Social healing: Sunshine Coast University Hospital

Underpinned by the ethos and architectural language of the Sunshine Coast, this new hospital by Architectus and HDR is a robust response to operational and climatic requirements.

The Sunshine Coast, to the north of Brisbane, has long been recognized for the laidback coastal lifestyle it offers, in contrast to the faster pace and racier reputation of the Gold Coast to the south. Despite the relatively small size of its individual townships, the overall region is the ninth largest populated region in Australia. The latest facility to be added to strengthen services across this regional network is the $1.8 billion Sunshine Coast University Hospital (SCUH), located on a twenty-hectare greenfield site in Birtinya, a suburb in the unofficially named Kawana Waters area between Caloundra and Mooloolaba. Although Kawana Waters is now far larger than the original Kawana Waters development, it is yet to become a fully-fledged town. Until the projected development of the Kawana Town Centre adjacent to the hospital becomes a reality, along with a proposed railway link and the upgrade of the existing Kawana Way to a four-lane highway, the new hospital and its ancillary facilities stand free in a setting framed by melaleuca forests to the west and the coastal fringe to the east on the floodplain of the Mooloolah River.

The hospital stands free in a setting framed by melaleuca forests to the west and the coastal floodplain of the Mooloolah River to the east.

The hospital stands free in a setting framed by melaleuca forests to the west and the coastal floodplain of the Mooloolah River to the east.

Image: Chris Wardle

The architects of the Sunshine Coast University Hospital, Architectus and HDR, established a joint venture as members of the Exemplar Health consortium led by Lendlease. The public-private partnership project was won through a competitive selection process that required bidders to present fully developed schemes. These were guided by a masterplan prepared by Conrad Gargett with MAAP and Deicke Richards and by a reference design prepared by Conrad Gargett. The design approach adopted was anchored by an unshakeable relationship with the ethos of the Sunshine Coast and its contemporary architectural language, as illuminated by the works of the Sunshine Coast school of architects, including Gabriel Poole, Lindsay and Kerry Clare and John Mainwaring.

Underpinning the organization of the hospital are robust and decisive judgements in response to site and setting and a rigorous understanding of operational requirements. A north–south axis is anchored by the green spine of the major open courtyard that divides the hospital into two principal blocks. The three-storey East Building is the narrower of the two and houses clinical facilities, including the Adem Crosby Centre cancer clinic, along with research and training facilities. The simply defined, regular, linear form of the block is modulated along the length of its street frontage by the filigree patterning of screening battens, the projecting floor slabs, the ordering of the glazed openings and the mosaic of the coloured cladding panels. The six-storey, deep-plan West Building houses the principal diagnostic and treatment functions along with pathology, rehabilitation services and the maternity centre on the upper levels, with associated in patient rooms looking toward the hinterland to the west. Light penetrates the depth of the plan via four light wells rising through the full height of the building, echoing the contribution made by the main courtyard. The Facilities Management Centre and the nine-storey public carpark aligned along the western boundary shield the core of the hospital from traffic noise and the western sun.

The form of the three-storey East Building is modulated along its street frontage by vertical screening battens.

The form of the three-storey East Building is modulated along its street frontage by vertical screening battens.

Image: Chris Wardle

The three storeys of the principal inpatient wards are organized into two pairs of L-shaped units, the longer leg of each spanning from the West to the East Buildings across the main courtyard as twinned, narrow, single-corridor “fingers.” Many of the patient rooms offer a view to the ocean beyond, to the immediate landscape and to the planting within the main courtyard. The narrow plan of each ward enhances the availability of natural light and was envisaged to allow natural ventilation, although this ambition was ultimately ruled out for clinical reasons. The arrangement of the wards provides for a number of efficiencies, including the co-location of the public lifts and the positioning of the ward support spaces on the common circulation spine to enable a supervisory view through the length of each ward.

Many of the patient rooms offer a view – to the ocean beyond, to the immediate landscape or to the planting within the main courtyard.

Many of the patient rooms offer a view – to the ocean beyond, to the immediate landscape or to the planting within the main courtyard.

Image: Chris Wardle

The establishment of such a large tertiary hospital, removed from a thriving urban centre, has entailed the need to build its key clinical staff. Medical specialists and personnel have had to be attracted from other regions and other health systems. Similarly, the essential support staff had to be attracted and trained while the working patterns for the hospital are shaped. The description of the hospital as a “university” hospital signals the importance of an integral relationship between medical care and teaching, training and research. In part, the necessary training is provided by embedding teaching programs from the University of the Sunshine Coast and from TAFE, marshalled through the hospital’s Skills, Academic and Research Centre.

Arrival for most patients and visitors will be through the open forecourt, accessed from the northern approach. Titled the Outdoor Room, this entry court offers a memorable meeting and orientation place for the hospital and a significant civic space for the wider community. It links the body of the hospital to the south with the drum of the freestanding Health Institute and Auditorium, called the Hub, to the north. The forecourt is open to the sky and framed by a two-storey-high colonnade on all four sides, providing both shelter and filtered shade to link the Hub and its activities to the entry portico of the hospital. Despite the size of this refined and generous public space, it possesses a reassuring directness that captures the sense of the indoor/ outdoor relationship common to the relaxed ease of the architecture of the region.

Entry to the hospital from the forecourt is directly into the double-height internal Hospital Street running the length of the major, landscaped courtyard. Although the hospital is not yet fully operational, this main street is busy and active, lined with retail outlets, service providers, cafe facilities and open bays of seating. These combine to animate and catalyse the social life of the hospital, in direct contrast to the prosaic regimentation once associated with a visit to a public hospital.

