Endorsed by

Split House.

The renovation of a Sydney terrace house by Marsh Cashman Koolloos Architects offers a series of interconnected spatial experiences.

There are certain themes that, regardless of trends and current manifestations of aesthetic and form, are enduringly relevant to the making of something distinctly architectural. They include simplicity, responsiveness to brief and client and the notion of appropriateness. Houses in particular can suffer from a predisposition to showmanship and architectural extravagance, which arguably detracts from the notion of home and results in a reductive modernist pastiche or an overwrought materiality, clichéd in its sentimentality.

Good judgment in architecture requires not only a certain level of skill, but also an external set of limiting parameters that are either pre-existing in the project, consciously imposed by the architect or both. In the case of the Split House by Marsh Cashman Koolloos Architects, the limitations set up by the existing split-level house, the earlier 1970s renovation and the context of the Paddington terrace all combined to form a defined framework within which MCK could find the freedom to create a series of interconnected and tight spatial experiences.

A neutral material palette reflects the simple, elegant spatial arrangements.

A neutral material palette reflects the simple, elegant spatial arrangements.

Image: Willem Rethmeier

Taking an opportunistic approach, the architects set out to exploit every possible aspect of the house that was underused and had poor amenity. Inherent within the terrace design are the basement spaces. Located a full level below the street, these spaces usually connect to it via a narrow external staircase in the front courtyard, which renders the space ineffective and largely unusable, with minimal light and inadequate ventilation. A key move in the Split House was to directly address this lower level and make it an integral part of the house. With the removal of the front courtyard and its effective replacement a whole level down, MCK has created a clear connection through the house from front to back. Indeed, this is the only such connection, as the remaining spaces are linked vertically via voids and generally have a single orientation to either front or back. Consequently the house has a distinct sense of interiority, its rooms contained and internally focused.

A window into a courtyard on the lower ground level acts as a light well.

A window into a courtyard on the lower ground level acts as a light well.

Image: Willem Rethmeier

Pivotal to this aspect is the central void, a space that already existed but only over two levels. By expanding the void over three levels to incorporate the basement, MCK was able to create an organizing element to which the main rooms relate. The resultant distribution of spaces within the house is then understood in relation to the void and although floor space is a premium in compact houses, the trade-off in terms of amenity is of far greater benefit. The Split House is a constant play of removal and insertion of spaces and elements and can be understood as a collection of positive and negative spaces, defined by built objects within the perimeter walls and voids removed from the existing volume. Definition is given through materiality and surface. Timber is used for flooring and in particular ceiling and wall panelling. Joinery alternates between polyurethane and warm timber veneer and the quirky selection of a bathroom tile or kitchen splashback adds moments of the unexpected to an elegant and understated palette.

On the upper levels, three bedrooms are located around a central bathroom. The owners’ choice not to have an ensuite was a considered move given common sentiment, but one that creates a more generous and open master bedroom. The main L-shaped bathroom is located along the eastern side of the house; the shower recess, within a long narrow slot, was the result of shifting an old skylight from its original location to the new void. The full height of the house is also exploited here, extruding the space upwards, giving it an abundantly generous feeling and infusing it with southern light from the high-level windows. Existing structure is clad in timber panelling and the thematic use of materials is continuous throughout the house.

A living space with a balcony sits above the dining and kitchen.

A living space with a balcony sits above the dining and kitchen.

Image: Willem Rethmeier

To effect the full transformation from old to new, the rear elevation has been completely reworked. Incorporating a finely balanced aesthetic of timber, white walls and steel detailing, the facade relies on the deft handling of proportion and composition in order to achieve its apparent simplicity. In concert with the garden and the small rear structure, the house sits comfortably both in itself and in the context of its setting.

The Split House is an exercise in restraint, a project that sits above the register of the average renovation, but not in the realm of the extravagant. The house serves its occupants, limitation serves to constrain and constraints provide the opportunity to make what may be called “a real architecture.”

Products and materials

Roofing
Lysaght Klip-lok flat roof decking, Colorbond ‘Woodland Grey’; existing tiles.
External walls
EJF Engineering 6 mm plate steel frame and balustrade, Ferrador M10 paint by Wattyl.
Internal walls
Tasmanian oak stair balustrade; plasterboard, painted Dulux Lexicon satin Wash and Wear.
Windows and doors
Artarmon Joinery blackbutt-framed windows and sliding doors, Nautilus semi-gloss polyurethane finish; CS Cavity Sliders solid core cavity sliding doors; Halliday and Baillie flush pulls; Nilfire rooflight.
Flooring
Parkemo Vecchia Toscana timber flooring; Supertuft Escape Velour carpet, ‘Intrigue’; honed and sealed bluestone.
Lighting
Tom Dixon Beat lights; Reggiani Sombra recessed task lighting; Mini Box by Antares.
Kitchen
Neff oven; Abey sink; Scala mixer; Qasair rangehood; Highlander cooktop; Miele dishwasher; Calacatta marble benchtop; Black Japan island bench, walnut stain finish; Vogue Bianco ceramic tile splashback, matt white.
Bathroom
Kaldewei bath; Parisi toilet pan; Pozzi Ginori basin; Mizu bottle trap; Scala basin spout and mixer; Hansgrohe shower head; Vola mixer; Bisazza floor mosaic; honed bluestone.
Heating/cooling
Delmar gas ducted heating.
External elements
Somfy motorized PVC coated fabric and cedar external blinds; Stonehedge harcourt granite.

Credits

Architect
MCK Architects
Surry Hills, Sydney, NSW, Australia
Project Team
Steve Koolloos, Mark Cashman, Judith Dechert, Jonathan Israel
Consultants
Builder Aligra
Engineer SDA Structures
Landscaping Secret Gardens
Site details
Location Sydney,  NSW,  Australia
Site area 194 m2
Building area 223 m2
Category Residential buildings
Type Houses, Residential
Project Details
Status Built
Design, documentation 12 months
Construction 12 months

Source

Project

Published online: 24 Aug 2012
Words: Ted Quinton
Images: Willem Rethmeier

Issue

Houses, December 2011

Related topics

More projects

See all
Storybook House inspires a childlike delight with its playful details, including secret compartments and an arched entry to the living room. Artwork: Sally Smart. Childlike delight: Storybook House

Folk Architects’ addition to a terrace in Melbourne’s inner-north stretches the limits of its compact site to create a pragmatic and surprising family home.

The central courtyard, lined with a landscaped garden, frames the sky and forms a pivot point around which daily life revolves. A calming plan: Courted House

Embracing the elements inherent in traditional courtyard houses, this home by Breakspear Architects in Sydney’s inner-west uses rational geometry in a way that is poised, …

Each house in this “dichromatic duo” has a unique identity inspired by the materials and geometry of Port Fairy’s built fabric. Dichromatic duo: Hello Houses

Perpetuating the verandah culture that exists in Port Fairy, a coastal town in south-west Victoria, this pair of houses designed by Sibling director Nicholas Braun …

The black and white palette is tempered in the kitchen by a marble splashback and spotted gum timber floors. Exploiting the vertical: House in Darlinghurst

This former electrical substation at the end of an inner-Sydney lane is recast as a couple’s contemporary home by Tribe Studio through the empathetic and …

Most read

Latest on site

Calendar