Gothic glamping: Tent House

A holiday house on Waiheke Island in New Zealand by Chris Tate Architecture that's "part glamping, part bling-bling with an unexpected accent of Victorian Gothic."

In 2006, after designer Chris Tate sold a family house on Waiheke – a Richard Priest-designed pad with such humble accoutrements as seven bedrooms and a helipad – he found himself living in a tent in a nearby friend’s backyard.

Rather than self-pity, this architectural riches-to-rags story prompted an epiphany of sorts about the need for simplification:

“It was raining, and the local kids knocked my tent down while I slept inside; and I found myself saying: ‘This is what I want!’ Just a basic, day shelter with no running water, no services – somewhere I could come in after a day at the beach.”

Bespoke architecture meets the Waiheke bush.

Bespoke architecture meets the Waiheke bush.

Image: Simon Devitt

Tate recalls the feeling of freedom, and the release from the shackles of home maintenance as the main instigators for this simple space-to-be. “We tend to place so much emphasis on the building rather than the experiences it can offer,” he says.

Tate bought a slightly sloping, waterlogged site and arrived with machete-wielding friends to tend to the weeds. He spent the next five years slowly devising an architectural language that translated the feeling of freedom he got while in the tent.

According to him, it was a true luxury to spend that much time designing his own place. “I would do something and think about it and go there by myself and think. I would have a glass of wine and go, ‘shit… how is this going to work?’ No deadline and no one breathing down my neck was a real treat.”

During the design process Tate met his now-wife and began planning a family; and by necessity the simple beach shelter concept became something larger and more comfort-driven. Nonetheless, the process remained faithful to his initial quest for freedom and experimentation. “It was like doing a university model, but it was actually on-site. I did the foundations and floors with a couple of students and grads, so it was a learning experience for all of us,” says Tate. He acted as the main builder for the house and, jokingly, calls himself a “black-market architect” due to the fact that he never studied architecture and is therefore unregistered.

The resulting 1.5 bedroom, 70m² house is a strongly gestural – nearly theatrical – abode; part glamping, part bling-bling, with an unexpected accent of Victorian Gothic.

From the main road, the building burrows into the site like a corrugated-iron armadillo. The tapered form requires a strong foundation because the planes that make up two sides of the triangular envelope behave like “a great sail” when buffeted by high winds.

The structure is supported by huge steel portals that were cut and welded on site, and moved into place with ropes and shoulder power. Tate explains: “We couldn’t get any big machinery or cranes down here so it was done with six guys… it was kind of fun!” Given the shape of the building and its seven-metre height, scaffolding would have been a costly and logistical nightmare so Tate designed the wall purlins as a ladder; bringing the spacing right down so one could climb up the home’s exterior skeleton.

Each angle of the triangular interior is different.

Each angle of the triangular interior is different.

Image: Simon Devitt

According to Tate, each angle of the triangular interior is different, which made construction an intricate, trial-and-error exercise. “What was rather simple to draw was actually really difficult to build. I worked closely with [engineer] Kevin Burrows and I worried that I was going to give him a heart attack. I think he likes me as a person, but I thought some of the things I came up with might cause his undoing!”

A brief walk on a thin wooden path leads from the carport, past a fire pit and spa pool, onto a bush-clad triangular wooden deck. Its unusual shape acts as the A-frame’s shadow, and the deck is lined with a black fence: “I like the Gothic references of this building and my wife always wanted a white picket fence, so I thought… hey, here you go, here’s a black picket fence,” jokes Tate.

The front façade reveals itself with a bang: a glass-clad gable opens up like tent flaps, giving a direct view to the compact, black and white interior. The centrepiece is a ribbon-like staircase. A Knoll table and two Casalino chairs give the impression of slender, polar felines lounging in the Waiheke shade.

As with any A-frame, there is plenty of technically unusable space: the bathroom and the room at the rear end are tiny. Nonetheless, this home is an imaginative, vibrant structure. The lack of vertical wall surface, the limited axes (both for seating and walking) means every piece of furniture and artwork has been highly considered. This is minimalism predicated on spatial restriction, not aesthetic whim.

For an interview with the designer click here.

Source

Project

Published online: 1 Jul 2015
Words: Federico Monsalve
Images: Nathalie Krag, Simon Devitt

Issue

Urbis, June 2015

Related topics

More projects

See all
A painting studio located in the building undercroft is accessed via a double-height landing that opens to the backyard. Protect and preserve: K & T’s Place

Preserving the qualities of one of the few remaining Queenslanders in a South Brisbane neighbourhood, this addition comprises screened outdoor rooms that mitigate the increasingly …

The bound pages of books in a study space sit against a transluscent wall. Artwork: Bill Henson A future ruin in the garden: Almora House

Edged by an established garden and crowned by an undulating concrete roof-form, this home for collectors on Sydney’s North Shore is a carefully cultivated expression …

A long gable over the northern wing connects the new living spaces and directs sight lines toward the river. Verandah living: Brisbane Riverbank House

Set above the bends of the Brisbane River and informed by the material qualities of the existing 1930s cottage, a new brick and timber living …

Wrapped in hand- fixed shingles and set on recycled brick plinths, the contemporary pavilions are discrete yet sympathetic to the older home’s character. Sun catcher: Empire House

Two subtle yet sophisticated pavilions designed by Austin Maynard Architects, delicately stitched to a modest Canberra cottage, honour the interwar character of the home, while …

Most read

Latest on site

Calendar