Targetti + Louis Poulsen Spazio Luce

More of an installation or sculpture than a traditional showroom interior, Cecil Balmond’s creation for the new Targetti and Louis Poulsen showroom is based on fractal geometries.

The most important Italian design companies have a showroom in Milan – a trend that has been increasing since the second part of the 1980s. While many are in the centre, new showrooms are also being found in new areas. In the Navigli area, Targetti + Louis Poulsen Spazio Luce opened its showroom this year, with design by London-based architect, engineer and artist Cecil Balmond.

The Targetti Poulsen Group is the third largest lighting manufacturer in Europe and consists of Targetti, founded in 1928 in Florence, and Danish brand Louis Poulsen. Also part of the group is the Targetti Foundation, which began in 1998 and has a cultural events program. It was through asking Balmond to give a lecture in Tuscany for this program that Targetti became interested in his work and he was invited to design the new showroom in Milan.

<!— /5912001/AAU_AU_MR_side_300x250 —> <div id=’div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’> <script> googletag.cmd.push(function() { // googletag.pubads().refresh([gptRespAdSlots[0]]); googletag.display(‘div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’); }); </script> </div>

Balmond’s research of advanced geometries enables him to design unique structures and spaces, something in between art pieces and architecture. He is internationally renowned for his collaborations with important architects and artists such as Anish Kapoor (Orbit, Olympic Games 2012) and has taught at architecture faculties all over the world. This project for Targetti, his first in Italy, is not a classic interior but instead an installation, a sculpture, based on fractal geometry. “Like a supernova, a star, it is not a defined object, as light is never defined, but scattered,” explains Balmond. When entering the space, what seems like a huge cloud is visible, a room within a room, that takes almost the whole five-hundred- square metre space. Nebula, as the installation is named, is composed of over ten-thousand flat-shaped aluminium plates, held in tension by stainless steel chains. At first sight, it seems to be a hanging structure, but take a closer look and you realize that it is a standing one. Walking through this sculpture, passing volumes, looking at some of the products, is a rare experience.

The installation is the result of a collaboration between production and culture, which has more to do with rhythm and perception than with promotion and marketing. Nevertheless, its success is already much larger than that of a normal interior designed showroom.

Credits

Design practice
Balmond Studio
London, United Kingdom
Site details
Location Via Lodovico il Moro 25–27,  Milano,  Italy
Site type Urban
Category Interiors
Type Installations
Project Details
Status Built
Client
Client Targetti + Louis Poulsen Spazio Luce
Website targettipoulsen.com

Source

Project

Published online: 20 Jan 2012
Words: Cecilia Fabiani
Images: Germano Borrelli

Issue

Artichoke, September 2011

Related topics

More projects

See all
From the spiral stairs to elongated voids, each element is integral to the home’s functionality and the design intent. Elastic geometry: Glebe House

Crafted with deference to the sculptural potential of architecture, this compact family home by Chenchow Little with “elastic” geometry is a lesson in tectonic editing.

The upper level of the bridge has been converted into green space, with snaking beds of plants. Fixed binoculars give visitors the opportunity to look out onto busy Lonsdale Street. Pattern is king: Melbourne Central Arcade

Melbourne architecture practice Kennedy Nolan has revitalized the public arcades of Melbourne Central, strengthening the centre’s character and heightening the user experience.

Colour has been used to differentiate the spaces and to elevate the interiors through playful but complementary colour schemes. Flying colours: Giraffe Early Learning Centre

In Sydney’s Northern Beaches, architecture studio Supercontext has restored and reused a heritage substation, converting it into a place for children to play and learn.

Each of Arc’s four facades matches the height and rhythm of neighbouring elevations, showing deference to its context. Tall towers amid brick warehouses: Arc

Demonstrating careful consideration of its heritage surrounds and with a mix of uses throughout, this finely detailed skyscraper by Koichi Takada Architects advances the social …

Most read

Latest on site

Calendar