Endorsed by

Sustainable Architecture

This is an article from the Architecture Australia archives and may use outdated formatting

National Award for Sustainable Architecture

Vs1/Sa Water
Hassell

JURY CITATION

VS1/SA Water is a substantial new commercial building on Adelaide’s Victoria Square. A new landscaped plaza provides a forecourt to the building and an improved public presentation for the adjoining Catholic cathedral. An imposing colonnade at the base of the new building faces the square.

Within is customer interface, a cafe and access to an educational centre overlooking the water-testing laboratories. A generous atrium rises through ten levels at the centre of the building, admitting natural light and enabling open stair access.

The building has significant sustainable attributes. It is the first in South Australia to achieve a GBCA 6-star Green Star design rating, and was delivered at competitive market rental, setting a new ESD benchmark.

The integrated base build and fitout are both designed to achieve a GBCA 6-star Green Star as-built rating. The laboratory brief required world-leading performance, leading to the development of a sustainable rating tool. The building is cooled by underfloor ventilation and uses 100 percent outside air during building occupancy. A gas heat and power unit is connected to an absorption chiller-hot water system, reducing greenhouse emissions and peak demand by 25 percent.

Rainwater and recycled water are used for toilets and water-efficient taps, showers and cooling towers are used. Highly efficient water cooled chillers deliver significant energy savings. When connected to the Glenelg to Adelaide Pipeline (supplying recycled water) in 2010, it will achieve a reduction of 70 percent water consumption.

The building has excellent links to public transport, with reduced car parking provided. The basement contains space for 140 bicycles and changing facilities.

Facade responses to climate include a fritted western veil, passive solar shading, spandrel panels, vertical fins and manual and automatic blinds.

Architect
Hassell

Structural and civil consultant
Wallbridge and Gilbert

Mechanical and electrical consultant
Bestec

Acoustic consultant
Vipac

Environmental consultant
Cundall

Lighting consultant
Electrolight

Graphic designer
Frost

Traffic engineer
Murray Young and Associates

Project manager
Barry Phillis and Associates

Builder
Hansen Yuncken

Photographer
Trevor Mein (top and middle), Earl Carter (bottom)

National Commendation for Sustainable Architecture

Bendigo Bank Headquarters
Bvn Architecture and Gray Puksand

JURY CITATION

The Bendigo Bank has shown itself to be an exemplar of regional enterprise, providing banking services to many small country towns and regional centres, and remaining loyal to its original base, the historic Victorian city of Bendigo.

The three east coast metropolises, and similarly Perth, all tend to grab key enterprises, leaving the larger regional centres without strong business, cultural and civic bases.

Bendigo is indeed fortunate to have retained the commitment and enterprise of the Bendigo Bank, a mainstay in the sustenance of this important regional centre. The bank has responded by creating its new headquarters, an exemplar of the better working environment and a more considered built environment.

The building’s exterior has been designed to respond to the individual orientation of each facade. The major facade to the west is shielded by coloured perforated aluminium sunscreens. The sunscreens reduce the harsh western sun and provide a visual patterning of the building. A sawtooth roof is orientated to the north and maximizes internal daylight while providing a dynamic form to the building’s skyline.

There are many environmentally sustainable initiatives in the building design. The project received COBEII (Commercial Office Building Energy Innovative Initiative) funding from Sustainability Victoria for thermal modelling, natural light illumination and alternative water management strategies (including a black water treatment plant in the basement) in order for the building to achieve a 5-star Green Star as-built rating.

Architect
BVN Architecture and Gray Puksand—project director Bill Dowser (BVN), Nik Tabain (GP); design team leader Sharon Francis (BVN); project architect (documentation and delivery) John Pinkerton (GP); project architect (documentation) Peter Richards (BVN); project review Jane Williams (BVN); project team John Van Gemert (BVN); architect John Lucy, Aleksander Borek; CAD technician Damian Gray

Landscape
Landarche

Structural, civil, mechanical, electrical, fire, hydraulics, security and lifts engineer
Meinhardt

Environmental consultant
Connell Wagner

Communications consultant
IPP Consulting

Lighting consultant
Vision Lighting

Building surveyor
McKenzie Group

Project manager
Gallagher Jeffs

Builder
ProBuild

Photographer
John Gollings, Dianna Snape

National Commendation for Sustainable Architecture

Australasian Performing Rights Association (APRA)
Smart Design Studio

JURY CITATION

Ultimo was traditionally a wool store and warehouse district and still contains a number of robust brick warehouse buildings. The adaptation of this building allowed APRA to relocate from conventional office space into the rugged, lofty, open-plan interiors provided by the former warehouse. A new top-lit atrium was provided to the heart of the building, with open-plan offices, communal facilities and meeting areas arranged to encourage interaction and an improved working ethos.

The main sustainable initiatives employed in this project include: a displacement airconditioning system with natural ventilation mode, sunshading over the north- and east-facing windows, use of natural lighting and minimal artificial lighting via flexible DALI control, stormwater collection and reuse, bike storage facilities and showers, an existing stairwell opened up to each floor as an alternative to lift travel, Greenstar-approved finishes and locally made products, careful waste disposal throughout the construction phase, and a building management system.

Throughout the project, decisions have been made based on the long-term ramifications relating to APRA’s ownership of the building (maintenance, running costs, longevity of finishes, etc) as well as the organization’s primary goal of service to its members. Economical and durable materials have been used extensively to ensure the project budget was adhered to, while the extensive application of sustainable initiatives will produce longer term rewards.

The completed building reveals a sensible marriage of adaptive reuse and sustainable objectives. It has not been evaluated against the Green Star system, as this does not adequately take into account the nature of substantial traditional construction and proper consideration of the concept of embodied energy.

Architect
Smart Design Studio—design architect William Smart; project architect Anita Panov; head interior design Victoria Judge; interior design Marie Burgess, Stefanie Loeb; assisting architect Richard Storey, Troy Melville, Uta Wolf

Cost consultant
Muller Partnership

Services consultant
Medland Metropolis

Lighting consultant
Architectural Lighting Design

Heritage consultant
Colin Brady

Environmental consultant
Arup

Structural consultant
Van der Meer Consulting

Acoustic consultant
Acoustic Logic

Client representative
Quadplex

Construction manager
Ichor Constructions

Joiner
Euroline

Partition contractor
Xclusive

Workstation contractor
Iken

Photographer
Sharrin Rees

Source

Archive

Published online: 1 Nov 2009

Issue

Architecture Australia, November 2009

More archive

See all
Houses 124. Cover project: Garden Room House by Clare Cousins Architects. Houses 124 preview

Introduction to Houses 124.

Architecture Australia September/October 2018. AA September/October 2018 preview

Local and global recognition: An introduction to the September/October 2018 issue of Architecture Australia.

The August 2018 issue of Landscape Architecture Australia. August issue of LAA out now

A preview of the August 2018 issue of Landscape Architecture Australia.

The May 2018 issue of Landscape Architecture Australia. May issue of LAA out now

A preview of the May 2018 issue of Landscape Architecture Australia.

Most read

Latest on site

Calendar