Down by the river: South Yarra House

A quaint walkway stepping up from Melbourne’s Yarra River is the sole means of access to this 1930s brick home, where an extension by AM Architecture fulfils the owners’ desire for a treetop sanctuary.

Sitting within inner Melbourne’s fine-grained Domain Precinct, South Yarra House by AM Architecture binds together a semi-detached heritage dwelling and its expansive sloped site. The architects have drawn on a quiet design approach that subtly commands the experience of the home’s landscape and picturesque built context. Accessed solely via a quaint pedestrian walkway stepping down to the Yarra River, the 1930s house offered much charm but little connection to its surroundings. Seeking to make the most of the site’s wide-ranging views to the river and the city beyond, the clients wanted a “treehouse” from which to delight in the outdoors.

The extension is composed of two distinct parts. At the top of the house, a stepped copper shroud forms a striking silhouette of its clinker-brick neighbours’ pitched terracotta roofs. Below, a blackened space frame, also stepped, reaches up from the ground, softening the expansive twelve-metre-high northern elevation and breaking down the mass of the house with permeability and texture. Each element is designed to recede into their surroundings over time: the copper will slowly patina into washes of green, melding with the adjacent rooftops, and foliage will climb the frame, transforming the facade into a continuation of the rambling landscape.

A wall of black-stained cabinetry lines the kitchen’s western edge, affording it privacy from the neighbouring walkway.

A wall of black-stained cabinetry lines the kitchen’s western edge, affording it privacy from the neighbouring walkway.

Image: Dianna Snape

Internally, the extension is pulled away from the rear facade of the original house. A double-height void draws attention to the unassuming aged brick of the old home, whose rugged tactility and inflections provide unexpected warmth and richness to the crispness of the addition. The home’s original Victorian ash flooring is continued through the extension, where a generous kitchen and dining area is executed with simple detailing. The timber sides of the kitchen bench are topped with a finely profiled stone surface. A wall of sleek black cabinetry lines the western edge of the kitchen space, affording separation from the bustling walkway beyond.

The front of the house has been sensitively restored. While circulation has been redefined for modern living, the home’s original sense of comfort, enclosure and serenity has been retained. A new laundry and powder room, inserted into the existing building envelope, are saturated in a striking green hue that will eventually match the oxidized tones of the external copper cladding. Upstairs, the existing bedrooms have been restored and refinished with restraint. Incongruous additions were stripped back where necessary, while the primary corridor was widened and lined with joinery along the western edge. The bathrooms are pared back yet considered; heritage-inspired fixtures provide personality and gentle green accents add a playful touch.

The single new opening cast into the existing house is treated as a steel-lined threshold to the upper level of the extension. Here, a short bridge creates a sense of suspension within the double-height void and draws attention to the elevated nature of the home and the finely ribbed profile of the copper addition. Beyond, the main bedroom offers broad views to the established canopy and neighbouring roofs. A north-west-facing corner window fitted with perforated copper screens references the irregularity and grain of the home’s existing windows, bringing together the disparity of the old and the new. A central window with deep copper-lined eaves provides northern shading in summer. Wardrobes lacquered in white and oxidized green stop short of the ceiling, emphasizing the height of the space.

Older incongruous additions have been stripped back where necessary, while existing bedrooms have been restored with restraint.

Older incongruous additions have been stripped back where necessary, while existing bedrooms have been restored with restraint.

Image: Dianna Snape

The shroud and space frame dip and rise to modulate the experience of the site. To the west, the frame rises to form a screen that filters the sun, then lowers gradually to direct northern views to the Yarra, where the shroud lifts to maximize northern light. To the east, views to neighbouring flats are buffered by a lowering of the shroud, which rises once again to reveal a new south-eastern deck. Operable windows to the deck and northern fringe encourage cross ventilation while extending views to the far corners of the site, increasing the sense of space.

The site’s steepness and the lack of vehicular access directed the design and construction approach, including the lightness of the materials used. Director at AM Architecture Andrew Mellios says, “We deal with pragmatics in a direct manner and try to find a poetic resonance to how that’s expressed.” Seen from the Yarra below, the robust forms of the elevated home offer a surprising softness. Behind its gentle disguise, South Yarra House is a home hiding in plain sight.

Products and materials

Roofing
CASA Systems and Materials copper cladding in mill finish; Bradford Gold Hi-performance Batts.
External walls
CASA Systems and Materials copper cladding in mill finish; Academy Tiles and Surfaces matt ceramic tiles.
Internal walls
Plasterboard and glazing.
Doors and windows
Architectural Window Systems powdercoated aluminium windows; Spotswood textured glass; custom-made timber doors in Dulux ‘Lexicon Quarter’; Pittella hardware in ‘Polished Chrome’ and black powdercoat.
Flooring
Victorian ash floor with clear polyurethane finish; Prestige Carpets Stampede carpet in ‘Blizzard’.
Lighting
Rakumba Mass Light; Rotaliana String wall lights; downlights and spotlights from Euroluce.
Kitchen
Victorian ash timber veneer in black stain and natural finish; Caesarstone Jet Black 3100 benchtop; Abey Schock sink and Tink D-B kitchen mixer.
Bathroom
Duravit ceramic basins; Roca Duo Plus Oval Inset bath; Rogerseller Arq tapware in polished chrome; Sussex fixtures in polished chrome; Signorino Montecarlo terrazzo floor tiles and Monaco wall tiles in white gloss finish.
Heating and cooling
Daikin reverse cycle airconditioner.
External elements
Custom-made space frame by Minesco; timber decking in Cutek CD50 oil finish.

Credits

Architect
AM Architecture
Prahran, Melbourne, Vic, 3181, Australia
Project Team
Andrew Mellios, Emma Crea, Joanna Butler, Ryan Wilson
Consultants
Builder Habitat Construction and Developments
Engineer ACOR
Hydraulic engineer Umow Lai
Landscaping Eckersley Garden Architecture
Aboriginal Nation
Built on the land of the Boon Wurrung and Wurundjeri people of the Kulin nation.
Site Details
Location Melbourne,  Vic,  Australia
Site type Suburban
Site area 640 m2
Building area 240 m2
Project Details
Status Built
Completion date 2019
Design, documentation 14 months
Construction 14 months
Category Residential
Type Alts and adds

Source

Project

Published online: 6 Mar 2020
Words: Hayley Curnow
Images: Dianna Snape

Issue

Houses, December 2019

Related topics

More projects

See all
The nine-metre-high tower is clad in stained Tasmanian hardwood, coarse in texture and rich in the scent of ash and eucalypt. Memory keeper: In Absence

A collaboration between architect and artist, this poignant work in the gardens of the National Gallery of Victoria challenges the colonial legacy of art institutions, …

The avocado-hued reception gives a friendly first impression to the spaces beyond. Work the room: The Commons QV

This co-working space in Melbourne’s CBD designed by Foolscap Studio champions different working styles – from conversations in the amphitheatre to brainstorming in a sensory …

The house seems to sit on an axis that bisects the lake, the arc of two headlands, and the horizon of the ocean beyond. ‘Cinematic sublimity’: Wallis Lake House

Nestled against a ridgeline and taking in views to the distant peaks of the national park beyond, this new home in Whoota, on the New …

The centre is topped by a grand, cantilevering, 40-square-metre parasol structure. It is civic in scale, providing a powerful marker in the landscape. Architectural egalitarianism: Kingborough Community Hub

Built on the edge of the town of Kingston, Tasmania, this community hub is envisioned as the heart of a suburb that does not yet …

Most read

Latest on site

Calendar