Endorsed by

Shutter House

Louise Nettleton Architects sensitively opens up an early-twentieth-century home without taking away its quiet sense of history and intimacy.

Conceptually, this grand old two-storey terrace house explores the specificity of modern design ideals within the constraints of a heritage project. Located in a tight-knit row of protected buildings in the heart of Sydney’s inner city, the property was originally built in 1915 and subsequently used as a boarding house before being purchased seventeen years ago by its current owner. Its heritage classification meant that during its recent renovation by Louise Nettleton Architects, the facade and the majority of the structure had to be retained in their original form, so “maximizing the site usage in an efficient and sustainable way from boundary to boundary was crucial,” Louise says.

The double-fronted L-shaped plan comprises ground-floor living, dining and kitchen areas, which wrap around a sun-drenched, north-facing courtyard, and three bedrooms, a study and two bathrooms on the upper level. The front entry opens to a hallway where an original wide opening was reinstated to provide a generous flow through to the more formal living zone, which was extended to incorporate the former eastern external side passage. An external door and additional window were also reinstated and beautifully frame the new banksia plants in the courtyard garden.

Kitchen joinery is eco-friendly bamboo; new tallowwood flooring is dark-stained to match the original hardwood floors.

Kitchen joinery is eco-friendly bamboo; new tallowwood flooring is dark-stained to match the original hardwood floors.

Image: John Gollings

The extension revealed the absence of proper footings in the clay foundations, leading to extensive structural underpinning along the existing detached side wall. Every ceiling throughout each level had to be replaced, many of the walls required structural bracing, repairing and patching, and there was no insulation in the roof. Once the structural modifications and repair work were completed, existing floorboards were sanded and stained a rich, dark brown and the walls painted a deep brown/green that beautifully sets off the owners’ extensive art and furniture collection.

Beyond the entry hall the house steps down to the rear of the property, where the modernized dining and kitchen areas have been transformed. Some original internal walls have been removed, external openings enlarged and more windows added to flood the interior with natural light and seamlessly connect the space with the courtyard alongside. The colour and texture of the eco-friendly bamboo cabinetry in the kitchen references the wider use of wood throughout the home, and sliding doors painted a burnt red have a subtle dialogue with the weathered hues of the original brickwork (as do other accent furniture pieces and finishes throughout the home). The original hardwood floors were matched with new
dark-stained tallowwood flooring.

The original wide opening of the entry hallway was reinstated for a generous flow through to the formal living room.

The original wide opening of the entry hallway was reinstated for a generous flow through to the formal living room.

Image: John Gollings

A compact new powder room behind the kitchen enjoys an unexpected picture window that frames the iconic Horizon Apartments building by Harry Seidler. Alongside the powder room a stairway leads down to a new basement cellar.

The elegant, solid-hardwood timber staircase leading upstairs from the entry hall was left in its original condition. Terrace houses are often dark through their core and “prior to renovation the upper level was virtually devoid of natural light,” says Louise. The solution was to introduce three new skylights, which flood the home with natural light through the central circulation zone and south-orientated second bedroom. A new lineal second bathroom, which sits above the extended living zone, is dually accessed from the main and second bedrooms, and from the expansive shower zone enjoys delightful views over the courtyard below.

A third bedroom and a home office are located towards the northern perimeter and open onto a compact, private elevated courtyard complete with a vegetable and herb garden that takes good advantage of the city and district views.

A skylight added to a south-facing bedroom.

A skylight added to a south-facing bedroom.

Image: John Gollings

The approach to the detailed design was to consider the brick, timber and stone of the existing house and create a dialogue between old and new. Louise introduced crisp white built-in polyurethane cabinetry or shelving elements in most rooms, which helps to draw the spaces together while retaining plenty of wall space for artworks. The red accents downstairs continue upstairs in the refurbished main bathroom, with bold, deep-red glass mosaic tiles creating a dramatic statement off the white hallway. Rich tones and textures along with oversized items, such as the traditional antique Japanese tansu storage cabinet in the dining room, enhance the eclectic narrative of the interior.

The new timber-clad, charcoal-toned side addition has been designed to step back from the original street facade, minimizing its presence along the descending sweep of the street vista and respecting the existing heritage-significant built form. To the rear, the courtyard garden integrates huge, original sandstone footing blocks, forming a path of stepping stones up to the weathered timber deck.

