Surry Hills Residence Two

Removed from its urban context, this inner-city terrace embraces the natural appeal and ample light of its garden site.

Inner-city terrace renovations often conform to certain norms. Most seek to retain the heritage value of front rooms, expanding into modernist open-plan volumes at the rear to blur the boundary between indoor and outdoor living spaces.

Paul Brace, director of Jackson Teece, is all too familiar with this style of sleek, minimal alteration and additions. When approached by the owners of a gracious Surry Hills terrace, it wasn’t a surprise to hear of their desire to respect the original formal terrace rooms and replace the “muddle” of rear rooms, which consisted of a 1960s lean-to sunroom, laundry and bathroom, with an ordered kitchen and living space. Upstairs refurbishment called for the conversion of a small third bedroom into a bathroom, plus ensuite for the master bedroom, and the addition of an attic loft.

Virtual disengagement of the new works takes advantage of unusual site dimensions and established trees.

Virtual disengagement of the new works takes advantage of unusual site dimensions and established trees.

Image: Sharrin Rees

Jackson Teece’s response to the brief is anything but standard. The project is distinctive on many levels. Notably, the wedge-shaped site splays out to a thirteen-metre-wide, north-facing backyard studded with well-established trees. Rather than graft the extension directly to the terrace, Paul wanted to take advantage of both the width and the depth of the property, and pitched the idea of almost detaching the extension from the house and pushing it toward the rear boundary.

Floating a concrete plinth on subterranean piers supports a light steel frame and glass structure within the garden and puts the focus on a breathable space for relaxed living. Cedar sliding glazed doors on parallel facades allow for flexible access to the garden and cross-ventilation. The extension sits in an asymmetric relationship to the terrace, breaking the rectilinear language of most urban refurbishments. Its form and placement are based on the movement of the sun and on bringing natural light into all living rooms.

“It’s a very simple idea that means the glass box is wrapped on three sides by the garden,” says Paul, and the clients clearly revel in the dappled light that filters through gums and bamboo. A small footprint also minimizes the extension’s impact on the root balls of the stately gums. Situating the skillion-roofed pavilion deep in the garden creates a central courtyard that is critical to the program. It becomes an outdoor room that the clients use all year around, and allows sunlight to penetrate deep into the original front rooms, while the kitchen, living and dining spaces are bathed in natural light.

Circulation is via a new cranked, linear kitchen joined to the original house.

Circulation is via a new cranked, linear kitchen joined to the original house.

Image: Sharrin Rees

Paul’s spatial configuration brings the kitchen closer to the skin and provides a strong visual connection between new, old and outdoor living zones. Entrance passage, stairwell and kitchen channel circulation through the house. Maximizing storage was essential to the brief and Paul has equipped the new zone with a unifying element of European oak timber-veneered joinery, which starts under the stairwell, kinks through the kitchen and continues up to conceal bathroom and laundry facilities that anchor the extension to the eastern boundary. “Because the house is a little bit asymmetrical in its angles, it’s a bit more complex, which creates more interest than being rigidly modernist,” notes Paul.

Careful attention is paid to the subtleties of lighting. After formative training with Burley Katon Halliday – which Paul refers to as “finishing school” for young architects and designers – he studiously avoids the “starry, starry night” effect of scattered downlights. His preference for illuminating the pavilion is for uplighting mounted to the charcoal coloured zinc frames.

<!— /5912001/AAU_AU_MR_side_300x250 —> <div id=’div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’> <script> googletag.cmd.push(function() { // googletag.pubads().refresh([gptRespAdSlots[0]]); googletag.display(‘div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’); }); </script> </div>

There is also a determined effort to amplify the connection with nature in the material palette. A deep mocha tint added to the charcoal concrete slab is complemented by a warm black matt finish granite benchtop. Taupe limestone tiles in the bathroom show evidence of fossils. “I didn’t want it to be too slick. It’s a very textured environment, not minimalist in any way,” says Paul.

The palette gives an easy, lived-in quality to the contemporary forms and the new spaces have allowed the house to transition comfortably from a couple’s nest into a family home. “You can meander around the house, through the garden and back in again from any number of doors, allowing for a relaxed, informal approach to living and entertaining,” says Paul. An attic loft provides valuable office space for the owners, who frequently work from home and require a retreat with a vantage point for watching over family affairs.

