Endorsed by

Time traveller: Susuru

Designed by Prevalent, the futuristic interior of this restaurant in Newcastle enlivens the 1900s building it inhabits.

Less is more” is a common phrase in architecture and design, meaning less decoration has more impact. Mies van der Rohe popularized the expression to describe his modernist architectural approach, which distilled a building’s elements to extreme simplicity so that each served multiple visual and functional purposes.

A predominantly white interior acts as a backdrop to a yellow highlight, a signifier of the brand.

A predominantly white interior acts as a backdrop to a yellow highlight, a signifier of the brand.

Image: Jan Vranovsky

Less is undoubtedly more at Susuru, but here the phrase can be interpreted in another way too – that it requires more effort to make something that looks like less. All details must be meticulous, exacting and considered, as there is no place to hide imperfections or afterthoughts in a minimalist space.

Ben Berwick of Newcastle and Sydney-based architecture practice Prevalent designed Susuru, which opened in late 2017. The ramen and gyoza restaurant is located in a century-old brick warehouse on King Street, an emerging dining precinct, but the design breaks from the popular local aesthetic that references Newcastle’s heritage. Instead it looks to one of the world’s most forward-thinking cities, Tokyo.

Restaurateur Taiyo Namba asked for a fun, vibrant space that would attract a young clientele and could be franchised in the future. Building a strong brand image was important. “If the concept is going to be exported from Newcastle to Australia’s major cities it needed to be striking,” says Berwick. Chef Chris Schofield also wanted a space that looked like a Tokyo Metro station. Without being too literal about the reference, Berwick took ideas and elements for inspiration: clean spaces, yellow tiles, lighting panels, rectilinear geometries and the one-point perspective that is inherent to train tunnels and platforms. And like the “less is more” ethos, every element serves a visual and functional purpose.

The white facade stands out on the streetscape and two large windows provide views into the crisp-white and golden-yellow interior. Long LED panels extend over the tables and are suspended from the high ceilings at varying heights, helping the space to feel less cavernous. White epoxy flooring shows marks and scuffs, as in a station, and acoustic felt blocks set in a metal framework on the wall reference the square tiles of the Tokyo Metro.

Susuru is situated in a prominent 1906 building in Newcastle and enlivens the streetscape.

Susuru is situated in a prominent 1906 building in Newcastle and enlivens the streetscape.

Image: Jan Vranovsky

The felt blocks are bright yellow, a common colour in Japanese stations and a “pleasant colour to eat against,” Berwick says. Yellow conveys the fresh and bold Susuru brand image and the wall provides a desirable backdrop for “Instagrammable” moments for a distinctive social media presence. The menu board and toilet doors also inject colour, with illustrations that draw on pop art and comic books, bringing a graphic element to the space, much like advertising in a train carriage or station.

Contrasting with the sharp lines and smooth surfaces, the front door and windows are made with Alusion, a stabilized aluminium foam with opacity and a swirling bubble effect. It brings a textured overlay that Berwick describes as “high-tech grime” – a cleaned-up version of a gritty street feel – and afternoon sun creates plays of light and shadow.

Graphic elements are cycled seasonally, much like advertisements in Tokyo’s Metro system.

Graphic elements are cycled seasonally, much like advertisements in Tokyo’s Metro system.

Image: Jan Vranovsky

One long communal table stretches down the centre of Susuru, with channels to hold condiments. Not wanting to prevent patrons from eating alone, the recesses also provide separation between diners and the wider tables allow people to sit further apart. Smaller and lower tables around the perimeter of the restaurant have upholstered bench seating and five stools overlook the kitchen as they would in a traditional Japanese ramen restaurant. Local metalworkers and powdercoaters fabricated the tables and chairs, which have concealed power cables and power points for the tablet ordering system that will be installed in the future.

The precision of the design of Susuru stems from Berwick’s experience working with contemporary Japanese architects. “It requires a lot of consideration and coordination to make something look minimal. The Japanese architects test every option and iteration so that a design couldn’t be another way,” he says.

Indeed, the interior elements of Susuru have been reduced and distilled to create a minimalist, almost futuristic space – particularly so for Newcastle and appropriately so for the franchise opportunities it may bring.

Products and materials

Walls and ceilings
Alusion aluminium screens from Cymat Technologies. Colorbo acoustic tiles.
Windows and doors
Double glazing track, bifold windows with aluminium screen insert and frameless glass pivot door from F & C Glass and Aluminium.
Flooring
Epoxy resin from Butler’s Epoxy Flooring.
Joinery
Corian table and benchtops from Hunter Benchtops.
Lighting
Ceiling fan from Big Ass Fans.
Furniture
Tables and chairs custom-made by Imagiron.

Credits

Design practice
Prevalent
Newcastle, NSW, Australia
Consultants
Builder Peter Haas
Electrician Timothy Glasson
Graphic design Headjam
Site details
Location Newcastle,  NSW,  Australia
Category Interiors
Type Hospitality, Restaurants
Project Details
Status Built
Design, documentation 4 months
Construction 3 months

Source

Project

Published online: 21 Jan 2019
Words: Rebecca Gross
Images: Jan Vranovsky

Issue

Artichoke, September 2018

Related topics

More projects

See all
The primary living space in Tierney Drive House is bush-bound, locating its inhabitants in a kind of pre-suburban site condition. Subtle occupation: Tierney Drive House

At once fluid and contained, this family home embraces the opportunities for connection and retreat offered by its sloping, bush-bound site near the Gold Coast’s …

The commercial kitchen is visible through the glass walls of the kitchen, allowing customers to see the food production and delivery. A study in yellow: McDonald’s in the Sky

Landini Associates’ design of McDonald’s In The Sky at Sydney International Airport combines familiarity with inventiveness to deliver a memorable customer experience.

Twin skylights meet to form an abstract infinity symbol, which represents the owners’ relationship. Coming together: His and Hers House

Sculpted around the simple daily enactment of the owners’ newly shared life, this addition to an inner-Melbourne terrace by FMD Architects represents a binding together …

Rather than demolish the original cottage, the designers and their clients opted to refresh
it with an extension that addresses the street and landscape. Coastal character: Piz House

This characterful addition to a beach shack in a former coal mining village in New South Wales, by Barnacle Studio, speaks to its historical narrative …

Most read

Latest on site

Calendar