Sleight unseen: Sorrento house

A respectful reworking of an existing house, this project by O'Connor and Houle Architecture + Environments blends old and new architectural elements imperceptibly to create a cohesive whole.

A short stroll from the beaches of Sorrento on Victoria’s Mornington Peninsula, Stephen O’Connor, one half of O’Connor and Houle Architecture and Environments, introduces Sorrento House with the line, “We didn’t have to do much, just make sure you could see the site.” This humble statement speaks volumes for the approach taken by the architects in reworking this existing home, which is tucked away in an incredibly picturesque pocket of grassy dune landscape and was originally designed some twenty years ago by fellow Melbourne practice Williams Boag Architects.

The initial brief to the new architects called for an additional dwelling, which would be located elsewhere on the site and provide the clients, a semi-retired couple, with a retreat when family descended over holiday periods. However, as the brief evolved, minor works to the existing home grew until it became evident that it needed a few major tweaks to allow it to handle the increased load. This, and the realization by the clients that they didn’t want to be banished to the garden for two or three weeks every year, shifted the focus back to the existing dwelling.

The renovation opened up the kitchen and 
dining area to adjoining gardens through floor-to-ceiling, high-performance glazing.

The renovation opened up the kitchen and dining area to adjoining gardens through floor-to-ceiling, high-performance glazing.

Image: Trevor Mein

Stephen notes several times as we walk through the project that there was much about the home the clients loved, and best efforts were made to remain deferential to the original design. In particular, the defining gesture of the singular sloping roof plane was cherished and when the long bedroom wing was extended south by several metres to double the size of the main bedroom, the pitch of the roof was retained. Easily the biggest modification to the home was the flipping of the living areas. Previously the kitchen and dining area occupied the southern half of the open plan. O’Connor and Houle has relocated this to the north, tucking the kitchen space into the most intimate corner of the room, while positioning the lounge area under the lofty raked ceiling at the other end. The counterbalance to this shift was the introduction of a plank-formed in-situ concrete wall that Stephen notes “provides some added weight to balance all the height and glass.” Stephen outlines the lengths the architects went to in getting this wall right, from the meticulous planning of the integrated fireplace and services to the on-site selection of specific formwork planks of Oregon timber to ensure they would give the right level of texture. This effort is rewarded; the new wall anchors the space while adding a level of tactility, a pleasing contrast to the smooth banks of glass and plasterboard.

Another significant modification is in the west wall of the living area, which was previously composed of both solid and glazed sections to alleviate the effect of the west-facing glass. O’Connor and Houle was able to remove all traces of the solid wall, thanks in part to advances in glazing technology. This created a completely glazed western edge and dramatically opened the living areas out to the gardens. As a precaution, the architects have also made provision for future connection of automatic external louvres across the deck, should the force of the western sun prove too much for the new glass.

O’Connor and Houle has relocated the kitchen space into the most intimate corner of the room.

O’Connor and Houle has relocated the kitchen space into the most intimate corner of the room.

Image: Trevor Mein

The remainder of the house has largely stayed true to the original, the extended main bedroom representing the only increase in building footprint. The compact proportions of the guest rooms and wet areas along the eastern wing reflect their intermittent use and were retained, albeit with a thorough makeover in O’Connor and Houle’s suite of typically crisp, inventive detailing and palette of warm, clean materials. A study nook along the corridor has been refinished with new joinery, while an original door from the main bedroom out to a small deck has been replaced with a signature element of this practice’s work – the deep, steel-framed bay window. This constantly evolving component of the practice’s repertoire has this time been lined internally with cork, then timber to create a thermal break, a refinement explored during this project that will no doubt be worked over in its next incarnation.

Having previously reviewed other O’Connor and Houle projects and discussed the minutiae of this window design, it was enlightening to hear Stephen elaborate further on how the practice believes this standard element of every home, of every building, can start to develop what is a rather barren, or in Stephen’s words “liberating but empty,” language for modern architecture. Through investigation of the basic elements and an “incremental experimentation,” lessons from each project are used to inform and develop the language of the next. The studio aims to create a kit of “iterations,” intimately understood and implemented critically in the pursuit of an endless refinement. This house, with its pre-existing framework, has proved a happy hunting ground for this kind of activity, and if Mies van der Rohe was right and God is indeed in the details, then this place should be consecrated.

Products and materials

Roofing
Metal deck.
External walls
White mahogany.
Internal walls
Plasterboard; timber lining; off-form concrete Windows: Viridian Sunergy glazing; Lockwood hardware; custom timber frames.
Windows
Plasterboard; timber lining; off-form concrete Windows: Viridian Sunergy glazing; Lockwood hardware; custom timber frames.
Doors
Custom timber doors.
Flooring
Tallowwood.
Furniture
Poliform; Artek.
Lighting
Gubi; Masson For Light.
Kitchen
Miele dishwasher; Wolf appliances; Qasair rangehood; tallowwood joinery; Vola taps.
Bathroom
Vola taps; Caroma basin.
Heating/ cooling
Hydronic.
External elements
Tallowwood decking.

Credits

Architect
O'Connor and Houle Architecture
Melbourne, Vic, Australia
Project Team
Stephen O’Connor, Annick Houle, Mitch Keddell, Barbara Lees, Henry Tinsley
Consultants
Builder Pitman Construction
Engineer Mark Hodkinson
Landscaping Fiona Brockhoff Landscape Design
Site details
Location Sorrento,  Vic,  Australia
Site type Coastal
Site area 4229 m2
Building area 520 m2
Category Residential buildings
Type Alts and adds, Houses, Residential
Project Details
Status Built
Completion date 2013
Design, documentation 6 months
Construction 12 months

Source

Project

Published online: 12 Feb 2015
Words: Brett Seakins
Images: Trevor Mein

Issue

Houses, October 2014

Related topics

More projects

See all
The space is designed as a central public piazza linked by a clock tower and public forum, pictured here. Dynamic classicism: Piazza Dell’Ufficio

Branch Studio Architects has updated a dark rabbit warren of office spaces at a high school in Melbourne’s west into a “monastic” central public piazza …

On the inside and out, a combination of Corten steel, shuttered concrete and schist in the home gives a rustic look that merges nicely with the landscape. Well grounded: Oliver's Ridge

With a clear mandate to be elegant, yet passive, Queenstown’s Team Green Architects has delivered a home that is powerful in many respects.

The kitchen and living areas are filled with colour and texture, which makes this a home of unmatched vibrancy and energy. Small but mighty: Il Duomo

A contemporary take on elaborate Italianate ornamentation by Wowowa Architecture embraces colour and texture, and defies the diminutive footprint of a worker’s cottage in Melbourne’s …

Made of roughly 34 tonnes of steel, the stairwell twirls effortlessly above a garden bed. On a good buzz: B:Hive Smales Farm

This co-working space on Auckland’s North Shore by BVN is, by all accounts, a success story for its owners and its tenants.

Most read

Latest on site

Calendar