Life on the edge: Shutter House

By peeling off the back wall of the house and opening the interior to a new exterior room, Baber Studio's addition to a Queenslander rejoices in the vibrant tradition of the backyard.

The new work embraces the Queenslander tradition where life happens out the back.

The new work embraces the Queenslander tradition where life happens out the back.

Image: Christopher Frederick Jones

Anyone who’s ever lived in or visited a Queenslander knows that life happens out the back. While the term “Queenslander” is used loosely and encompasses a wide range of design elements, for homes both grand and humble, over a century of construction in Queensland and northern New South Wales, there are recognizable common attributes. In Brisbane, city council development codes fiercely protect the Queenslanders’ prim and decorative street presence, often consisting of a front verandah and central door. The internal central hall is usually flanked both sides by symmetric rooms that serve as living and bedrooms, while out the back thrums the hearth of kitchen, bathroom and eating areas, often occupying enclosed sections of verandahs. This throb of activity continues into the backyards, where chook pens, water tanks, clotheslines, vegetable patches and any number of sheds and lean-tos define the owners’ preoccupations.

In many of Brisbane’s older suburbs, protected Queenslanders have endured numerous renovations to adapt to modern life. Baber Studio’s Shutter House renovation in Brisbane’s inner south adopts a thoughtful approach to the language of screening and verandahs, while maintaining the integrity of the original home’s modest proportions. Husband-and-wife design team Kim and Monique Baber was commissioned to provide the owner with a new kitchen and deck at the rear of the house, protected from the fierce western sun while embracing views to Mount Coot-tha and the western ranges.

<!— /5912001/AAU_AU_MR_side_300x250 —> <div id=’div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’> <script> googletag.cmd.push(function() { // googletag.pubads().refresh([gptRespAdSlots[0]]); googletag.display(‘div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’); }); </script> </div>

As Kim notes, “It is interesting that the character code is fixated on maintaining street appearance but is largely silent about what happens to the rear of the house, prioritizing the nostalgia of cottage ‘faces’ all nicely made up, while renovations are permitted to go gangbusters at the back of the house.” Many a grand “entertaining” deck has been grafted to the backs of these homes, looking, according to Kim, a bit like “elevated tennis courts.” Shutter House, circa 1920, sits on a small three-hundred-square-metre site, closely wedged against neighbours on either side, enjoying aerial views into a magnificent stretch of backyard vegetable patches and eclectic sheds.

Baber Studio peeled off the back wall of the house, opening the interior to a new exterior room. The hybrid space is demarcated by its floor of narrow, pencil-rounded blackbutt boards abutting the original wide pine flooring, with infilled gaps to protect new interior rooms below. The new verandah has a carapace of operable shutter windows that provide shelter from sun, rain, wind or neighbours’ eyes as desired. The modulation and fine-tuning of the openings are strengthened by the geometry of the verandah’s periphery: a jagged coastline of vertical timber and closed-cell polycarbonate strips, sans overhangs, that allows the occupants to take in the views from the very edge of the deck floor at orchestrated moments.

Protected from the western sun, the kitchen and deck look out to Mount Coot-tha and the western ranges.

Protected from the western sun, the kitchen and deck look out to Mount Coot-tha and the western ranges.

Image: Christopher Frederick Jones

Working on the principle that the edges of the deck are where people like to be, Baber Studio has dispensed with the need for greater floor space and heightened the impact and usefulness of the edge. From these angled platforms and pointed poop decks that create a subtle pelorus, one’s eyes are directed to the near and distant views, and at night to the starry skies. A series of bench seats along the edges also allows for occupation at optimal points next to openings. The generosity of the viewing platform is significant, given that only half a metre of extra space has been consumed by the new plan.

The timber casing of fast-silvering Western red cedar boards continues a common local language of extensions and outhouses. Part of that lexicon is the exterior staircase, wrapped in battens or lattice that often continues as a petticoat for undercroft spaces between timber stumps. Here Kim has incorporated the would-be exterior staircase into the interior, with a system of casement windows set into exposed studs of the external wall, and a delightful window seat nest hovering over.

Bench seats are placed next to openings for maximum enjoyment of the edge.

Bench seats are placed next to openings for maximum enjoyment of the edge.

