Endorsed by

Out from under: Teneriffe House

In rethinking the “raise and build under” renovation strategy so often applied to Queenslander houses, Vokes and Peters has added an elegant layer to the narrative of this historically rich dwelling.

As a visitor to Brisbane, I’ve noticed that the city’s body of residential architecture offers a greater sense of openness and generosity to the suburban streetscapes than elsewhere in the eastern states. This reflects the people who call Brisbane home and the balmy subtropical weather, which genuinely permits a life lived outside. A wonderful exemplar of this openness and generosity in design is an alteration and addition to a 1909 homestead by eminent Brisbane architect and artist Alexander Brown Wilson (1857–1938). Perched on a hilltop in the riverside suburb of Teneriffe, this home most recently functioned as a mental health hostel, modified from the original dwelling to sleep as many people as possible, including the enclosure of all the verandahs to create dormitories. The clients recognized that this old Queenslander house had a “special spirit” about it and engaged Vokes and Peters to bring it back to life and return it to the city.

In the 1980s, the “raise and build under” extension became a preferred approach to renovating in Brisbane. For dwellings within the council’s Traditional building character overlay, raising a house (where the new height does not exceed 9.5 metres) and building under it is considered “minor building work” and there is no requirement for assessment against the planning scheme (Brisbane City Council website). This might explain why I’ve passed by so many inadequate “up and under” extensions during my visits to Brisbane. The lower levels are often designed as second-rate spaces, with the main living areas located on the upper level. This leads to a variety of unfortunate consequences; in particular, the garden can be abandoned, rather than used as an extra space for family life. There are, of course, exceptions to this and some local architects have been clever in rethinking the renovation strategy to yield elegant and satisfying results.

The main living and cooking spaces spill into the garden. Artwork: Dai Li.

The main living and cooking spaces spill into the garden. Artwork: Dai Li.

Image: Christopher Frederick Jones

Architect Stuart Vokes and his team at Vokes and Peters have spent many years trying to avoid “raise and build under” extensions, but for the Teneriffe House alteration and addition, they approached the project as a way to experiment with a set of alternative design solutions that might avoid “the failures of raise-and-build-unders.”

The architects raised the house by 600 millimetres, composing the building as a delicate timber structure on concrete stumps. The upper-level timber floors have been restored and painted white, while the ground floor has been treated as a “shadow” underneath the home, constructed from concrete, including the pool arbour and garden walls. This anchors the building into its setting, with all the main living and cooking spaces spilling into the surrounding garden.

Responding to their belief that “the spirit of old buildings is in their emptiness,” the architects emptied the plan by removing all interventions for a more meaningful reading of and connection to the original building. This involved stripping out the extra bathrooms and bedrooms that had been inserted for the home to function as a mental health hostel. The three-storey addition to the home has been treated as an elaborate stairwell that allows the build-under level to be connected to the original building on the first floor and the new apartment in the attic space. As well as being a circulation space, this three-storey volume mediates between the house and the garden on all levels. When the team was about 75 percent through the design and documentation phase, the client suggested that the house be rotated by 90 degrees. This not only made the internal functions of the home more efficient, it also meant that the existing building re-engaged with the remaining historical cottages at the top of the hill, turning its back to the less-than-adequate developments further down the street.

The home’s new volume is defined by an elaborate stairwell. Artwork: Robert Brownhall.

The home’s new volume is defined by an elaborate stairwell. Artwork: Robert Brownhall.

Image: Christopher Frederick Jones

The design of this home accepts that, as humans, we need a variety of spaces – light or dark, intimate or vast, for mindfulness or day-dreaming – depending on what we are doing, the time of day, how we are feeling, or who is occupying the house. The commitment to this approach to design is most clearly evident in the changing way that you experience the home’s setting as you move through the levels. Stuart sees clear distinctions between “landscape” and “garden” – where “landscape” is a place of prospect and dreaming, while “garden” is a place for mindfulness and refuge. The garden’s role is to mindfully connect people with their setting and Vokes and Peters has created a series of outdoor rooms in this garden that are part of daily life and allow for nourishment of the soul.

