Tamarama Semi-D

David Langston-Jones rethinks the rear of a semi-detached terrace in Sydney’s east. Applying his trademark “architecture of modest invention” on a shoestring budget, he has artfully exploited every precious millimetre of space.

David Langston-Jones’ latest project is a subversive rethink of a 1920s semi-detached Arts and Crafts terrace in the well-heeled Sydney beach suburb of Tamarama. As I arrive, I’m told to “head round the back.” The first clue that something’s up is underfoot: the crunch of gravel is followed by a few more material clues as the courtyard – a small space composed of horizontal galvanized steel cladding, concrete block wall, hardwood and native grasses – comes into view. The detailing is elemental and to the point. More Zen garden than traditional Aussie backyard, there is an economy and discipline that set the tone for what is to come.

From the rear courtyard, one enters directly into the living room and is presented with a modestly scaled open-planned room. A hoop pine-clad kitchen defines one edge of the living space, backing onto an intense zone that squeezes two bathrooms, a corridor and a mezzanine studio/storage/bedroom into an area that is barely ten square metres. These spaces have the quality of a caravan or small boat; every nook and cranny is used to maximize functionality.

The practical, hoop-pine-clad kitchen lit by concealed downlights.

The practical, hoop-pine-clad kitchen lit by concealed downlights.

Image: Anthony Browell

There is no fat in this project; the architecture is very much a consequence of its parameters. The material palette is a response to strict budgetary restraints. A robust palette of mostly external materials – including fibre cement sheet, trowelled concrete slab, hoop pine ply, corrugated steel sheeting, concrete blockwork, sand render and various practical store-bought furniture systems – contributes to the impression that the architect has embraced a philosophy of making do, where pedigree is found in the un-pedigreed. New works occupy the existing envelope, and only the facade to the rear (east) has been renegotiated.

Joinery in Corbusier colours energizes the living room and screens a neighbouring building.

Joinery in Corbusier colours energizes the living room and screens a neighbouring building.

Image: Anthony Browell

The lounge room looks inwards due to the presence of a monstrous 1950s housing scheme looming large behind the back fence. As a consequence, wall-to-wall glass was dismissed early on, leading to an altogether more interesting and obtuse set of inside/outside relationships. The corners to the courtyard are glazed with frameless glass, bookending a narrow horizontal strip of glass louvres that block out views of the apartment building from inside while preventing sight lines from the apartment building into the living area. It has also allowed David to thicken up the rear wall, creating much-needed storage space for books, a stereo and a television. The relationship to the courtyard is one of glimpses and framed views, and the effect of the low window is to direct your gaze downwards to the loose arrangement of native grasses and stepping stones that float casually in a field of gravel. You step down into the courtyard, reinforcing the sense that it is a place to look at and contemplate rather than be in.

The walled courtyard.

The walled courtyard.

Image: Anthony Browell

It is difficult work in the sense that the composition is awkward and challenging. At times, it’s firmly in the school of “no unnecessary moves,” while at other times it’s playful, like the earth-filled concrete block wall randomly pockmarked with plants. I quizzed David about the splashes of colour and he replied, “Le Corbusier! I had a couple of tins of paint left over.” The intention, he explains, is to “camouflage the architecture.” The colours on the rear wall allude to sky and earth, a kind of compensation for what lies beyond, while the colours on the stair and kitchen distinguish particular elements architecturally. This tension between the highly refined and the “she’ll be right” carries through to the choice of fittings. Concealed downlights illuminate the practical kitchen and trowelled concrete slab floor, while elegant taps cut through the fibre cement benchtops.

David knows a thing or two about putting a building together. His formative career was at the office of Norman Foster, where he was project architect on Foster’s own home in London, a penthouse on top of the office in Battersea. David’s early Australian projects, a series of beach houses in Cairns completed in the 1990s, announced his interest in responding to the Australian climate directly and intelligently, in subverting the local vernacular as well as conducting an ongoing love affair with that most Australian of materials, corrugated iron. The studio’s portfolio of small, carefully considered and finely detailed houses is consistent with his modernist pedigree, yet also very much David’s own. The budgets have been tight so unnecessary moves have been minimized, and the architect’s pencil has, by necessity, been sharp.

The constraints of budget and size are evident in David’s semi-detached terrace, but the architecture works hard to make something out of not much, and to give spatial and material quality where none should reasonably be expected. David’s willingness to not just work within tight constraints but to embrace them creatively has resulted in an architecture of modest invention without a hint of apology for what it’s not. It is work that sits comfortably and playfully within its skin.

Products and materials

Roofing
Lysaght Custom-Orb sheeting.
External and internal walls
Unpainted sand and cement rough render; Lysaght Custom-Orb sheeting; concrete (external).
Windows
Altair Breezway louvres; Dorma frameless glass.
Doors
Dorma hoop pine solid-core pivot doors; Sapphire Aluminium door frames.
Flooring
Trowelled concrete.
Lighting
Erco lighting track and LED fittings.
Kitchen
Highlander stove; Abbey sink; Liebherr fridge and freezer; IKEA joinery; Hardie’s fibre-cement bench
Bathroom
Vola tapware; Duravit Norman Foster sanitaryware; Lysaght Custom-Orb sheeting.
Heating and cooling
Heat and Glo gas fireplace.
External elements
Boral retaining blocks.
Other
Aero sofa bed; Artek armchair and dining set.

Credits

Architect
David Langston-Jones
Alexandria, Sydney, NSW, Australia
Consultants
Builder Brett Wiley
Engineer Andrew Simpson
Landscaping Graeme Greenhalgh (Tropic of Sydney)
Site Details
Location Tamarama,  Sydney,  NSW,  Australia
Site area 190 m2
Building area 110 m2
Project Details
Status Built
Design, documentation 4 months
Construction 9 months
Category Residential
Type Alts and adds, New houses

Source

Project

Published online: 6 Aug 2013
Words: Eoghan Lewis
Images: Anthony Browell

Issue

Houses, June 2013

Related topics

More projects

See all
Cantala Avenue House by ME. ‘A mini urban landscape’: Cantala Avenue House

A nuanced understanding of the Gold Coast’s colourful heritage, as well as its local quirks and character, is embedded in this neighbourly family home.

The modest brick home ads to the heritage character of the suburb. Simple yet sculptural: Marine

This rear addition to a heritage cottage on a raised corner block in Fremantle sits in harmony with the existing structure and enhances its cherished …

AIDA Show and Tell with Hassell: Di Stasio Citta AIDA Show and Tell with Hassell: Di Stasio Citta

This new video series celebrates the winners of the 2020 Australian Interior Design Awards.

Invisible House by Peter Stutchbury Architecture. Talking Houses with Peter Stutchbury:
Invisible House

In this instalment of the Talking Houses video series, Peter Stutchbury heads back to the breathtaking landscape that inspired the 2014 Australian House of the …

Most read

Latest on site

Calendar