Sustainable design has been well integrated into the project and includes the use of ecologically sourced and recycled materials, cross-ventilation and ceiling fans on both levels, wall-hung hydronic gas-fired heating, low-energy pendant lighting, and a two-thousand-litre water tank concealed under the outdoor deck for garden irrigation. Beautifully detailed sliding timber shutters help manage solar penetration and heat gain/loss through external windows, ensuring the space stays cool in the warmer months and well insulated in winter. The roof was also fully insulated beneath the retained original roof sheeting.

The new timber-clad addition respects the existing heritage form of the house.

The new timber-clad addition respects the existing heritage form of the house.

Image: John Gollings

While the house has been opened up and unified with great success, and what Louise calls the “boarding house effect” has been overcome, the quiet sense of history and intimacy has also been retained, making the house an ideal place for contemplation and repose.

Products and materials

Roofing
Existing roofing; Velux aluminium skylights.
External walls
Stained Western red cedar cladding; existing bricks.
Internal walls
Painted Dulux ‘Walnut Hull’ and Murobond ‘Pure Natural Red’.
Windows and doors
Lidco clear anodized louvres; stained Western red cedar sliding external shutters designed by Louise Nettleton and made by Caporns; Halliday and Baillie shutter locks and flush pulls; Viridian SmartGlass glazing; painted sliding external doors.
Flooring
Existing flooring, sanded and stained; Boral tallowwood flooring; The Natural Floorcovering Centre rugs.
Lighting
Gardens at Night copper garden bollard.
Kitchen
AEG induction hob, oven, steam oven and dishwasher; stainless steel Electrolux fridge; Vola tapware; Debrich Custom Joinery stainless steel benchtops and stained moso bamboo cupboards.
Bathroom
Vola tapware; Academy Tiles wall and floor tiles; Reece white stone basins; Duravit Happy D basin and Starck 3 toilets; Vola bidet hose; DC Short heated towel rail.
Heating and cooling
Ceiling fans.
External elements
Merbau Australia Decking decking; boundary wall and planter boxes painted Murobond Murowash ‘Nickel’.
Other
Sedia sofa; Poul Kjærholm PK22 chairs; Hans Wegner sofa and Series 7 dining chairs; dining table designed by Louise Nettleton and made by Australian Architectural Hardwoods.

Credits

Architect
Louise Nettleton Architect
Sydney, NSW, Australia
Project Team
Louise Nettleton, Anna Moldt
Consultants
Builder Sandlik Constructions
Engineer SDA Structures
Landscaping Belinda Pulver with Louise Nettleton Architects
Site details
Location Sydney,  NSW,  Australia
Site area 160 m2
Building area 225 m2
Category Residential buildings
Type Alts and adds, Houses, Residential
Project Details
Status Built
Design, documentation 26 months
Construction 9 months

Source

Project

Published online: 20 Aug 2014
Words: Lucy Moloney
Images: Barton Taylor, John Gollings

Issue

Houses, April 2014

Related topics

More projects

See all
At night when the apartments are lit from within, the rhythm of life inside is projected on the building’s facade. Photograph: Rory Gardiner. A neighbourly narrative: North Fitzroy by Milieu

This modern take on the classic walk-up apartment – by Fieldwork and Flack Studio – is arranged around a verdant central courtyard, designed to foster …

Storybook House inspires a childlike delight with its playful details, including secret compartments and an arched entry to the living room. Artwork: Sally Smart. Childlike delight: Storybook House

Folk Architects’ addition to a terrace in Melbourne’s inner-north stretches the limits of its compact site to create a pragmatic and surprising family home.

The central courtyard, lined with a landscaped garden, frames the sky and forms a pivot point around which daily life revolves. A calming plan: Courted House

Embracing the elements inherent in traditional courtyard houses, this home by Breakspear Architects in Sydney’s inner-west uses rational geometry in a way that is poised, …

Each house in this “dichromatic duo” has a unique identity inspired by the materials and geometry of Port Fairy’s built fabric. Dichromatic duo: Hello Houses

Perpetuating the verandah culture that exists in Port Fairy, a coastal town in south-west Victoria, this pair of houses designed by Sibling director Nicholas Braun …

Most read

Latest on site

Calendar