The double-height internal Hospital Street is lined with retail outlets, service providers, cafe facilities and open bays of seating.

The double-height internal Hospital Street is lined with retail outlets, service providers, cafe facilities and open bays of seating.

Image: Brett Boardman

The sociability offered by the Hospital Street is reinforced by the extensive courtyard bringing light and visual amenity into the heart of the hospital and providing a green sanctuary for patients and visitors. Visible from many of the patient rooms above, it enhances the experience of the hospital and governs wayfinding throughout the principal public spaces. Ventilation of the court, and of the four light wells in the West Building, is increased by the admission of coastal breezes drawn through the cool subfloor voids under both buildings.

The Sunshine Coast University Hospital is the third new tertiary hospital to be built in recent years in Queensland. Along with the Lady Cilento Children’s Hospital in Brisbane and the Gold Coast University Hospital, it offers the best of contemporary healthcare in the service of the community at large. Further, the nature and scale of the SCUH will have a fundamental effect on the ordering of urban growth in its region. It has attracted and will continue to attract clinicians, medical staff and research teams – and their families. Its scale, organization and refined palette of materials, colours and screening elements exemplify how even the largest and most complex facilities can embody and respond to the nature, characteristics and strengths of their physical and cultural settings.

Credits

Architect
Architectus
Australia
Project Team
Architectus project team Adrian Hanby, Alan Harper, Andrew Jones, Angus Munro, Bart Doedens, Bill McIlwraith, Brett Hinze, Bridget Tighe, Calum Prasser, Charmaine Ilaiu-Talei, Christopher Ward, Claire Moren, David Galloway, Dennis Esam, Elizabeth Watson Brown, Elliott Harvie, Eric Sziraki, George Kerr, Greg Allis, Henry Hancock, Jaime Weber, James Baker, Jasper Brown, Jennifer Palmer, Jessica Spresser, John Grea ly, John Hockings, John Martin, Julie Hoang, Katie Newall, Kirstie Galloway, Lisa Lambie, Mahsa Marashi, Marcus Leask, Mark Hogan, Mark Jones, Maryke Bak ker, Matthew Herzig, Mitch Read, Munju Takalkar, Natasha Chee, Oscar Bouman, Paige Lee, Peter Dawson, Peter Eedy, Phillip Hindmarsh, Queila Kleemann, Rachel Cox, Richard Buchanan, Sam Wightley, Samantha Mccabe, Scott Crichton, Sean Dervan, Shuwei Zhang, Stacey Carroll, Stephen Long, Tim Juckes, Yolande Vorster, Yosuke Morisaki;, HDR project team Alexia Courdurie, Alessandro Filippi, Ama Adakari, Anson Lee, Anthony Raad, Ashley Ryan, Bruce Walker, Chelsea Dawson, Chris Murray, Claudine Kaminski, Clive Bishop, Colin Ross, Corinne Lee, Dana Ambida, Darren Tims, David Carstens, Deborah Wallbridge, Dipesh Thapa, Elisa Nakano, Emilie Hustaix, Enzo Guddemi, Francesca Fava, Gavin Hill, Gloria Alvarez, Howard Liu, Jane Carthey, Jeremy Son, Joe Mihaljevic, Kylie Brown, Marike Du Randt, Mark Shoolman, Mark Sim, Matina Rajbhandari, Mehdi Blanchard, Michael Klug, Paul Brodala, Paul Johnson, Peter Kouvelas, Rashi Prashar, Rebecca Yeo, Rhiannon Funch, Ronald Hicks, Ron Kumar, Sean Gallagher, Scott Gould, Stephan Langella, Tony Rastrick, Vaishali Deshpende, Vanessa Zakrzewski
Architect
HDR as Sunshine Coast Architects
Consultants
Acoustic consultant Acoustic Logic
Audiovisual consultant CHW Consulting
Builder Lend Lease
Engineer Aurecon, WSP Structures, Australian Post-Tensioning
Landscape consultant Place Design Group
Vertical transportation Norman Disney Young
Wayfinding Büro North
Site Details
Location Sunshine Coast,  Qld,  Australia
Site type Urban
Project Details
Status Built
Category Public / commercial
Type Hospitals

Source

Project

Published online: 24 Oct 2017
Words: Michael Keniger
Images: Brett Boardman, Chris Wardle

Issue

Architecture Australia, September 2017

Related topics

More projects

See all
Imagined as a pure form in the landscape, the design for Bombala Farmhouse captures the minimalist aesthetic of modernist artworks. First House: Bombala Farmhouse

When a family friend bought a property in southern New South Wales, Penny Collins and Huw Turner, of Collins and Turner, jumped at the chance …

The hotel’s two-storey accommodation villas are positioned radially across the site, with chasms between them framing views of the mountains in one direction and the sea in the other. ‘Necessary and motivating’: The Tiing

On the north coast of Bali, a new hotel responds intuitively to its local context, with accommodation carefully angled to reflect the balance of Balinese …

The museum and a cultural park have been built in the Binhai New Area on land reclaimed from Bohai Bay over the past decade. Shells, sails and upturned hulls: National Maritime Museum of China

China’s first comprehensive maritime museum at once reflects contemporary globalism, the marine history of the local area and a profoundly Australian style of architecture rooted …

While the darkness of the roof cavity appears to extend space vertically, the living room at the back of the house creates a sense of depth. In praise of shadows: Terrace House near Demachiyanagi

Atelier Luke’s diminutive Japanese-Australian architectural hybrid reconstitutes the fabric of the original townhouse in a respectful yet compelling way, creating spaciousness as much through darkness …

Most read

Latest on site

Calendar