Image: Christopher Frederick Jones

Opposite, the new kitchen also occupies verandah territory, although its highly crafted joinery components and smooth brush box timbers give a contrasting feel of interior comfort. A skylight punctures the ceiling above the bulkhead, where a panel of salmon pink paint refracts warmly coloured light around the space. A bathroom skylight also has the owners bathing in sunlight. In addition to the openings at the back of the house, a picture window above the kitchen sink and an adjacent casement opening offer further communication with neighbours in this social locale.

“The clients are very social with their neighbours,” says Kim. “The shutters and openings allow them to holler out to them.” Perhaps one of the most valuable traits of Brisbane cottage settlement, Kim suggests, is this “contiguous tract of informal backyards where boundaries quickly become amorphous in Brisbane’s jungle-like growth.”

Products and materials

Roofing
CSR Bradford Insulation foil-backed batts; Lysaght Custom Orb in Zincalume.
External walls
Boral fibre cement sheeting in Dulux ‘Mt Eden’; Danpalon Honeycomb closed-cell polycarbonate in ‘Ice’.
Internal walls
CSR Gyprock plasterboard in Dulux half-strength ‘Chalk USA’.
Windows
Custom shutters in Western red cedar from Cedar Sales, with Cutek stain; Lidco aluminium windows in black powdercoat; Aneeta sashless windows.
Doors
Centor top-hung sliding door; Hume Doors and Timber hollow-core timber doors; hardwood timber external gate by builder.
Flooring
Polished concrete with Pro Grind minimal exposure low-sheen finish; pencil round hardwood decking in Cabots external timber decking oil; hardwood tongue and groove flooring in Intergrain Ultrafloor satin finish.
Lighting
Copper Vj5 Lloop lamp in salmon, black and green; Aero Barn Pendant in cobalt blue from Barn Light (exterior); Jeremy Pyles Solitaire Pendant; Deltalight DOX 100 surface-mounted lights from Inlite (exterior).
Kitchen
Oliveri mixers; Caesarstone benchtop in ‘Snow’; Select Veneer brushbox cupboard door veneer fronts; solid brushbox open shelving with clear polyurethane finish; Smeg gas cooktop; Blanco rangehood; Omega wall oven; Miele dishwasher; Classic Ceramics Vogue glazed wall tiles in ‘Pistachio’.
Bathroom
Caroma Cube benchtop basin, Walvit wall-hung toilet and Quatro shower track mixer; Rogerseller accessories; solid brushbox vanity top; Classic Ceramics Mirage floor tiles and Vogue glazed wall tiles; Johnson Tiles glazed subway wall tiles.
Other
Custom brushbox seat built by Darra Joinery with upholstery by Kiss Upholstery in fabric by Warwick Fabrics.

Credits

Architect
Baber Studio
Brisbane, Qld, Australia
Project Team
Kim Baber, Monique Baber, Suzanne Stuart
Consultants
Builder John Rich Project Management Consultants
Engineer AD Structure
Joiner Darra Joinery
Site details
Location Brisbane,  Qld,  Australia
Site type Suburban
Site area 300 m2
Building area 140 m2
Category Residential buildings
Project Details
Status Built
Completion date 2014
Design, documentation 12 months
Construction 10 months

Source

Project

Published online: 16 Feb 2015
Words: Margie Fraser
Images: Christopher Frederick Jones

Issue

Houses, December 2014

Related topics

More projects

See all
On the inside and out, a combination of Corten steel, shuttered concrete and schist in the home gives a rustic look that merges nicely with the landscape. Well grounded: Oliver's Ridge

With a clear mandate to be elegant, yet passive, Queenstown’s Team Green Architects has delivered a home that is powerful in many respects.

The kitchen and living areas are filled with colour and texture, which makes this a home of unmatched vibrancy and energy. Small but mighty: Il Duomo

A contemporary take on elaborate Italianate ornamentation by Wowowa Architecture embraces colour and texture, and defies the diminutive footprint of a worker’s cottage in Melbourne’s …

Made of roughly 34 tonnes of steel, the stairwell twirls effortlessly above a garden bed. On a good buzz: B:Hive Smales Farm

This co-working space on Auckland’s North Shore by BVN is, by all accounts, a success story for its owners and its tenants.

The marble of the kitchen’s bespoke island and splashback punctuate an otherwise moody colour palette. Moody hues: 1906

A compact apartment in inner-city Sydney is transformed into a bijou home distinguished by rich colour and decadent materiality: 1906 by Amber Road.

Most read

Latest on site

Calendar