Concealed behind the untouched terrace facade, Jackson Teece’s innovative approach to plan and pavilion embraces the natural appeal and ample light of its garden site. The assured architectural expression establishes an inviting haven for young family life in a way that feels refreshingly removed from the immediacy of its urban context. It’s a well-kept secret idyll.

Products and materials

Roofing
Lysaght Klip-lok roof decking, Colorbond ‘Shale Grey’.
External walls
Lysaght Klip-lok roof decking, Colorbond ‘Shale Grey’; Murobond Murowash paint; Viridian clear framless glass; Craft Metals Rheinzink pre-weathered zinc with titanium finish.
Internal walls
Dulux low-sheen acrylic in ‘Natural White’; Briggs European oak veneer with satin polyurethane finish; RMS Natural Stone and Ceramics Imperial Noce limestone with satin polyurethane finish.
Windows and doors
Fewings Joinery custom-made cedar windows, painted and sliding doors; Astra Joinery European oak veneer pivot doors.
Flooring
Boralstone marble oxide to concrete slabs, ground to reveal aggregate, with UV-resistant polyurethane sealer; Australian Parquet oak parquetry with satin polyurethane finish; RMS Natural Stone and Ceramics Imperial Noce limestone with satin polyurethane finish.
Lighting
Modular Lighting Duell and Lighting nude wall lights; JSB Lighting keyhole downlight; EGLO Riga external stainless steel lights; Beacon Lighting stake-mounted exterior garden spotlights.
Kitchen
Astra Joinery European oak veneer joinery; Franke undermount sinks; Qasair exhaust fan; Highland gas cooktop; Miele H 4431 oven and combination oven; Euro Marble and Granite ‘Black Cosmic Leather’ honed granite benchtops; Vintec Transtherm integrated wine fridges.
Bathroom
Caroma vanity; Kaldewei Saniform Plus bath, Rogerseller Tonic mixer, Profilo bath spout, Tonic shower mixer and Strap towel rail; Fantini Rubinetti Luna shower head; Catalano Zero WC.
External elements
Gosford Sandstone paving.
Other
Solid European oak sofa/storage unit; Moroso Bohemian and Smock armchairs, and Phoenix coffee table.

Credits

Architect
Jackson Teece
Walsh Bay, Sydney
Project Team
Paul Brace, Louise O’Brien
Consultants
Builder Sydney Commercial Builders
Engineer Partridge
Site details
Location Sydney,  NSW,  Australia
Site type Suburban
Building area 175 m2
Category Residential buildings
Type Houses, Residential
Project Details
Status Built
Design, documentation 7 months
Construction 7 months

Source

Project

Published online: 17 Jan 2012
Words: Freya Lombardo
Images: Sharrin Rees

Issue

Houses, October 2011

Related topics

More projects

See all
A steel frame extends the geometry of the house, mediating between living space and garden terrace. Artwork: Petrina Hicks. Volume and drama: White House

This crisp addition to a Federation home exuberantly manoeuvres light, space and monochrome materials to masterfully meet the brief.

The home is an extension of the owner’s personality – she describes it as “earthy and grounded.” Safe harbour: Vikki's Place

In responding to the client’s need for a home that caters to a unique family structure, Curious Practice have achieved a fluid and unfussy home …

Referencing the geometry of the late Art Deco period, the S-shaped banquette helps zone the large open dining space, giving patrons a variety of seating options as well as privacy. Glamorous and gritty: Prince Dining Room

IF Architecture has taken cues from the history and culture of the Prince of Wales Hotel in Melbourne’s St Kilda to create a new dining …

Each room has been thoughtfully layered with iconic furniture pieces, custom-designed joinery, and premium fittings and fixtures. Populuxe pageantry: Zagame's House

Melbourne design firm Lukas Partners Interior Architecture combines bold colour, dramatic artworks and curvaceous geometries in the interiors for this new ninety-seven-room boutique hotel in …

Most read

Latest on site

Calendar