A lesson in collaboration: Sly Brothers Semi

Taking a neighbourly approach to design and construction, this addition to one in a pair of historic attached cottages by Archisoul in beachside Sydney preserves a connection to Australia’s coast-dwelling past.

All buildings have a story to tell: the story of the lives of the people that have interacted with them and the story of their place. Archisoul Architects was entrusted with reimagining and restoring two unassuming timber-clad cottages in Manly that occupy a unique place in the area’s history and in the story of Australia’s beach culture.

In the last decade of the nineteenth century, the Sly brothers, a couple of local fishermen, built the pair of semi-detached cottages, which sit close to Manly beach. From the rear of these houses they would take their boat to the nearby beaches and patrol the waters, in what some historians see as the establishment of surf lifesaving in Australia. With a story such as this that goes to the heart of Australian beach culture, there is little wonder these two humble cottages were deemed to be of high heritage value.

Recessed rear windows and doors provide privacy from the neighbouring cottage to the north.

Recessed rear windows and doors provide privacy from the neighbouring cottage to the north.

Image: Tom Ferguson

In addition to the heritage importance, the project also dealt with an unusual, but effective, client arrangement that generated almost as many stories as the building’s past. One of the owners of the cottages asked Archisoul to take on the renovations. After initial contact with the council, it was recommended that both cottages should be tackled as one project. This was not as easy as it sounds, as the owner of the adjoining cottage lived 16,000 kilometres away in continental Europe. Nonetheless, when contacted, the jetsetting neighbour was more than happy to collaborate in the rebuilding of the cottages and the result is an Australian beachside home in the spirit of European sophistication and comfort.

The first challenge the architects faced was the variance in the briefs, budgets and timeframes of the two separate clients. While the fronts of the cottages were given the same aesthetic treatment, that’s where the similarities ended. Jo Gillies, principal and director of Archisoul, says the project was “two different houses that share a common wall.” There were complex negotiations between the design team and the two clients in order to agree on an aesthetic strategy for the common aspects of the project. A strong juxtaposition between the old and new was used as a way of “honouring the past and defining the new,” and this is no more evident than in the southern cottage, where its small site and long, south-facing facade called for some clever architectural interventions to overcome the limitations.

Reclaimed bricks from the existing cottage act as a connecting element between levels.

Reclaimed bricks from the existing cottage act as a connecting element between levels.

Image: Tom Ferguson

The first tactic was to retain and reuse as much heritage material as possible in the existing cottage. All the timber floors were retained, and timber wall panelling was restored along with the ornate pressed metal ceilings. A clear delineation between the existing cottage and the new addition is made with sand-coloured polished concrete flooring. This, along with the warm tones of the plywood ceiling, give the space a beach-like feel. Bricks reused from a demolished chimney extend the original ground-floor fireplace to the first floor, connecting the two levels and offering a textural feature in the new living space, which is otherwise smooth and slick.

Over the dining area, a glass ceiling forms the floor of the upstairs study and allows light to pour into the downstairs space. Far from being dark and pokey, the central section of the house is dramatic and open. The client wanted people to “look up” when they entered the new section of the house and the glass connection allows for this to happen.

<!— /5912001/AAU_AU_MR_side_300x250 —> <div id=’div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’> <script> googletag.cmd.push(function() { // googletag.pubads().refresh([gptRespAdSlots[0]]); googletag.display(‘div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’); }); </script> </div>

The kitchen island acts as a mediating device between the dining area and the living area, which connects out to the back courtyard. The whole of the ground floor can be opened up or screened off, and the polished concrete floors have in-slab heating, ensuring year-round comfort and flexibility. In general, the colour palette is conceived as “timeless and flexible” – nuanced neutrals of white and sand are contrasted with black, grey and brass accents.

Despite the proximity to the neighbours and the southerly aspect, the upstairs rooms are light-filled and private. Screening devices and windows have been carefully positioned to maximize light and minimize overlooking. The soft palette is continued on the upper levels, with oak flooring in the bedrooms and plywood ceilings. Clerestory windows from the internal bathrooms borrow light from the glazed study space, ensuring that they too are well lit from multiple directions.

