it is inviting.

Products and materials

Roofing
Colorbond Ultra sheets in ‘Surfmist’ and ‘Woodland Grey’.
External walls
Cement-rendered cavity brick in Dulux AcraTex; Design Pine weatherboard cladding; CSR Cemintel Barestone fibre cement sheets; Western red cedar battens with Cutek Extreme oil finish.
Internal walls
Gyprock plasterboard in Dulux Enviro2 ‘Natural White’.
Windows and doors
Alspec Hawkesbury Commercial Multi-Fold Doors, black anodized; Western red cedar windows in Cutek Extreme oil finish; recycled ironbark sills from Australian Architectural Hardwoods.
Flooring
Nash Timbers American oak flooring in Feast Watson tung oil finish; recycled ironbark stairs from Australian Architectural Hardwoods.
Lighting
WAF Ceiling pendant by Asaf Weinbroom; Lighting Partners Australia Logan Series ceiling-mounted spotlights.
Kitchen
Fisher and Paykel fridge; Westinghouse cooktop and oven; Qasair rangehood; Miele dishwasher; custom concrete island bench by Concreative; Silestone Blanco Zeus Extreme benchtop; Sussex Scala sink mixers.
Bathroom
Viridian mirror (ensuite); Apaiser Globe stone basins in ‘Graphite’; Toto Neorest Ex toilet (guest and ensuite); Sussex Scala basin mixer and shower/bath mixer; Amerind vanity drawers with American oak veneer; Silestone Blanco Zeus Extreme benchtop with integrated basin; Methven shower rail.
Heating and cooling
Locker Group horizontal metal screen shading, powdercoated in Dulux matt black; Big Ass Fans Haiku ceiling fan.

Credits

Architect
Sam Crawford Architects
Sydney, NSW, Australia
Project Team
Sam Crawford, Karen Erdos, Ken Warr, Aaron Leeman-Smith, Wendy James, Ellie Gutman, Benjamin Chan, Lionel Teh, Matthew Bolton
Consultants
Builder Prime Form Construction
Engineer Northrop Consulting Engineers
Hydraulic engineer ITM Design
Land surveyor Mitchell Land Surveyors
Landscape Spirit Level Designs
Lighting Lighting Partners Australia
Quantity surveyor QS Plus
Site details
Location Sydney,  NSW,  Australia
Site type Suburban
Site area 470 m2
Building area 240 m2
Category Residential buildings
Type Alts and adds, Houses, Residential
Project Details
Status Built
Design, documentation 12 months
Construction 12 months

Source

Project

Published online: 11 Apr 2017
Words: Leanne Amodeo
Images: Brett Boardman

Issue

Houses, December 2016

Related topics

More projects

See all
Kangaroo Valley Outhouse by Madeleine Blanchfield Architects. Mirror mirror: Kangaroo Valley Outhouse

A reimagining of the traditional Aussie outdoor dunny, this shimmering cube in the landscape offers 360-degree views and quiet sanctuary.

The space is designed as a central public piazza linked by a clock tower and public forum, pictured here. Dynamic classicism: Piazza Dell’Ufficio

Branch Studio Architects has updated a dark rabbit warren of office spaces at a high school in Melbourne’s west into a “monastic” central public piazza …

On the inside and out, a combination of Corten steel, shuttered concrete and schist in the home gives a rustic look that merges nicely with the landscape. Well grounded: Oliver's Ridge

With a clear mandate to be elegant, yet passive, Queenstown’s Team Green Architects has delivered a home that is powerful in many respects.

The kitchen and living areas are filled with colour and texture, which makes this a home of unmatched vibrancy and energy. Small but mighty: Il Duomo

A contemporary take on elaborate Italianate ornamentation by Wowowa Architecture embraces colour and texture, and defies the diminutive footprint of a worker’s cottage in Melbourne’s …

Most read

Latest on site

Calendar