Virtue of restraint: South Melbourne House

Showing restraint and simplicity, this new home by Powell and Glenn is animated by the changing light and shade throughout the day and into the evening.

Every once in a while I visit a house that sits so comfortably with its occupants and setting that the architecture, such as it is, appears almost invisible. This impression is an illusion, of course – much rigorous effort goes into the crafting of simple and casual-looking things, as any designer will tell you.

Nevertheless, such houses are almost always calibrated to the achievement of modest but clearly defined aims. They are almost always conspicuously lacking in design “dogma” – the aspirational baggage that can accrue when designers work on their own houses. The husband and wife team, architect Ed Glenn of Powell and Glenn and interior designer Edwina Glenn, who designed this South Melbourne home called it “stripping back the design-isms .” Put another way, this is a design that doesn’t have the architect’s handprints all over it.

The designers’ first aim seems to have been that of geometric and material simplicity. This is partly a response to the small site, and partly a response to the eclectic South Melbourne neighbourhood.

The house presents a flattened facade to the street and the bare render coating lends it a Mediterranean feel.

The house presents a flattened facade to the street and the bare render coating lends it a Mediterranean feel.

Image: Trevor Mein

Into this setting, the house presents a flattened facade that is austere to the point of near-blankness, resolving deeper on the block into a primary volume – a cube – as one glimpses its northern flank over the fence. In time-honoured fashion, apart from some window shutters, the facade is unmarred by any feature at all. The omission of even a house number leaves the first-time visitor to wander the winding, small backstreet knocking on possible doors in a process of elimination.

The bare render coating of the facade, installed with a special technique that results in a particularly hard finish, lends a Mediterranean feel to the house’s street front. The whole hovers between this visual impression and that of a pocket-sized Viennese proto-modernism, stripped back to the 1920s.

Upon entering the house, it becomes immediately apparent that the main cubic volume is divided into eight volumetric parts with a room in each octant, downstairs and up. It’s very rational and quite straightforward, making the house very legible to the observing architect. The two-level cube contains all of the house’s bedrooms, a tiny but adorable studio facing the street and a comfortable sitting room opposite a stair connecting the two levels.

The living space is cranked to align with the irregular shape of the site. Artwork (L-R): Joseph McGlennon; Brendan Huntly; George Baldessin.

The living space is cranked to align with the irregular shape of the site. Artwork (L-R): Joseph McGlennon; Brendan Huntly; George Baldessin.

Image: Trevor Mein

Both the sitting room and the downstairs child’s bedroom have French doors that open into a small, but welcome, north-facing, triangular side yard containing a steel fire pit, which was cheerfully lit on the early winter evening I visited. The yard is finished in gravel, with a slowly maturing coastal/Mediterranean planting scheme. High walls prohibit views into this private outdoor space, while looking outwards over the walls allows distant views of the upper levels of nearby houses and other buildings and a picturesque neighbouring palm tree.

The trapezoid shape of the block introduces an angular dynamic into the plan, and the single-level living, kitchen and dining space at the rear of the cube is cranked to align with the site boundaries, creating a western terrace. The ground floor living space, a harmonious if oddly shaped room, nestles happily between the small northern yard and the western terrace. The space faces due north-northeast and as a whole becomes a suntrap. A pergola of reclaimed tea-tree sticks in the adjacent terrace adds texture to the otherwise bare exterior, filtering the sunlight to create a further play of shadows.

Within the interior, light and shade play a pivotal role in making the simple spaces feel vibrant. At dusk, the spare interior is animated by the beams of lamps, combined with a restrained lighting scheme, throwing engaging diagonal shadows throughout. Again, simplicity of means satisfying a modest intention has been the key to creating quite theatrical results.

A pergola of reclaimed tea-tree sticks filters sunlight to create a play of shadows.

A pergola of reclaimed tea-tree sticks filters sunlight to create a play of shadows.

Image: Trevor Mein

When I asked the designers if they had laboured over the design in the effort to achieve the evident level of simplicity, I was surprised to learn that the plan had emerged quickly, early on in the process, and remained virtually unchanged from day one. I confess I am more accustomed to deceptively simple design work being the result of obsessive and laborious, even compulsive, attention and effort; but perhaps that is just a cliché.