This project by Archisoul is an interesting lesson in collaboration. Skill and experience have delivered satisfaction to both clients and their differing needs, as well as allowing for these heritage structures to accumulate the stories of a new generation of occupants.

Products and materials

Roofing
Lysaght Klip-lok and Custom Orb in Colorbond ‘Monument’.
External walls
Nu-Wall aluminium cladding in Dulux Duratec ‘Zeus Monument’ .
Windows
Architectural Window Systems Elevate double-glazed windows in Dulux Duratec ‘Zeus Monument’; Steel Windows Australia double glazed windows in Dulux Duratec ‘Zeus Monument’; Velux double-glazed skylights from Atlite; Halliday Baillie window hardware in ‘Matt Black Chrome’.
Doors
Vitrocsa double-glazed sliding doors; Centor flyscreens.
Flooring
Mafi Oak Clear engineered timber in ‘Brushed White Oil’; original Kauri timber; Lumaris T glass walkway from G.James Glass and Aluminium.
Ceilings
Gunnersens DesignerPly in ‘Limewash’.
Lighting
LA Lounge lighting.
Kitchen
Miele oven, microwave and dishwasher; Bora cooktop and extractor; Leicht cabinetry; Caesarstone benchtops; mirror splashback.
Bathroom
Tiles from Earp Bros; Hansgrohe tapware; basins and toilets from Rogerseller; custom recycled kauri vanities.
Heating and cooling
Hydronic slab heating and electric underfloor heating from Devex Systems; Lopi gas fireplace; Vanguard external operable shading.
External elements
Danpalon roof sheeting; Eco Outdoor Miramar limestone pavers.
Furniture
Muuto dining table; Lange Production armchairs; MCM House coffee table; Walter Knoll sidetables.

Credits

Architect
Archisoul Architects
Sydney, NSW, Australia
Project Team
Jo Gillies, Kirrili Zimmer, Michael Fitzgerald, Russell Rice, Teneil Van Dyck, Katie Riley
Consultants
Builder Newmark Constructions
Energy consultant Efficient Living
Engineer Jones Nicholson
Landscape designer Podology Landscapes
Lighting LA Lounge
Site details
Location Sydney,  NSW,  Australia
Site type Suburban
Site area 195 m2
Building area 164 m2
Category Residential buildings
Type Alts and adds, Houses, Residential
Project Details
Status Built
Design, documentation 21 months
Construction 17 months

Source

Project

Published online: 28 Jun 2019
Words: Sing d'Arcy
Images: Tom Ferguson

Issue

Houses, April 2019

More projects

See all
From the spiral stairs to elongated voids, each element is integral to the home’s functionality and the design intent. Elastic geometry: Glebe House

Crafted with deference to the sculptural potential of architecture, this compact family home by Chenchow Little with “elastic” geometry is a lesson in tectonic editing.

The upper level of the bridge has been converted into green space, with snaking beds of plants. Fixed binoculars give visitors the opportunity to look out onto busy Lonsdale Street. Pattern is king: Melbourne Central Arcade

Melbourne architecture practice Kennedy Nolan has revitalized the public arcades of Melbourne Central, strengthening the centre’s character and heightening the user experience.

Colour has been used to differentiate the spaces and to elevate the interiors through playful but complementary colour schemes. Flying colours: Giraffe Early Learning Centre

In Sydney’s Northern Beaches, architecture studio Supercontext has restored and reused a heritage substation, converting it into a place for children to play and learn.

Each of Arc’s four facades matches the height and rhythm of neighbouring elevations, showing deference to its context. Tall towers amid brick warehouses: Arc

Demonstrating careful consideration of its heritage surrounds and with a mix of uses throughout, this finely detailed skyscraper by Koichi Takada Architects advances the social …

Most read

Latest on site

Calendar