Work wonders: Techne Studio

For its new home in Melbourne’s Carlton, Techne Architecture and Interior Design has created a workplace expressed as a venue for creative production.

Some special alchemy can emerge when a successful and thriving architecture firm has a crack at designing their own offices, particularly when a change of venue occurs at the end of a long tenure in a previous location. A certain amount of self reflection – otherwise known as constructive designer navel-gazing – can occur as the business considers its prospects and attempts to balance the current needs against the potential for future growth.

Techne Architecture and Interior Design has been in the business for many years and understands its market thoroughly. The team knows what it does and knows what it does well, and indeed they do it very well by all accounts – with a long list of repeat clients testifying to a high degree of client satisfaction. Working primarily in the hospitality and commercial/retail space, Techne has partnered with some of Melbourne’s most vibrant venue hosts to create what they consider as neighbourhood-favourite “locals,” pubs and other venues scattered all over inner Melbourne. The legendary rock venue the Terminus Hotel in Abbotsford, the Prahran Hotel, and Garden State Hotel in Flinders Lane are just a few from their rollcall, and there are many more.

On the ground-floor, a meeting room features a distinct stone table and a chair rail stores samples and hard hats.

On the ground-floor, a meeting room features a distinct stone table and a chair rail stores samples and hard hats.

Image: Kate Ballis and Tom Blachford

Techne was located in Hardware Lane in Melbourne’s CBD for more than a decade and had roots there – the close proximity of good coffee and vibrant ground-level street life suited the team very well, even though its large number of staff were shoehorned into a tight footprint. Like many practices that grow over time, the need for more space drove the move, and the tight market in the CBD led the team to consider options just off the Hoddle Grid. A whole building on Rathdowne Street in Carlton North became available at the right terms, and the rest is history.

The team finds themselves in a very different setting, exchanging the bustle of Hardware Lane for the verdant – perhaps even somewhat Zen – precincts of Carlton Gardens. The two-level standalone building is occupied entirely by Techne, giving the team a great deal of flexibility with how it chose to occupy and design the space.

The ground level and reception area have certain hospitality qualities, in keeping with the work that the practice produces. There is a distinctive “venue” vibe to the breakout area in reception, with room for breakout meetings and briefings from suppliers. A Shaker-style chair rail is positioned on one wall to store samples and the breakout space also includes a long hard hat rail, a feature the team brought over from the previous office. The ground level has two meeting rooms – a front room with sepia-tinted curtains (giving a “nostalgic” light, according to one of the firm’s directors) and a rear, internalized “war room” complete with a distinctive stone table. Along with the reception breakout space, these form the main formal meeting venues for the practice.

The workplace is divided by the core. The Techne project teams churn about the space, with teams co-located to ensure good communication during busy periods.

The workplace is divided by the core. The Techne project teams churn about the space, with teams co-located to ensure good communication during busy periods.

Image: Kate Ballis and Tom Blachford

Moving up the open stair toward the natural light, one arrives in the middle of the bifurcated workspace. In the great tradition of architect’s studios everywhere, this is primarily open-plan, with everyone possessing a sit-stand desk to facilitate good body movement during long work days and general physical wellbeing. On the topic of wellbeing, the studio dog Millie rates a mention – the benefits of non-human creatures in the workplace are well-documented, and the cocker spaniel is happy to greet visitors and spread her furry love to everyone throughout the day.

The workplace is divided by the core and is flooded with natural light from a bank of linear skylights overhead. The Techne project teams churn about the space according to project requirements, with teams co-located to ensure good communication during tight delivery timeframes. All in all, it works very well. A great feature of the base building is a generous terrace set into the eastern facade above the lower meeting room, which is equipped with a well-used barbecue for regular staff events.

<!— /5912001/AAU_AU_MR_side_300x250 —> <div id=’div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’> <script> googletag.cmd.push(function() { // googletag.pubads().refresh([gptRespAdSlots[0]]); googletag.display(‘div-gpt-ad-1490926265173-2-mob’); }); </script> </div>

Out the back, in the garage, a large red neon ‘P’ salvaged from the silos in Collingwood when the practice did a project for Porsche illuminates a well-equipped workshop, which features a central ping-pong table in lieu of a meeting table. The hope is that the workshop will encourage more physical model-making in the future, and one of the directors has supplied tools inherited from a beloved grandfather’s workshop.

Techne Architecture and Interior Design has evolved into an organization that thrives in a well-defined niche, one that the firm’s founders expertly carved out over time to suit them and their collective aspirations. With their new home, they have carved out a different kind of space for themselves – one that will serve them now and well into the future.

Products and materials

Walls and ceilings
Existing timber ground floor. Lacquered solid timber flooring. Keystone Cut Pile carpets in ‘Lapis’ and ‘Cinnabar’ in meeting rooms from Whitecliffe Imports. Infusion carpet tile in ‘Onyx Pearl’ on level one from Godfrey Hirst.
Lighting
Arancini Lamp by Moda Piera in brass and Italian travertine in meeting room from Modern Times. Lampe De Marseille wall lights in grey from Cult in reception above communal tables. Crisp wall light by Rich Brilliant Willing from Living Edge behind reception. Lona 600 pendant light from Light Project on level one.
Furniture
O Stool in reception and level one from Cafe Culture Insitu with Bask green leather from Kvadrat Maharam. Eames plastic chair from Living Edge in Peach meeting room. Think task chair from Steelcase. Hoffmann chairs in natural timber, rattan and leather seat in Viola meeting room from Thonet. Signorino marble table in Viola meeting room from Living Edge with Herman Miller Eames Segmented Base. Reception bench, bar and communal tables in reception custom-designed and made by builder. Shelves are designed by Techne and Grazia & Co in collaboration. Utrecht Armchair from Space Furniture. Backeanzahn Stool from Living Edge.
Other
Rocket fabric curtains in Viola meeting room from Kvadrat Maharam. Pinboard in meeting room from Cube Pinnacle.

Credits

Architect
Techné Architects
Melbourne, Vic, Australia
Project Team
Justin Northrop, Nick Travers, Steve McKeag, Gabriella Gulacsi, Dana Hutchins, Jonny Mitchell, Kate Archibald, Cameron Gordon
Consultants
Builder Blueprint Commercial
Site details
Site type Urban
Category Commercial / public buildings
Type Adaptive re-use
Project Details
Status Built
Completion date 2018
Design, documentation 2 months
Construction 2 months

More projects

See all
The kitchen and living areas are filled with colour and texture, which makes this a home of unmatched vibrancy and energy. Small but mighty: Il Duomo

A contemporary take on elaborate Italianate ornamentation by Wowowa Architecture embraces colour and texture, and defies the diminutive footprint of a worker’s cottage in Melbourne’s …

Made of roughly 34 tonnes of steel, the stairwell twirls effortlessly above a garden bed. On a good buzz: B:Hive Smales Farm

This co-working space on Auckland’s North Shore by BVN is, by all accounts, a success story for its owners and its tenants.

The marble of the kitchen’s bespoke island and splashback punctuate an otherwise moody colour palette. Moody hues: 1906

A compact apartment in inner-city Sydney is transformed into a bijou home distinguished by rich colour and decadent materiality: 1906 by Amber Road.

The square’s design integrates architecture, landscape and art, including a nine-metre statue, Wirin, designed by Tjyllyungoo (aka Lance Chadd) and sculpted working with Stuart Green from Big Spoon Art Services. ‘Genuinely inclusive’: Yagan Square

The collaborative design for Yagan Square in the heart of Perth returns the site to its origins as a people’s meeting place and links previously …

Calendar