Spirited simplicity: Skylit House

Architects Catherine Downie and Daniel North have long subscribed to German industrial designer Dieter Rams’ well-known “less but better” design philosophy. They’ve been using it to great effect in a portfolio of work characterized by elegantly pared-back residential interiors, and their recent renovation for clients Isaac and Mee and their three children is no exception. “When you’re trying to accommodate multiple functions in a predetermined footprint, your focus is on how to streamline those functions and maximize efficiency of space,” explains Catherine. “And the way we do that is by reducing, rather than adding.”

The original 1950s bungalow offered little connection to its generous north-facing backyard, which was a pity, considering its leafy location in Castlecrag, Sydney. So the architects opened up the living areas, introduced a new raked ceiling and punctuated it with three strategically placed skylights, framing northern views and letting in natural light. Any superfluous features were removed and, while a utilitarian quality prevails, there’s a sense of spirit and warmth in this space, created by the Herringbone oak floors and the kitchen’s green tiles and spotted gum sliding pantry doors, all of which are complemented by mid-century-inspired furniture. Interestingly, the kitchen isn’t so much the heart of this home as it is the backbone, essentially comprising a five-metre-long island bench that integrates cooking, preparation and washing areas, as well as appliances and storage.

The bathroom’s minimalist aesthetic is emphasized by an all-white palette.

The bathroom’s minimalist aesthetic is emphasized by an all-white palette.

Image: Felipe Neves

“We think of the island as a ‘rudder’ that directs the flow of everyday life, so instead of just operating as a large bench, it’s become the living areas’ key organizing element,” says Daniel. The multifunctional structure also extends into a cantilevered edge to incorporate a breakfast bar, while, at the opposite end, the cooking area is partially concealed behind a raised, stone splashback, which in turn not only reveals the architects’ careful planning but also their fine attention to detail.

It is the architects’ razor-sharp command of light that stands out most, and while this is evident in the design of the kitchen, it’s taken to the next level in the almost-uniformly white ensuite. An expansive skylight is positioned above the walk-in shower and the effect is nothing short of tantalizing. Catherine describes the act of bathing as a tactile, sensual experience and says they wanted to heighten that with their choice of materials. “We specified a handmade tile to line the walls from floor to ceiling, with an irregular glaze that reflects and bounces natural light around the space,” she says.

But the real delight comes from the way this dancing light echoes the reflections off the water in nearby Middle Harbour, further connecting this modestly sized family home to its impressive natural surrounds.

Products and materials

Internal walls
Plastered walls pained in Dulux ‘Vivid White’; handmade gloss green tiles
Flooring
Havwoods herringbone engineered timber floors
Joinery
Smartstone Carrara engineered quartz benchtop and splashback; spotted gum sliding doors to pantry; custom joinery; white polyurethane V-groove joinery
Lighting
Urban Lighting titanium surface-mounted downlight
Sinks and tapware
Abey Tink-D mixer in matt black and Lago undermount sink
Appliances
Bosch built-in oven and dishwasher; Smeg gas cooktop and island rangehood
Doors and windows
Timber-framed doors and windows painted in Dulux ‘Vivid White’; Madinoz hardware

Credits

Architect
Downie North
Project Team
Catherine Downie, Daniel North
Consultants
Builder BCM Aust
Joiner Josko Joinery Sydney
Landscape architect Emily Simpson Landscape Architecture
Site details
Location Sydney
Category Residential buildings
Type Alts and adds
Project Details
Status Built

Source

Project

Published online: 16 Oct 2019
Words: Leanne Amodeo
Images: Felipe Neves

Issue

Houses: Kitchens + Bathrooms, June 2019

Related topics

More projects

See all
Lighting is generally diffused or reflected back on to walls and ceilings helping to make the venue appear to glow at night. A public service: Rose Bay Hotel

Tasked with overhauling an iconic 1929 pub in Sydney, Richards Stanisich has combined rich textures and materials with a historical narrative to create an authentic …

A steel frame extends the geometry of the house, mediating between living space and garden terrace. Artwork: Petrina Hicks. Volume and drama: White House

This crisp addition to a Federation home exuberantly manoeuvres light, space and monochrome materials to masterfully meet the brief.

The home is an extension of the owner’s personality – she describes it as “earthy and grounded.” Safe harbour: Vikki's Place

In responding to the client’s need for a home that caters to a unique family structure, Curious Practice have achieved a fluid and unfussy home …

Referencing the geometry of the late Art Deco period, the S-shaped banquette helps zone the large open dining space, giving patrons a variety of seating options as well as privacy. Glamorous and gritty: Prince Dining Room

IF Architecture has taken cues from the history and culture of the Prince of Wales Hotel in Melbourne’s St Kilda to create a new dining …

Calendar