The authors of this creative work have manifested something unusual – an architecture that renders neat encapsulation re- dundant, and refutes attempts to summarize it as one thing more than another. It is simple, and yet multivalent. From a stripped- back kit of parts, in an eclectic setting, they have achieved more than mere simplicity; they have created a particular and entirely coherent architectural answer to the question of “home.”

This is no mean feat, and they are to be commended for being so focused, so immune to the seductions of the “blank page,” and so committed to applying a restraint so thorough that it becomes a virtue.

Products and materials

Roofing
Lysaght Klip-Lok decking.
External walls
Rendered brick.
Internal walls
Painted plaster; drag-coat and technical render.
Widows and doors
Aplo Facade Solutions steel windows and doors; Viridian double glazing; internal doors in Dulux ‘Falcon Grey’; Mother of Pearl and Sons Sagittarius levers in aged brass.
Flooring
Victorian ash in Cutek finish; Hycraft Ravine wool carpet in ‘Pewter’; Signorino honed terrazzo tiles.
Lighting
Aggregato Saliscendi Suspension pendant and Tolomeo bedside lights, both from Artemide; Barovier and Toso pendant from Nicholas and Alistair; Catellani and Smith Lederam T1 table lamp; Objekto Eclipse lamp.
Kitchen
Franke sink; KWC mixer; Miele fully integrated dishwasher; Fisher and Paykel fridge; Ilve oven; AEG rangehood; H ä fele pull-out pantry and bin; honed statuario marble benchtop from CDK Stone; joinery by Gellibrand Cabinet Works in Dulux 2-pac ‘Silkwort Satin’ with stainless steel edge; MadeMeasure hardware.
Bathroom
Duravit Vero basin; Brodware Yokato basin and shower mixers; Astra Walker Icon bath mixer and showerhead; Barben Axis accessories; Dupont Corian benchtops in ‘Glacier White’ and ‘Pearl Grey’; Signorino honed terrazzo floor tiles; Trend Vitreo 150 Mosaic wall tiles; joinery by Gellibrand Cabinet Works in Dulux 2-pac ‘Natural White’.
Heating and cooling
Hydronic heating; Clearview Sun Control shutters and blinds.
External
Eco Outdoor Endicott paving.
Other
Jardan Wilfred sofa; custom dining table and dining chairs by Arteveneta; Muuto bar stools; vintage Arflex chairs; Poltrona Frau Dezza armchair from Space.

Credits

Architect
Powell and Glenn
Melbourne, Vic, Australia
Project Team
Ed Glenn, Edwina Glenn, Allan Hosking
Interior designer
Edwina Glenn Interior Architect
Melbourne, Vic, Australia
Consultants
Audiovisual Urban Intelligence
Builder B. J. Builders
Engineer A. F. Colafella and Associates
Landscaper Kate Seddon Landscape Design, Elk Landscape Developments
Site Details
Location Melbourne,  Vic,  Australia
Site type Suburban
Site area 220 m2
Building area 180 m2
Project Details
Status Built
Completion date 2015
Design, documentation 6 months
Construction 12 months
Category Residential
Type New houses

Source

Project

Published online: 9 May 2017
Words: Marcus Baumgart
Images: Trevor Mein

Issue

Houses, December 2016

Related topics

More projects

See all
Cantala Avenue House by ME. ‘A mini urban landscape’: Cantala Avenue House

A nuanced understanding of the Gold Coast’s colourful heritage, as well as its local quirks and character, is embedded in this neighbourly family home.

The modest brick home ads to the heritage character of the suburb. Simple yet sculptural: Marine

This rear addition to a heritage cottage on a raised corner block in Fremantle sits in harmony with the existing structure and enhances its cherished …

AIDA Show and Tell with Hassell: Di Stasio Citta AIDA Show and Tell with Hassell: Di Stasio Citta

This new video series celebrates the winners of the 2020 Australian Interior Design Awards.

Invisible House by Peter Stutchbury Architecture. Talking Houses with Peter Stutchbury:
Invisible House

In this instalment of the Talking Houses video series, Peter Stutchbury heads back to the breathtaking landscape that inspired the 2014 Australian House of the …

Most read

Latest on site

Calendar