At the other end of the spectrum is the apartment in the attic space, which is light and bright, with views out across Brisbane and to the horizon beyond. Like a Robert Brownhall urban landscape painting, the view is purposefully framed by a series of sliding windows and this is a place for letting your mind wander. This apartment wouldn’t be used every day, but might be a semi-private space for visiting family. Similarly, on the ground floor, there is a self-contained area for guests, or perhaps, in time, for the clients as they grow older in the home.

Astute planning and strategic thinking are at the heart of this design – it is not a small house, but the generous proportions aren’t taken for granted. As dedicated custodians of the dwelling, the clients had a strong interest in ideas and design thinking, and wanted to make sure that “they did the right thing by this house.” Vokes and Peters’ extension adds an elegant layer to the historical narrative of the home itself, but also its neighbourhood setting. This home is a delight to spend time in, throughout night and day, the changing weather, the practicalities of a daily routine and moments spent reflecting in the garden.

Products and materials

Roofing
Fielders Neo Roman in Heritage Galvanized finish
External walls
Cedar Roofing cedar shingles in Dulux ‘Whisper White’; off-form concrete; existing weatherboard in Dulux ‘Whisper White’ Internal walls: Gyprock plasterboard in Dulux ‘Whisper White’; Ceramica Vogue tiles Windows: Custom timber windows by Darra Joinery
Doors
Custom timber doors by Darra Joinery; Lockwood hardware in ‘Polished Brass Unlacquered’
Flooring
Existing hoop pine floorboards, sanded and polished; Winckelmans tiles; PGH Bricks and Pavers Smooth bricks in ‘Terracotta’; honed Carrara marble
Lighting
Artek pendant lights; Herman Miller Nelson Pear Bubble Lamp; Modular Lighting Instruments Nude wall lights
Kitchen
Qasair custom stainless steel rangehood; Gaggenau ovens, cooktop and fridge; Smeg diswasher; Carrara marble benchtop; stained timber veneer joinery; Abey sink; Astra Walker tapware in ‘Polished Chrome’
Bathroom
Astra Walker tapware in ‘Polished Chrome’; Duravit basins and toilets; Kaldewei enamelled steel bath
External elements
Custom steelwork by Hayes Welding and Fabrication; Custom brass elements by BTY Trading Co
Other
Custom shelving (library) and built-in furniture designed by the architect

Credits

Architect
Vokes and Peters
Project Team
Stuart Vokes, Aaron Peters, Emma Denman, Christopher Skinner
Consultants
Builder John Marinov
Carpenters Nick Hoeft-Marwick
Engineer Greg Killen
Hydraulic engineer H Design
Landscaping Vokes and Peters with Martin Brothers
Shake installer Cedar Roofing
Site details
Site type Suburban
Site area 1400 m2
Building area 800 m2
Category Residential buildings
Type Alts and adds
Project Details
Status Built
Completion date 2018
Design, documentation 12 months
Construction 24 months

Source

Project

Published online: 5 Aug 2019
Words: Katelin Butler
Images: Christopher Frederick Jones

Issue

Houses, June 2019

More projects

See all
Interior spaces are redefined alongside terraces, courts and gardens, resulting in a warm and unpretentious home. Deep thinking: Camp Hill House

An inventive, restrained reworking of form, space and landscape by Twohill and James enhances the qualities of this old timber cottage, long-loved by a couple, …

At night when the apartments are lit from within, the rhythm of life inside is projected on the building’s facade. Photograph: Rory Gardiner. A neighbourly narrative: North Fitzroy by Milieu

This modern take on the classic walk-up apartment – by Fieldwork and Flack Studio – is arranged around a verdant central courtyard, designed to foster …

Storybook House inspires a childlike delight with its playful details, including secret compartments and an arched entry to the living room. Artwork: Sally Smart. Childlike delight: Storybook House

Folk Architects’ addition to a terrace in Melbourne’s inner-north stretches the limits of its compact site to create a pragmatic and surprising family home.

The central courtyard, lined with a landscaped garden, frames the sky and forms a pivot point around which daily life revolves. A calming plan: Courted House

Embracing the elements inherent in traditional courtyard houses, this home by Breakspear Architects in Sydney’s inner-west uses rational geometry in a way that is poised, …

Most read

Latest on site

Calendar