Endorsed by

Sunrise Confectioners Factory

A former factory is the shell of this Melbourne residence, now housed above a boutique office space. Seamless detailing conceals the mess of daily life and gives the impression of ample space.

The Sunrise Confectioners Factory project, designed by Jolson and located in Greville Street, Prahran, in Melbourne, is an exercise not so much in problem solving as in question answering. T he biggest of these questions is: how do you provide an integrated professional office and substantial single dwelling with an equally substantial garden, in an inner-city suburb? The answer, apparently, is to find an appropriately sized former industrial property in a good location and literally raise the roof on a new occupation of the site.

If you can also use it to showcase the design techniques developed in a select architectural practice focusing on high-end residential and commercial design, so much the better. The results speak for themselves and this residence is a place of abundance - abundant space, abundant natural light, abundant architectural detail and abundant views. Combine this with a wealth of art, photography and stylish furniture and you have a framework for a prosperous, inner-city designer lifestyle that would be the envy of many.

The former Sunrise Confectioners Factory forms the shell of the residence, and its patinated facade provides a textured and weathered face for a pristine interior. The site has been redeveloped over three levels. The ground level contains Stephen Jolson’s architectural practice, within a small boutique office space; the first and second floors contain Stephen’s own dwelling; and a substantial grassed garden is located on the first floor adjacent to the living room, which spills out onto it.

The living room looks out onto a grassed courtyard.

The living room looks out onto a grassed courtyard.

Image: Scott Newett

The living space occupies the entire first floor and is open plan, with the exception of the playroom tucked neatly out of sight behind the fireplace wall. This theme of visual concealment by physical separation or other means is repeated throughout the house and is applied at the scale of whole rooms and joinery, and at most scales in between.

An enormous dining table, formerly belonging to Stephen’s parents, is the first item encountered in the living space. Its patina and gently scarred surface provide a warmth that the interior might otherwise have lacked. The table is paralleled by a stone kitchen bench, a monolithic piece of joinery with a shapely kitchen sink sunk into its surface. Standing at the sink, one is at the heart of the house, with a commanding view of the living space and the garden. A pixellated photograph of the old confectionery works forms a sliding screen that conceals the cooktops, preventing them from spoiling the pristine appearance of the space.

A wood box feeds the wide fireplace dominating the living space.

A wood box feeds the wide fireplace dominating the living space.

Image: Scott Newett

At the end of the kitchen joinery is the lounge area proper. No screen or barrier separates this space from the kitchen and dining; spatial zoning relies on the many metres between focal points of activity. When things are far enough apart, open plan works a treat. A wide, attractive fireplace dominates this space and, on digital command, a flat screen television can be coaxed out of the wall above the wood box. The surround-sound system that accompanies the television is concealed behind the plasterboard, with no visible parts.

Many aspects of the dwelling are automated in this fashion using a C-Bus system, which controls lighting, blinds, security, the bubbling water feature and even the fire pit in the garden, which can apparently be ordered to burst into flames on demand. The C-Bus system is of a type that Stephen has included in many client projects. There is certainly something convenient about an ability to shut the house down from the front door with the touch of a single button, even if there is something inescapably Jacques Tati-esque about the whole thing.

<!— /5912001/AAU_AU_MR_side_300x250 —> <div id=’div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’> <script> googletag.cmd.push(function() { // googletag.pubads().refresh([gptRespAdSlots[0]]); googletag.display(‘div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’); }); </script> </div>

Upstairs the theme of ample space, of the irrelevance of spatial constriction, continues. Everything is laid out in a spacious and simple manner, children at one end of the plan and parents at some remove at the other. A gymnasium sits at the eastern end, above the broad, shallow stair that links the lower and upper dwelling levels. The view from the upper levels is sweeping, and the shell of the old factory serves to block out in-looking neighbours. This project might be in Prahran, but it seems perched just above the city, with the skyline stretching away to the west.

The attainments of the project are not available to every architectural client, let alone every home owner, but to those so inclined and equipped, the house is a model of generous amenity and seamless detail. The design of the interior provides for effortless concealment of the mess and detritus of daily life, and the result is a series of visual tableaux that approach the pristine world of the magazine page. Whether this serves as a model for contemporary living is a question for another day; that it is a model for comfortable, even luxurious living is without question.

Products and materials

Roofing
Lysaght Klip-lok roof decking.
External walls
James Hardie Harditex, painted Dulux ‘China White’; Nuplex Insulclad styrene.
Internal walls
Plasterboard, painted, Dulux ‘China White’.
Windows and doors
Capral 200 Series aluminium awning and fixed windows and doors, powdercoated ‘Anotec White’; Viridian double-glazing, laminated; Architrend door hardware.
Flooring
Le Parqueteur European oak, finished with wax oil; Halcyon Lake ‘Ripzon Kontract’ carpet.
Lighting
Inlite Genie uplight; LPA trimless LV.
Kitchen
Miele ovens, cooktop and fridges; Qasair rangehood; custom stone sink; Architrend Supergrif tapware; Signorino Tile Gallery polished black granite; CASF Corian, ‘Bisque’; A & C Handly American oak veneer, ‘Black Japan Satin’.
Bathroom
Architrend Supergrif tapware; Rogerseller Soho shower; Streamline Zucchetti handshowers; 2-pac polyurethane joinery, ‘China White’.
Heating/cooling
Daikin ducted fan coils.
External elements
Atlantis lawn/drainage cell; Rock’n Stone river pebbles
Other
Reeflections aquarium; Le Corbusier chaise; Mario Bellini chairs.

Credits

Architect
Jolson
Prahran, Melbourne, Vic, Australia
Project Team
Stephen Jolson, Andrew Prodromou, Josh Saunders
Consultants
Automation and security Urban Intelligence
Builder LBA Construction
Engineer Burns Hamilton and Partners
Lighting and interiors Jolson
Mechanical engineer David Couper and Associates
Site details
Location Prahran,  Melbourne,  Vic,  Australia
Site type Suburban
Site area 386 m2
Building area 570 m2
Category Interiors, Residential buildings
Type Adaptive re-use, Apartments, Residential
Project Details
Status Built
Design, documentation 12 months
Construction 15 months

Source

Project

Published online: 1 Dec 2010
Words: Marcus Baumgart
Images: Scott Newett

Issue

Houses, December 2010

Related topics

More projects

See all
The house occupies a site that, for two decades, had been maintained as a fenced private lawn. A cloister at the street corner preserves the memory of this emptiness. ‘Memory palace’: Subiaco House

A new house in Perth at once recollects and reconsiders the suburban house, employing a garden room to mediate between individual and collective suburban life.

The south facade overlooks a park and Fitzroy Town Hall. Two courtyard houses occupy the top floor, their courtyards seemingly carved out of the glazing. Community, not commodity: Whitlam Place

A self-initiated housing venture in Melbourne’s Fitzroy, replete with conceptual clarity, delicate form-making and extraordinary quality of finish, is a rare counterpoint to the uniformity …

Concrete panels on the facade recede, tilt and fold to provide solar protection yet also reveal sliced silhouettes of life within. A dramatically cantilevered volume accommodates a recital hall. Coalescence of art and city life: The Ian Potter Southbank Centre

The new home of the Melbourne Conservatorium of Music is a sensuous architectural vessel that supports musical learning as it mediates between performer, audience and …

Porosity at the three public-street frontages, 
in particular the arcade on James Street, strengthens the building’s civic gestures. Urbane luxury: The Calile Hotel

A new hotel in Brisbane’s Fortitude Valley is evocative of luxury tropical resorts yet also carefully assimilates into the emerging urban character of the James …

Calendar